Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Εφαρμογή του Καν. Ε.Ε. 1148/01»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/5/2005
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 78/46
Ημερομηνία Κατάθεσης: 19.5.05

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
                            κ. Ευάγγελο Μπασιάκο

 

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή του Καν. Ε.Ε. 1148/01»

Εντείνεται όλο και περισσότερο το μεγάλο πρόβλημα της εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες που μόλις περάσουν τα σύνορα της χώρας μας βαπτίζονται ελληνικά, πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές και ανταγωνίζονται τα ελληνικά προϊόντα.

Ο έλληνας παραγωγός νοιώθει απροστάτευτος, αφού βλέπει τα δικά του προιόντα να μένουν απούλητα ή να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές λόγω του ανταγωνισμού που υφίστανται από τα φτηνά και τις περισσότερες φορές κατώτερα σε ποιότητα εισαγόμενα προϊόντα.

Ο έλληνας καταναλωτής διαμαρτύρεται και το μόνο που ζητά είναι να γνωρίζει την προέλευση και την ποιοτική κατηγορία των προιόντων που θέλει να αγοράσει και να αποφασίζει μόνος του τι θα επιλέξει.

Ειδικότερα όσον αφορά τα νωπά οπωροκηπευτικά, παρότι πέρασε ένας και πλέον χρόνος και ενώ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε από την αρχή στα χέρια της ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση του φαινομένου της «ελληνοποίησης» των ξένων νωπών οπωροκηπευτικών, δεν έχει κάνει τίποτε και αφήνει τους έλληνες παραγωγούς στην τύχη τους.

Συγκεκριμένα, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που προήλθε από τις εκλογές του Μαρτίου 2004 βρήκε έτοιμη την κοινή υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 1148/01, σχετικά με τους ελέγχους τήρησης των προδιαγραφών εμπορίας που εφαρμόζονται στον τομέα των νωπών οπωροκηπευτικών.

Καθυστερεί όμως επικίνδυνα την εφαρμογή αυτής της απόφασης, η οποία κατοχυρώνει την προέλευση και την ποιοτική κατηγορία των προϊόντων, δίνει το δικαίωμα στον καταναλωτή να γνωρίζει και να επιλέγει και στον έλληνα παραγωγό να αποφεύγει τον αθέμιτο ανταγωνισμό που πλήττει το εισόδημά του.

Η εν λόγω απόφαση που υπογράφηκε μετά από πολλές προσπάθειες είχε τύχει της αποδοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην εμπορία των νωπών οπωροκηπευτικών (Υπηρεσίες διαφόρων Υπουργείων, ΠΑΣΕΓΕΣ, Σύνδεσμος Εμπόρων Εξαγωγέων (INCOFRUΙT), Κεντρική Λαχαναγορά, Παραγωγοί Πωλητές Λαϊκών Αγορών, Πωλητές Λαϊκών Αγορών, Σύνδεσμος Super-Markets κ.λ.π..

Συγκεκριμένα:

1.Ο Κανονισμός καθώς και η εν λόγω απόφαση αναφέρονται στους ελέγχους των προδιαγραφών εμπορίας των νωπών οπωροκηπευτικών σε όλα τα στάδια εμπορίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τη δημιουργία μητρώου εμπόρων στο οποίο περιλαμβάνονται όλοι οι συναλλασσόμενοι και αναφέρουν τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τις ελεγκτικές υπηρεσίες κατά τη διενέργεια των ελέγχων, τη γνωστοποίηση στην Επιτροπή της Ε.Ε. των αποτελεσμάτων των ελέγχων στην εσωτερική αγορά, στο στάδιο της επεξεργασίας και στο στάδιο της εισαγωγής.

2.Πέραν των παραπάνω η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στους παραβάτες, την έκδοση απόφασης για την απόσυρση από την αγορά ή την καταστροφή ή την επανεξαγωγή των ακαταλλήλων για την ανθρώπινη κατανάλωση και τη γνωστοποίηση των ενεργειών στην Ε.Ε. και στα Κράτη-Μέλη ή Τρίτες Χώρες που τους αφορούν. Προβλέπει επίσης και την ύπαρξη Επιτροπής, έργο της οποίας θα είναι η παρακολούθηση της εφαρμογής της απόφασης αυτής, η καταγραφή των τυχόν προβλημάτων και η εισήγησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα από όσα προβλέπει ο Κανονισμός και η απόφαση, τίποτε δεν έχει γίνει ή έχουν γίνει ελάχιστα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ενημερώσει για τους ελέγχους που έχει κάνει και για τα αποτελέσματά τους, αν επέβαλε κυρώσεις στους παραβάτες και ποια η τύχη των ακατάλληλων προιόντων για ανθρώπινη κατανάλωση.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση:

1. Για την ολιγωρία της να ενεργοποιήσει ουσιαστικά την απόφαση και να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού 1148/01 της Ε.Ε.;

2. Για την απραξία της στην αντιμετώπιση του φαινομένου της «ελληνοποίησης» των εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων των Τρίτων Χωρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα του έλληνα παραγωγού.

3. Για τις ενέργειές της ώστε να λειτουργήσει το μητρώο των συναλλασσομένων στην εμπορία των νωπών οπωροκηπευτικών.

4. Για την πρόθεσή της να κοινοποιήσει τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες και να ενημερώσει για την τύχη των ακατάλληλων προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση.

5. Για τις ανύπαρκτες μέχρι σήμερα συνεδριάσεις της Επιτροπής που προβλέπεται στην απόφαση, παρ’ ότι παρουσιάζονται κάθε μέρα κρούσματα «ελληνοποίησης» εισαγομένων προϊόντων ή ακατάλληλων.

6. Για την πρόθεσή της να επιβληθούν κυρώσεις στους παραβάτες της Νομοθεσίας.

Αθήνα 19.05.05

Οι Επερωτώντες Βουλευτές

ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΖΗΣΗ ΡΟΔΟΥΛΑ

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ

ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΞΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΛΩΤΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΧΡΥΣΑ

ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ ΑΡΗΣ

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΘΑΝΟΣ

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΟΘΩΝΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΝΟΣ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΣΙΟΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ ΦΩΤΗΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ