Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ 14 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Δημήτρη Κουσελά, προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών , με θέμα " Ασφαλιστικό - πορεία εφαρμογής της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης"
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/4/2005
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση


Προς την Βουλή των Ελλήνων
Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Αρ. πρωτ. Βουλής: 73/41
Ημερ. Κατάθεσης:
21-04-05

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

                        προς τους Υπουργούς :
                                                                 Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
                                                                 και Οικονομίας και Οικονομικών

 

Με επερώτηση που καταθέσαμε τον Οκτώβριο 2004 τέθηκαν προς συζήτηση θεμελιώδεις εκκρεμότητες του ασφαλιστικού ζητήματος, που εντοπίζονταν κυρίως στη μη εφαρμογή της πρόσφατης νομοθεσίας (ν. 3029/2002 και 3232/2004), στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται ως προς την τακτοποίήση των διοικητικών εκκρεμοτήτων των ασφαλιστικών ταμείων, στη μείωση των εσόδων τους, στην διόγκωση της εισφοροδιαφυγής κ.ο.κ. Επί δεκατέσσερις ολόκληρους μήνες η στάση της κυβέρνησης αμφιταλαντεύεται μεταξύ της νοοτροπίας της περιόδου ’90-’93 και του «σεβασμού» του νομοθετικού έργου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση άλλοτε «ανοίγει» και άλλοτε «κλείνει» το ασφαλιστικό δημιουργώντας σύγχυση και αβεβαιότητα στους πολίτες. Το ασφαλιστικό έχει επίσης μετατραπεί σ’ ένα πεδίο εσωτερικών αντιπαραθέσεων της κυβέρνησης με σαφείς διαφοροποιήσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης.

 

Ο Υπουργός Απασχόλησης είχε κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων ανακοινώσει ότι

  • · «Προχωρούμε στην εφαρμογή των Ν.3029 και 3232/2004 που ψήφισαν οι απελθούσες κυβερνήσεις»

  • · «Προχωρούμε στην άμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής που στερεί πολύτιμους πόρους από τα ασφαλιστικά ταμεία».

  • · «Προχωρούμε μετά από κοινωνικό διάλογο στον διοικητικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό των φορέων Κ. Α. με συνέχιση των συγχωνεύσεων, ομαδοποιήσεων, ενοποιήσεων».

 

Κατά τη συζήτηση της προηγούμενη σχετικής επερώτησης μας ο Υπουργός Απασχόλησης αποφεύγοντας να δεσμευτεί για τις άμεσες κινήσεις του, μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων πάνε πολύ καλά» και ότι δουλεύει «πάνω στο γενικό πλαίσιο των ν. 3029/2002 και 3232/2004».

 

Η ισχύουσα όμως νομοθεσία δεν εφαρμόζεται σε κανένα επίπεδο, ενώ η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης με την αύξηση του ΦΠΑ και την αδυναμία ελέγχου της ακρίβειας, αφαιρεί από τους συνταξιούχους την πενιχρή αύξηση του 2005. Πιο συγκεκριμένα:

 

- Η χρηματοδότηση του ΙΚΑ από τον προϋπολογισμό είναι ήδη -115 εκατ. ευρώ μικρότερη από ότι προβλέπει ο νόμος.

 

- Δεν έχει ακόμα εξαγγελθεί τίποτα για το πρόγραμμα ενοποίησης των Ταμείων Κυρίας Ασφάλισης με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και για την ομαδοποίηση των Επικουρικών Ταμείων.

 

- Δεν έχει προχωρήσει, παρά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, η διαδικασία της Διαδοχικής Ασφάλισης.

 

- Η μηχανοργάνωση των Ταμείων καθυστερεί με αποτέλεσμα να μην έχουν βελτιωθεί καθόλου οι συνθήκες εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

 

- Το Υπουργείο Απασχόλησης ενώ μέχρι σήμερα δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει την ανασφάλιστη εργασία, που αποτελεί πληγή για το ασφαλιστικό, δεν έχει παρουσιάσει τη στρατηγική την οποία θα ακολουθήσει και δεν έχει κάνει, παρά τις σχετικές εξαγγελίες, καμία απολύτως ενέργεια για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ, αφήνοντας επιπλέον τους υπαλλήλους του σε εκκρεμότητα για πάνω από ένα χρόνο.

 

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, παρακάμπτοντας το υπουργείο Απασχόλησης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό ως ένα στενό δημοσιονομικό πρόβλημα, το εντάσσει και αυτό στη δέσμη των «διαρθρωτικών» αλλαγών της εθνικής οικονομίας και προτείνει τη συζήτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών και όχι στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Ταυτοχρόνως παραδέχεται ότι το σύστημα διαθέτει αντοχή περίπου 15-20 ετών χάρις στο ν.3029/2002.

 

΄Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ατυχείς κινήσεις της κυβέρνησης σε ζητήματα όπως το ΛΑΦΚΑ αλλά και με «επιθετικές» πρωτοβουλίες σε ζητήματα όπως οι υπερωρίες και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δημιουργούν ένα τοπίο αβεβαιότητας.

 

Η κυβέρνηση αντί να εγγυηθεί την ασφάλεια του ασφαλιστικού συστήματος, προκαλεί την έντονη ανασφάλεια των ασφαλισμένων.

 

Επερωτώνται συνεπώς οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Για την έλλειψη σαφούς πολιτικής για το Ασφαλιστικό, που προκαλεί έντονη ανησυχία στους ασφαλισμένους όλων των ηλικιών και των κατηγοριών.

2. Για την παντελή έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπουργείων Απασχόλησης και Οικονομίας.

3. Για τη μη εφαρμογή των νόμων 3029/2002 και 3232/2004, παρά τις συνεχείς εξαγγελίες του υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

4. Για την αδυναμία ελέγχου της εισφοροδιαφυγής (που μόνο για το ΙΚΑ υπολογίζεται σε 20%-30% των εσόδων του) και καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας

5. Για την ανεπαρκή χρηματοδότηση του ΙΚΑ/ΕΤΑΜ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

6. Για την αδράνεια ουσιαστικής εφαρμογής των προβλέψεων για τη διαδοχική ασφάλιση.

7. Για τη μη ενεργοποίηση του ΣΕΠΕ για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας

 

Αθήνα, 21/4/2005

 

Οι Επερωτώντες βουλευτές

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

 

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

 

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

 

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

 

ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ

 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

 

ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ

 

ΧΩΡΕΜΗΣ ΤΑΣΟΣ

 

ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ ΑΡΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ