Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ KOINH ΕΡΩΤΗΣΗ 3 Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Δημήτρη Κουσελά, προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, για την διάταξη της πρόωρης συνταξιοδότησης που πέρασε το Ταμείο Συντάξεων της ΑΤΕ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/4/2005
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αρ. πρωτ. Βουλής: 10199
Ημερ. Κατάθεσης: 21-04-05

ΑΘΗΝΑ, 21/4/2005

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: α) τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών
β) τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

Είναι γνωστό πως το Ταμείο Συντάξεων της (υπό κρατικό έλεγχο) Αγροτικής Τράπεζας έχει τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα ελλείμματα και προβλήματα απ΄ όλα τα ειδικά Ταμεία των Τραπεζών.

Είναι επίσης γνωστό ότι εξελίσσεται μια μακρά και επίπονη πορεία διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΟΤΟΕ, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Κυβέρνησης προκειμένου να βρεθούν λύσεις διεξόδου και να διασφαλιστούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Προκαλεί λοιπόν εύλογη απορία αλλά και αγανάκτηση ότι ο Διοικητής της ΑΤΕ κ.Μηλιάκος, από την μία προσπαθεί ως εργοδότης να πείσει τους εργαζομένους – κατά τις διαπραγματεύσεις – να υποχωρήσουν σε δικαιώματά τους και από την άλλη επιβάλλει στο Ταμείο Συντάξεων της ΑΤΕ ένα μέτρο που δεν ισχύει σε κανένα άλλο ασφαλιστικό ταμείο, αλλά εξυπηρετεί τον εαυτό του και την καλύτερη συνταξιοδότησή του !!!

Συγκεκριμένα ο Διοικητής κ.Μηλιάκος με την ταυτόχρονη ιδιότητα του Προέδρου του Ταμείου Συντάξεων ΑΤΕ, προώθησε το μέτρο του συνυπολογισμού στην θεμελίωση της 35 ετίας (που προβλέπει ο Ν.3029 για την αποχώρηση των εργαζομένων) των χρόνων σπουδών που έχουν εξαγορασθεί στο παρελθόν.

Με το μέτρο αυτό ο κ.Διοικητής, (που προέρχεται από το προσωπικό της ΑΤΕ) αλλά και ο εκλεκτός του Προσωπάρχης της ΑΤΕ θα φύγουν μεν στην σύνταξη με 35 ετία χωρίς όριο ηλικίας, αλλά στην πραγματικότητα θα έχουν εργαστεί 31 και όχι 35 χρόνια.

Ας σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό (που θα καλύψει και μερικές δεκάδες από τους 4.000 πτυχιούχους της ΑΤΕ) δεν ισχύει σε καμία άλλη Τράπεζα, μια και η εξαγορά του χρόνου σπουδών προσαυξάνει μόνο την σύνταξη, και δεν υπολογίζεται για την θεμελίωσή της.

Το σκάνδαλο είναι πρωτοφανές: Διοικητής Κρατικής Τράπεζας, τοποθετημένος με πολιτικά κριτήρια στην θέση του, παίρνει ένα μέτρο με βάση το προσωπικό του συμφέρον και προκαλεί ανερυθρίαστα περαιτέρω χειροτέρευση των ήδη άθλιων οικονομικών του Ταμείου Συντάξεων, του οποίου είναι Πρόεδρος.

Το πρόβλημα όμως αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις διότι ο Υπουργός Απασχόλησης παρά την σαφή διαφωνία των εκπροσώπων του Υπουργείου του στο Δ.Σ. του Ταμείου Συντάξεων ΑΤΕ, δεν παρενέβη απαντώντας εντός της νόμιμης προθεσμίας (ως όφειλε) στο θέμα αυτό, παρ΄ ότι του εστάλη και δια της σιωπής του οδήγησε στην τελική υιοθέτησή του.

Προκαλεί λοιπόν απορία το πώς ο κ.Παναγιωτόπουλος την ίδια ώρα που συζητά για ειδικά μέτρα κατά της …πρόωρης συνταξιοδότησης, έστω και έμμεσα συναινεί σε τέτοιες απαράδεκτες πράξεις.

Επειδή η μεθόδευση αυτή προκαλεί ήδη αρνητικές αντιδράσεις και σχόλια στους τραπεζοϋπαλλήλους, και εκθέτει ανεπανόρθωτα την Κυβέρνηση την ίδια ώρα που αυτή ζητά θυσίες από τους πολίτες:

ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1) Είναι εν γνώσει του Υπουργού Οικονομικών οι ενέργειες του κ.Μηλίακου;

Εάν ναι πως συμβιβάζονται αυτές με τις διακηρύξεις του για την Κοινωνική Ασφάλιση και τα προβλήματά της;

Θεωρεί ότι είναι δυνατόν να σταθεί αξιόπιστα ένας διάλογος για το Ασφαλιστικό, όταν οι Διοικήσεις που ο ίδιος διόρισε πρωτοστατούν σε διατάξεις για προσωπικό όφελος, οι οποίες επιβαρύνουν χειρότερα τα Ταμεία;

2) Τι προτίθεται να κάνει ο κ.Υπουργός Οικονομικών – εάν δεν εγνώριζε το θέμα – προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες που πρέπει στον κ.Μηλιάκο, και να αποδείξει ότι τουλάχιστον έχει συνέπεια σ΄ αυτά που δηλώνει;

3) Γιατί ο κ.Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας δεν παρενέβη ως όφειλε για να ακυρωθεί αυτή η απαράδεκτη απόφαση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας;

Γιατί δεν έλαβε υπ΄ όψιν τις αντιδράσεις των στελεχών του Υπουργείου στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου;

4) Είναι αυτή τελικά η λογική που η Κυβέρνηση πρεσβεύει για την επίλυση του Ασφαλιστικού;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Χρήστος Πρωτόπαπας

Δημήτρης Κουσελάς

Σούλα Μερεντίτη

Θανάσης Παπαγεωργίου