Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Τραγικός είναι ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε για τους αγρότες της χώρας μας.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 14/4/2005
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

Προς την Βουλή των Ελλήνων
Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Αρ. πρωτ. Βουλής: 70/39
Ημερ. Κατάθεσης:
14-04-05

Επίκαιρη επερώτηση
προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Τραγικός είναι ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε για τους αγρότες της χώρας μας.

Οι τιμές των προϊόντων ήταν εξευτελιστικές ενώ μεγάλες ποσότητες βρίσκονται ακόμη απούλητες στις αποθήκες. Οι αγρότες είδαν να πηγαίνουν χαμένοι οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς αφού το εισόδημά τους ήταν δραματικά μειωμένο ή και σε ορισμένες περιπτώσεις ανύπαρκτο.

Τα προγράμματα του Γ ΚΠΣ έχουν παγώσει εδώ και ένα χρόνο και οι αγρότες αισθάνονται απογοητευμένοι από την απραξία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων αλλά και το εισόδημα όσων έχουν χρεωθεί για να κάνουν τις επενδύσεις.

Η σημερινή τραγική εικόνα που παρουσιάζει ο αγροτικός μας τομέας απέχει πολύ από τις ελπίδες που καλλιέργησαν στους αγρότες μας οι μεγάλες και ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Και ενώ κλείνει μια οδυνηρή προηγούμενη χρονιά, σύγχυση και ανασφάλεια επικρατεί στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας μας ενόψει της νέας χρονιάς που ξεκινά. Οι αγρότες αισθάνονται εγκατελλειμένοι και αφημένοι στην τύχη τους αφού από φέτος εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ και δεν γνωρίζουν τίποτε. Θέλουν να μπουν στα χωράφια τους να τα καλλιεργήσουν και δεν τους έχει ενημερώσει κανείς για τα δικαιώματά τους τι και πόσο πρέπει να καλλιεργήσουν, δεν γνωρίζουν τίποτε για τους κανόνες της πολλαπλής συμμόρφωσης που πρέπει να εφαρμόσουν στον τρόπο που καλλιεργούν. Και ενώ οι αγρότες βρίσκονται σε σύγχυση και άγνοια για τα ποσοστά σύνδεσης-αποσύνδεσης της παραγωγής από την επιδότηση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συσκέπτεται ακόμη και εμπαίζει τους αγρότες που αγωνιούν λέγοντάς τους ότι έχουμε ακόμη χρόνο, θα δούμε.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι αγρότες βλέπουν ότι φέτος για να μπορέσουν να προμηθευτούν τα εφόδια και να ξεκινήσουν πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού οι τιμές των συντελεστών που συμμετέχουν στο κόστος παραγωγής έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

Αυτό επιβεβαιώνει και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στα καύσιμα, στα λιπάσματα, στα μηχανήματα, στα εργαλεία, στα φυτοφάρμακα και στις ζωοτροφές.

Μάλιστα ο σημερινός Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής δεσμεύτηκε ο ίδιος προεκλογικά ότι μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του θα ήταν η μείωση του κόστους παραγωγής των γεωργικών προϊόντων.

Στις δεσμεύσεις του μιλούσε για μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης του ΦΠΑ από το 18% σε 8% σε όλα τα γεωργικά μηχανήματα και λοιπό εξοπλισμό και στα λιπάσματα πού έχουν ΦΠΑ 18%.

Αντί αυτού οι αγρότες πληρώνουν σήμερα ΦΠΑ 19%.

Το εμπόριο των λιπασμάτων είναι ελεύθερο από το 1992. Συγκρινόμενες οι τιμές τους με όλες τις προηγούμενες χρονιές ποτέ δεν είχαμε τόσο μεγάλες αυξήσεις όσο σήμερα.

Μιλούσε επίσης προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία για εξάντληση των δυνατοτήτων της για μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εξήντλησε τις δυνατότητές της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά όχι για τη μείωση αλλά για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Υποσχέθηκε μείωση των επιτοκίων δανεισμού προς τους αγρότες όπως και επιδοτήσεις επιτοκίου για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα.

Όχι μόνο δεν είχαμε μείωση των επιτοκίων και επιδοτήσεις επιτοκίου για επενδύσεις αλλά οδηγήθηκαν οι αγρότες σε χρέη και δανεισμό από την άσχημη πορεία που είχε η περυσινή παραγωγή οι δε επενδύσεις στον αγροτικό τομέα μέσω του Γ ΚΠΣ καθυστερούν και ως προς τις εγκρίσεις και τη χρηματοδότηση και ως προς τις προκηρύξεις των νέων μέτρων.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, είναι η καινούρια χρονιά να βρει τους αγρότες χρεωμένους και ανήμπορους να ανταποκριθούν στα έξοδα που απαιτεί η έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου και να αναγκάζονται πάλι να δανειστούν.

Στη δεινή κατάσταση που βρίσκονται οι αγρότες σήμερα τους έχει φέρει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που βαραίνει υπέρ των μεγαλοεμπόρων. Η εμπορική περίοδος του 2004 αποτελεί ένα τρανταχτό παράδειγμα της ψαλίδας μεταξύ του προεκλογικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας και της καταστροφικής πολιτικής που εφαρμόζει ως κυβέρνηση στον αγροτικό τομέα.

Η περυσινή εμπορική περίοδος έκλεισε και οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά που ξεκινά είναι δυστυχώς δυσοίωνες.

Οι αγρότες αισθάνονται στο πετσί τους την ακρίβεια, την ανεξέλεγκτη αύξηση του κόστους παραγωγής και το σημαντικότερο αισθάνονται ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την τύχη των προϊόντων τους και για το μέλλον τους.

Η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και οι ερασιτεχνισμοί της κυβέρνησης έχουν φέρει σε απόγνωση τους αγρότες που βλέπουν μια κυβέρνηση ανίκανη να τους δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφαλές για να παραμείνουν στον τόπο τους και να ασχοληθούν με το επάγγελμα του αγρότη.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση:

1.Για τις ενέργειές της ώστε να σταματήσει η ξέφρενη πορεία των τιμών των συντελεστών που παίρνουν μέρος στο κόστος παραγωγής.

2.Για τις ενέργειές της ώστε να μην επαναληφθεί η κατάρρευση του εισοδήματος του παραγωγού που είδαμε την προηγούμενη χρονιά.

3.Για την πρόθεσή της ή όχι να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

4. Για τις προθέσεις της να ενημερώσει τους αγρότες για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της στα ζητήματα που προκύπτουν ή επιβάλλονται από την εφαρμογή της.

Αθήνα 14.04.05

Οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

1.- Ροδούλα Ζήση

2.- Βαγγέλης Αργύρης

3.- Χρήστος Πρωτόπαπας

4.- Θανάσης Παπαγεωργίου

5.- Φώτης Χατζημιχάλης

6.- Βασίλης Κεγκέρογλου

7.-Χρήστος Χάιδος

8.-Θάνος Μωραΐτης

9.- Χρύσα Μανωλιά

10.- Δημήτρης Κουσελάς

11.- Γιάννης Δριβελέγκας

12.- Απόστολος Κατσιφάρας

13.- Σούλα Μερεντίτη

14.- Μανόλης Στρατάκης

15.- Στέφανος Τζουμάκας

16.- Στάθης Κουτμερίδης

17.- Ιωάννης Μανιάτης

18.- Γιώργος Παπαγεωργίου

19.- Πέτρος Κατσιλιέρης

20.- Σπήλιος Σπηλιόπουλος

21.- Θεόδωρος Κολιοπάνος

22.- Παναγιώτης Αντωνακόπουλος

23.- Βασίλης Έξαρχος

24.- Ντίνος Ρόβλιας

25.- Παναγιώτης Σγουρίδης

26.- Αναστάσιος Σιδηρόπουλος

27.- Ανδρέας Μακρυπίδης

28.- Θεοδώρα Τζάκρη

29.- Βασίλης Τόγιας

30.- Ιωάννης Τσακλίδης

31.- Χρήστος Παπουτσής

32.- Απόστολος Φωτιάδης

33.- Δημήτριος Βαρβαρίγος

34.- Λάζαρος Λωτίδης

35.- Γεώργιος Ντόλιος

36.- Μανώλης Όθωνας

37.- Αριστείδης Μουσιώνης

38.- ?γγελος Μανωλάκης

39.- Γιώργος Ανωμερίτης

40.- Μιχάλης Καρχιμάκης