Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Ελληνοποιήσεις εισαγόμενης πατάτας
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/4/2009
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου : 17122
Ημερομηνία Κατάθεσης :.
1.04.2009

 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:- ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
 

ΘΕΜΑ: Ελληνοποιήσεις εισαγόμενης πατάτας

 

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους Μεσσήνιους πατατοπαραγωγούς η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά με τις ελληνοποιήσεις εισαγόμενης πατάτας.

 

Η έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων βοηθά τους κερδοσκόπους να «βαφτίζουν» τις εισαγόμενες πατάτες εγχώριες, «πασπαλίζοντάς» τις με ελληνικό χώμα, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι τιμές της ελληνικής πατάτας, να δυσφημείται το προϊόν και να εξαπατάται ο καταναλωτής.

 

Το δέλεαρ των ελληνοποιήσεων για τους διακινητές που μετέχουν στο κύκλωμα είναι τα υπερκέρδη, η ωφέλειά τους είναι μεγάλη, γι΄ αυτό χρειάζονται αξιόπιστοι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην αγορά.

 

Πέρυσι ο υφυπουργός Ανάπτυξης μίλαγε για οργανωμένα κυκλώματα με «ύποπτα» συσκευαστήρια και «μαϊμού» τιμολόγια παραγωγών. Τι απέγιναν, άραγε, αυτές οι υποθέσεις;

 

Ο Νομός Μεσσηνίας παράγει την πιο πρώιμη ανοιξιάτικη πατάτα της Ευρώπης. ‘Ηδη άρχισε η περίοδος της συγκομιδής και οι ποσότητες είναι ικανές να τροφοδοτήσουν την αγορά, παρά τις αυξημένες απαιτήσεις του Πάσχα.

 

Επειδή οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενης πατάτας έχουν γίνει μάστιγα για τους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια,

 

Επειδή έχουν εισαχθεί πάνω από 35.000 τόνοι Αιγυπτιακής πατάτας και κατά πληροφορίες οι εισαγωγές θα συνεχιστούν από Ισραήλ, Συρία κλπ.

 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 

Υπάρχουν ικανοποιητικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί για τη σήμανση της διακινούμενης πατάτας, ώστε να αποτρέπονται οι ελληνοποιήσεις;

 

Τι ενέργειες έγιναν σε σχέση με τις περυσινές καταγγελίες του κ. Βλάχου, περί οργανωμένου κυκλώματος ελληνοποιήσεων με εικονικά τιμολόγια   παραγωγών;

                                                                      

 

                                                                                Αθήνα 1 Απριλίου 2009

 
Ο βουλευτής
Δημήτρης Κουσελάς