Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Ελλείψεις και αναγκαία πρόσθετη χρηματοδότηση Νοσοκομείου Καλαμάτας.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 12/12/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ,
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ
ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αλλά και τις τροπολογίες που αιφνιδιαστικά κατέθεσε, όχι μόνο επιχειρεί να εξαπατήσει, αλλά και προκαλεί με τη στάση της τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό, την ελληνική κοινωνία.

Την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια άγρια αναδιανομή σε βάρος των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων με το υπό συζήτηση φορολογικό νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση, με διαδικασίες που αγγίζουν τα όρια του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, επιχειρεί να ξεπουλήσει τον Ο.Τ.Ε. Μια επιχείρηση με συνολική αξία πάνω από 15 δισεκατομμύρια ευρώ, με κρυφές υπεραξίες δισεκατομμυρίων ευρώ από τα δυόμισι χιλιάδες περίπου ακίνητα που διαθέτει, με θυγατρικές επιχειρήσεις-φιλέτα, όπως είναι η COSMOTE , leader στην κινητή τηλεφωνία, με εταιρείες στο εξωτερικό, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στα Σκόπια, στη Σερβία, στην Αλβανία, με το δορυφόρο HELLAS SAT που έχει στην κατοχή του.

Αυτή την επιχείρηση, που ουσιαστικά σήμερα είναι μονοπώλιο στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, αφού ελέγχει το 85% της αγοράς στη σταθερή τηλεφωνία και το 95% των συνδέσεων internet, που παίζει κρίσιμο ρόλο για την εθνική μας ασφάλεια και τις στρατιωτικές επικοινωνίες, η Κυβέρνηση δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, την αντιμετωπίζει σαν το περίπτερο της γειτονιάς. Και μιλάμε για τη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση των Βαλκανίων.

Ο κ. Καραμανλής, με τον εκλεκτό του κ. Βουρλούμη, προετοίμασε το έδαφος, για να πραγματοποιηθεί το μεγάλο «deal», να παραδώσει δηλαδή μια κερδοφόρα επιχείρηση, που το 2010 μόνο από τα ευρυζωνικά δίκτυα θα αποφέρει έσοδα πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, στα χέρια των επίδοξων αγοραστών, που από ό,τι συζητείται στην αγορά έχουν ήδη προεπιλέξει η Κυβέρνηση και ο κ. Βουρλούμης, μέσα από τις πολυπληθείς επαφές που έχουν κάνει με ξένες εταιρείες.

Ποιος, λοιπόν, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, είναι ο πραγματικός λόγος της πώλησης; Όταν η Κυβέρνηση, όταν εσείς ισχυρίζεστε ότι η οικονομία πάει καλά, ότι μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% και ότι θα βγούμε από την επιτήρηση, γιατί ξεπουλάτε νύχτα τον Ο.Τ.Ε.;

Είναι μεταρρύθμιση το αδιαφανές και μεθοδευμένο ξεπούλημα; Και ποιοι, τέλος πάντων, θα ωφεληθούν από αυτό το ξεπούλημα; Μήπως οι εργαζόμενοι; Μήπως οι Έλληνες πολίτες; Μήπως η εθνική οικονομία; Ποιους νομίζετε, αλήθεια, ότι κοροϊδεύετε, όταν λέτε ότι ο Ο.Τ.Ε. πέρυσι, το 2005, αλλά και το 2004, ήταν ζημιογόνα επιχείρηση; Ποιους νομίζετε ότι κοροϊδεύετε, όταν για το 2005 χρεώνονται στον Ο.Τ.Ε. τα 938.000.000 ευρώ της εθελουσίας εξόδου; Και όταν για το 2004, όπως γνωρίζετε, επωμίσθηκε όλο το βάρος των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πώς μπορείτε να μιλάτε για δημοκρατία, όταν επιχειρείτε ένα εργασιακό πραξικόπημα, προκαλώντας τριάντα δύο χιλιάδες εργαζόμενους με το να παρεμβαίνετε αντισυνταγματικά στις συλλογικές τους διαπραγματεύσεις;

Για τον κύριο Υπουργό είναι «βαρίδια» –λέει- τα αποτελέσματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι όποιες κατακτήσεις των εργαζομένων. Βαρίδια θεωρεί τον Κανονισμό του Ο.Τ.Ε. και τις εργασιακές κατακτήσεις !

Κατά τα άλλα, σας... ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι. Φαίνεται ότι έτσι, με αυτόν τον τρόπο, υπερασπίζεστε εσείς το Σύνταγμα και το θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων !

Την ίδια στιγμή που κάνετε αυτά, εμπαίζετε τον ελληνικό λαό για δήθεν ελαφρύνσεις με το περίφημο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ζητάτε να ψηφίσουμε. Του φορτώνετε νέα φορολογικά βάρη 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ –μιλάω για τους πρόσθετους φόρους του 2007- όταν το σύνολο των ελαφρύνσεων του νομοσχεδίου σας δεν ξεπερνάει τα 216.000.000 ευρώ. Και όταν αυτοί που ωφελούνται από τα 216.000.000 ευρώ είναι κυρίως τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα !

Οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες όχι μόνο δεν ωφελούνται από τις περίφημες φορολογικές ελαφρύνσεις σας, αλλά είναι εκείνοι οι οποίοι θα σηκώσουν το κύριο βάρος από αυτή την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ !

Εξ’ άλλου, μέσα από την πολιτική που ακολουθήσατε το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι έμμεσοι φόροι γιγαντώθηκαν, παρά το ότι ψευδώς ισχυρίζεστε ότι τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες Έλληνες πολίτες απαλλάσσονται της φορολογίας.

Μα, πώς απαλλάσσονται τρία εκατομμύρια διακόσιοι χιλιάδες Έλληνες από τη φορολογία, όταν είναι εκείνοι που κύρια σηκώνουν στις πλάτες τους την έμμεση φορολογία;

Αυτό που θέλω να σας καταθέσω είναι ότι μόνο από την αύξηση του Φ.Π.Α. από 18% σε 19%, από την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, στα τσιγάρα και στην κινητή τηλεφωνία, θα πληρώσουν αυτά τα τρία εκατομμύρια διακόσιοι χιλιάδες Έλληνες 200 ευρώ παραπάνω σε έμμεσους φόρους.

Σε ό,τι αφορά στην τροπολογία για την ΑΓΡΟΤΙΚΗ, θέλω να θυμίσω ότι είναι η τέταρτη τροπολογία την οποία καταθέτετε για το ασφαλιστικό των τραπεζών, για την περίφημη «λύση του ασφαλιστικού», η οποία χάρισε δισεκατομμύρια στις τράπεζες και επιβάρυνε το Ι.Κ.Α.

Σας καλούμε έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, να αποδεχτείτε τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και των συνταξιουχικών οργανώσεων, προτάσεις τις οποίες καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής.

Τώρα, σχετικά με την τροπολογία για τον αναπτυξιακό νόμο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. Επιχειρεί με κονδύλια και προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από μία διαδικασία απαράδεκτη, να μας πείσει ότι κάνει αναπτυξιακή πολιτική, για να μη δείξει τη γύμνια της, για να μη δείξει την έλλειψη στρατηγικής για την ανάπτυξη της περιφέρειας, για να μη δείξει τις ευθύνες της για την απώλεια 1.800.000.000 ευρώ από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και για να μη δείξει ότι από την αρχή έχει υπονομεύσει ήδη και το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης !

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι είστε μια Κυβέρνηση των συμφερόντων, μια Κυβέρνηση των ολίγων, της αδιαφάνειας, της περιφρόνησης των κοινοβουλευτικών θεσμών, της όξυνσης της κοινωνικής αδικίας, μια Κυβέρνηση επικίνδυνη και για τους πολίτες και για τη χώρα!

Σας παραδίδουμε στη κρίση του ελληνικού λαού !