Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/11/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ,
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η μόνη αρχή που μπορεί κανείς να διακρίνει στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι η εξαργύρωση μικροκομματικών επιταγών με εξυπηρέτηση πελατειακών σκοπιμοτήτων και μεγαλοσυμφερόντων. Μεγαλοσυμφερόντων, κύριε Υπουργέ, που το τελευταίο χρονικό διάστημα η Κυβέρνησή σας υπηρετεί προκλητικά και παγίως !

Βεβαίως, υπάρχουν και μεμονωμένες θετικές ρυθμίσεις, τις οποίες στην κατ’ άρθρον συζήτηση θα υπερψηφίσουμε. Οι ελάχιστες, όμως, θετικές ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά ένα επικοινωνιακό φύλο συκής, για να περάσουν άλλες προκλητικές διατάξεις, διατάξεις που κυριολεκτικά τορπιλίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση.

Είναι γνωστή πλέον αυτή η τακτική σας και απόλυτα καταδικαστέα.

Εσείς νομίζετε ότι ο ελληνικός λαός δεν καταλαβαίνει από αυτά. !

Πλανάστε, όμως, πλάνην οικτράν, αν πιστεύετε κάτι τέτοιο !

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από οτιδήποτε άλλο θέλω να σας μεταφέρω την αγωνία χιλιάδων μικρών επαγγελματιών, εμπόρων και επιτηδευματιών και της Μεσσηνίας, αλλά και άλλων νομών της περιφέρειας, που τα υπομνήματά τους έχουν κατακλύσει και το δικό μου γραφείο και άλλων Βουλευτών.

Η ρύθμισή σας, κύριε Υπουργέ, για την υποχρεωτική υπαγωγή στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) όσων δραστηριοποιούνται σε περιοχές άνω των 1000 κατοίκων με βάση την απογραφή του 2001, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν κανένα άλλο κριτήριο, έχει προκαλέσει γενικότερη αναστάτωση.

Πρέπει να καταλάβετε ότι με το μέτρο αυτό οδηγείτε σε άμεσο κλείσιμο δεκάδες χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις της περιφέρειας (περίπτερα, καφενεία, μπακάλικα, κουρεία), ανθρώπους, δηλαδή, που μετά βίας συντηρούν τις οικογένειές τους, στους οποίους εσείς επιβάλλετε ένα πρόσθετο χαράτσι που φθάνει τις 3.000 ευρώ κατ’ έτος.

Μόνο στη Μεσσηνία έχουμε έντεκα κωμοπόλεις που υπάγονται σ’ αυτή τη ρύθμιση: Θουρία, Πεταλίδι, Μεθώνη, Αρφαρά, Κοπανάκι, Μελιγαλά, Χανδρινού, Λογγά, Βλαχόπουλο, Βαλύρα, Δώριο. Είναι κωμοπόλεις που θίγονται από αυτήν τη ρύθμιση. Και υπάρχουν 500 περίπου τέτοιες κωμοπόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Σείς ο ίδιος παραδεχθήκατε, κύριε Υπουργέ, ότι το πληθυσμιακό κριτήριο είναι ατελές και ισοπεδωτικό. Ακόμη και αν μιλάμε για νέους ασφαλισμένους, πείτε μου ποιος νέος της υπαίθρου θα αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση, αν είναι να πληρώνει τις σοβαρά αυξημένες εισφορές στον ΟΑΕΕ, σε σχέση με τον Ο.Γ.Α.!

Κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι σεβόμενος το δίκαιο αίτημα δεκάδων χιλιάδων μικροεπαγγελματιών και επιχειρήσεων στην περιφέρεια, σε αγροτικές και μειονεκτικές περιοχές, οφείλετε τουλάχιστον, παράλληλα με το πληθυσμιακό κριτήριο να θεσπίσετε και ένα εισοδηματικό κριτήριο. Δηλαδή όσοι εντάσσονται στον ΟΑΕΕ, να εντάσσονται με βάση και ένα εισοδηματικό κριτήριο. Ένα πλαφόν της τάξης π.χ. των 12.000 ευρώ και πάνω, νομίζω ότι θα κάλυπτε όλους αυτούς τους ανθρώπους που κινδυνεύουν κυριολεκτικά να μείνουν στο δρόμο.

Αλλιώς αφήστε τη διάταξη, όπως ήταν και όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα, αφού δημιουργείτε περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι πάτε να λύσετε.

Την ίδια στιγμή που οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν το αβάσταχτο αυτό χαράτσι, προχωρείτε σε προκλητικά χαριστικές ρυθμίσεις για τους μεγαλοεργολάβους.

Οι ρυθμίσεις αυτές είναι πρωτοφανείς. Είναι ρυθμίσεις που έχετε προαναγγείλει εδώ και επτά μήνες, με αποτέλεσμα κανένας από αυτούς που χρωστούσαν ασφαλιστικές εισφορές, να μην πληρώνει. Δίνετε, δηλαδή, τη δυνατότητα στους μεγαλοεργολάβους να μην πληρώνουν το Ι.Κ.Α., ενώ εξοφλούνται από το δημόσιο, αλλά να ρυθμίζουν τις οφειλόμενες εισφορές σε οκτώ χρόνια, δηλαδή, σε 96 δόσεις.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ελάχιστοι τηρούν τη ρύθμιση και εξακολουθούν να πληρώνουν, όταν το μήνυμα που τους στέλνετε είναι σαφές και καθαρό: «Όσο πιο πολλά χρωστάς, τόσο καλύτερες ρυθμίσεις μπορεί να έχεις» !

Και ενώ το 2004 είχατε να ρυθμίσετε 1.984 εκατομμύρια, τώρα μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Γιατί και αυτοί που ρύθμισαν οφειλές στο 2004, μόλις άκουσαν για νέα ρύθμιση, σταμάτησαν να πληρώνουν. Περιμένουν να αξιοποιήσουν το νέο άτοκο δάνειο που τους χαρίζετε σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων !

Και ερωτώ: Εάν αυτό που κάνετε δεν είναι μία πράξη εγκληματική σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, τότε τι είναι; Δεν φθάνει, δηλαδή, που το ίδιο το κράτος είναι ασυνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, έρχεστε τώρα και χαρίζετε τις εισφορές και στους «φτωχούς» μεγαλοεργολάβους!

Δεν φθάνει που μόνο για μία χρονιά, για το 2007, τον Προϋπολογισμό της οποίας συζητάμε, οι θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του Κράτους υπολείπονται έναντι των καταβαλλομένων κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Δε φθάνει που το έλλειμμα απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση το φθάσατε από τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν όταν παραλάβατε, σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Έρχεστε τώρα να προσθέσετε και άλλα βάρη στην κοινωνική ασφάλιση !

Οδηγείτε -και πιστεύουμε ότι από ένα σημείο και πέρα το κάνετε συνειδητά- το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα σε κατάρρευση, για να πείτε ότι έχει πελώρια ελλείμματα.

Ακούσαμε για 300 δισεκατομμύρια ελλείμματα αναλογιστικά, ότι τα ταμεία δεν αντέχουν άλλο, άρα, «τι να κάνουμε, θα πρέπει να αυξήσουμε τα όρια ηλικίας για τους άνδρες και για τις γυναίκες στα 70. Θα πρέπει να περικόψουμε τις συντάξεις, προκειμένου να αντέξει το ασφαλιστικό σύστημα», το οποίο εσείς με την πολιτική σας συνειδητά το βουλιάζετε !

Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσετε στους Έλληνες πολίτες και αυτή είναι η αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, την οποία θέλετε, μετά τις εκλογές, να πραγματοποιήσετε. Γιατί τώρα, το καταλαβαίνει ο καθένας, δεν το τολμάτε !

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχει κανείς αντίρρηση να έχουμε ένα πάγιο σύστημα ρύθμισης για προσωρινή ταμειακή διευκόλυνση όσων επιχειρήσεων έχουν πραγματικά ανάγκη. Άλλωστε αυτό υπάρχει και σε δύο νόμους και στο ν. 2676/99 και στο ν. 3232/04. Και αν είναι ανάγκη να το βελτιώσουμε με πιο σαφή και λειτουργικά κριτήρια για την αντιμετώπιση καταστροφών και έκτακτων αναγκών, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Άλλο είναι όμως το να βελτιώσουμε το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και άλλο να δημιουργούμε και να ανεχόμαστε μία ακόμα φουρνιά κακοπληρωτών, ανθρώπων που παρακρατούν, υπεξαιρούν κα αξιοποιούν τις εισφορές των μισθωτών που τις έχουν ήδη εισπράξει. !

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας μία κουβέντα σχετικά με την κατάργηση, στην πράξη, της προληπτικής Ιατρικής. Το ζήτημα δεν είναι ποιες εξετάσεις θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι. Το ζήτημα είναι ότι γίνεται η αρχή. Αυτό είναι απαράδεκτο και πρέπει να το αποσύρετε, γιατί όταν γίνεται αρχή για ένα ζήτημα, θα ακολουθήσουν και άλλα !

Καταψηφίζουμε επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.