Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης και απουσία επαρκούς εποπτείας από τις αρμόδιες αρχές της Κεφαλαιαγοράς πλήττουν τους εργαζόμενους και τα συμφέροντα χιλιάδων μικροεπενδυτών της εταιρείας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/2/2009
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου :13911/561
Ημερομηνία Κατάθεσης :.05.02.2009

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ:«Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης και απουσία επαρκούς εποπτείας από τις αρμόδιες αρχές της Κεφαλαιαγοράς πλήττουν τους εργαζόμενους και τα συμφέροντα χιλιάδων μικροεπενδυτών της εταιρείας Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.»

Απίστευτα γεγονότα συνέβησαν κατά τη χθεσινή (4/2/2009) συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ) που επρόκειτο να γνωμοδοτήσει για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού, σύμφωνα με δημοσιεύματα των σημερινών εφημερίδων. Ενδεικτικά, αναφέρονται τα ακόλουθα:
 «Στη χθεσινή τετράωρη και πλέον συνεδρίαση του ΕΣΧΣΑΑ τον πρώτο λόγο είχε και πάλι ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, Ευ. Μπαλτάς, η συμμετοχή του οποίου στο εν λόγω όργανο διαβούλευσης δεν προβλέπεται από πουθενά και λειτουργεί ως τοποτηρητής του Υπουργού. Η κατάσταση ξέφυγε από τα όρια όταν οι εκπρόσωποι των εννέα (9) αντιτιθέμενων φορέων πρότειναν νέο σχέδιο γνωμοδότησης, που να διαχωρίζει τη θέση τους από τους υπολοίπους. Ο κ. Μπαλτάς έφτασε στο σημείο να επιτεθεί στην εκπρόσωπο του ΤΕΕ, πολεοδόμο-αρχιτέκτονα, κα Ράνια Κλουτσινιώτη, προκειμένου να της αποσπάσει το σχέδιο, το οποίο τελικά, σύμφωνα με την ίδια το άρπαξε και το έσκισε(!) και αυτό γιατί το Υπουργείο επιθυμεί να παρουσιάσει την κάθετη διαφωνία των φορέων ως επιμέρους παρατηρήσεις στο σχέδιο. Σύμφωνα με τον κ. Παύλο Λουκάκη, ομότιμο καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και εκπρόσωπο του Συλλόγου Πολεοδόμων Χωροτακτών στο Συμβούλιο, κακώς μετείχε εξαρχής ο Γ.Γ. στο Συμβούλιο, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τον νόμο. Σε κάθε περίπτωση το ΥΠΕΧΩΔΕ, με επτά ψήφους υπέρ, δε διαθέτει γνωμοδότηση, απαραίτητη προϋπόθεση βάση του νόμου, για να προωθήσει στην κυβερνητική επιτροπή το Σχέδιο ΚΥΑ του Χωροταξικού για τον Τουρισμό.».

Επιπλέον, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε άλλο δημοσίευμα, ο ένας από τους επτά φορείς που γνωμοδότησαν θετικά υπέρ της εισήγησης του Υπουργού, είναι το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, το οποίο δεν έχει λάβει μέρος σε καμία συνεδρίαση του Συμβουλίου (!!!) και παρόλα αυτά δήλωσε με επιστολή τη συμφωνία του.

Επειδή:
 Όλα τα παραπάνω συνιστούν ουσιαστικά πραξικοπηματική συμπεριφορά, εξόχως προσβλητική για το σύνολο των θεσμικών διαδικασιών λήψης αποφάσεων σε ανεξάρτητα γνωμοδοτικά όργανα της πολιτείας
 Είναι απολύτως σαφές ότι το Υπουργείο δεν έχει πλέον την ηθική νομιμοποίηση να προχωρήσει στην προώθηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, αφού το απορρίπτει η πλειοψηφία των μελών του ΕΣΧΣΑΑ
 Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά και τον Υπουργό Τουρισμού κ. Κ. Μαρκόπουλο, με χρήση του άρθρου 41Α του Κανονισμού της Βουλής, να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων επί του περιεχομένου του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου του Τουρισμού και επί των προθέσεων της κυβέρνησης για τις παραπέρα εξελίξεις, χωρίς μέχρι τώρα να έχει υπάρξει οποιαδήποτε ανταπόκριση από την πλευρά των Υπουργών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
1) Καταδικάζει ή όχι τις εξωθεσμικές συμπεριφορές που έλαβαν χώρα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας; Αν τις καταδικάζει, πώς προτίθεται να συγκεκριμενοποιήσει την αντίδρασή του αυτή;
2) Γιατί, περιφρονώντας τη Βουλή των Ελλήνων, αρνείται να ενημερώσει τους αντιπροσώπους του ελληνικού λαού για ένα θέμα το οποίο θα επηρεάσει καταστροφικά το μέλλον της χώρας και ιδιαίτερα του Τουρισμού και του Περιβάλλοντος;
3) Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην προώθηση του κειμένου του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου του Τουρισμού, παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει πλέον καμία απολύτως επιστημονική, δεοντολογική και ηθική νομιμοποίηση περί αυτού.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ιωάννης  Μανιάτης

Κωνσταντίνος  Σπηλιόπουλος

Σπυρίδων Κουβέλης

Χρήστος  Αηδόνης

Ιωάννης Αμοιρίδης

Δημήτριος (Μίμης) Ανδρουλάκης

Μαρία  Δαμανάκη

Ροδούλα Ζήση

Ηλίας Καρανίκας

Κωνσταντίνος Καρτάλης

Μιχάλης Κατρίνης

Δημήτριος  Κουσελάς

Παναγιώτης Μπεγλίτης

Αθανάσιος (Θάνος) Μωραϊτης

Βασίλειος  Οικονόμου

Γεώργιος Παπακωνσταντίνου

Σοφία  Σακοράφα

Θεόδωρος  Πάγκαλος