Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Πληρωμή εργολάβων-ψεκαστών και τομεαρχών δακοκτονίας
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 26/10/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Δημήτρης ΚΟΥΣΕΛΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Μεσσηνίας
Μητροπόλεως 1, 10557 Αθήνα
Αρ. πρωτ. Βουλής: 514
Ημ. Κατάθεσης: 26-10-2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Πληρωμή εργολάβων-ψεκαστών και τομεαρχών δακοκτονίας

H επιτυχής αντιμετώπιση του δάκου που προσβάλλει τον ελαιόκαρπο, συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής και στην ποιοτική αναβάθμιση του ελαιολάδου. Βασικοί συντελεστές σε αυτή την επιτυχία, εκτός των γεωτεχνικών, είναι οι παγιδοθέτες και οι εργολάβοι ψεκαστές. Για τούτο απαιτείται αρμονική και υπεύθυνη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Ν.Α. - Δήμοι – Συνεταιρισμοί – γεωτεχνικοί – παγιδοθέτες – συνεργεία ψεκασμού κ.λ.π.).

Για πρώτη φορά φέτος, ενώ ήδη ολοκληρώνονται οι τελευταίοι ψεκασμοί, οι εργολάβοι δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για ψεκασμούς που έγιναν στις αρχές Ιουλίου. Συγκεκριμένα, υπάρχουν εργολάβοι στη Μεσσηνία και στις υπόλοιπες ελαιοκομικές περιοχές της χώρας που έχουν κάνει 4-5 ψεκασμούς και έχουν επιβαρυνθεί με σημαντικότατα έξοδα ( ημερομίσθια, πετρέλαιο κ.λ.π.) και μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ !

Επίσης οι γεωπόνοι-τομεάρχες έχουν να πληρωθούν από το τέλος Αυγούστου, ενώ οι υποχρεώσεις τους (ενοίκια κ.λ.π.) ¨τρέχουν¨.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εμφανίζεται ασυνεπές στις παραπάνω υποχρεώσεις του και αυτό συμβαίνει φέτος για πρώτη φορά.

Η πρωτοφανής αυτή πρακτική του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δημιουργήσει αγανάκτηση στους ενδιαφερόμενους και διαρρυγνύει, με ευθύνη του Υπουργείου, το συνδετικό κρίκο της συνεργασίας, με πιθανές επιπτώσεις και στην ίδια την αποτελεσματικότητα της δακοκτονίας. Δεν μπορεί ο εργολάβος – ψεκαστής να εξαναγκάζεται να ¨δανείζει¨ το κράτος, επιβαρυνόμενος με το κόστος του ψεκασμού, ενώ τα προηγούμενα χρόνια του δινόταν προκαταβολή στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον για τον πρώτο γενικό ψεκασμό.

Επειδή με τη σωστή εφαρμογή της δακοκτονίας αποφεύγεται απώλεια παραγωγής κατά 40-50% και επιτυγχάνεται αναβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιολάδου,

Επειδή για μια επιτυχημένη δακοκτονία απαιτείται αρμονική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων,

Επειδή η ασυνέπεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις οικονομικές του υποχρεώσεις έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και σε εργολάβους-ψεκαστές και σε τομεάρχες γεωπόνους,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    • Σε ποιούς λόγους οφείλεται η σημαντική καθυστέρηση του Υπουργείου να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στους εργολάβους-ψεκαστές και στους τομεάρχες γεωπόνους δακοκτονίας;

    • Γιατί αυτή η καθυστέρηση συνέβη ειδικά φέτος;

    • Πότε τελικά προβλέπεται η καταβολή των δεδουλευμένων στους δικαιούχους;

                                                                                                               Αθήνα 26 Οκτωβρίου 2006

Ο βουλευτής

               Δημήτρης Κουσελάς