Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ, ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 3/10/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ,
ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ  ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ηχούν τουλάχιστον υποκριτικά και παράταιρα στα αυτιά μας τα όσα περί χρηστής διοίκησης ακούσαμε να λέγονται από την πλευρά της Κυβέρνησης. Συζητάμε αυτό το νομοσχέδιο σε μία συγκυρία που η οσμή των σκανδάλων έχει δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Το πρόβλημα που υπάρχει δεν είναι ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα σκάνδαλα. Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική σας, κύριοι της Κυβέρνησης, όπως τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή η οποία γεννά και δημιουργεί τα σκάνδαλα.

Μέσα από το παρόν νομοσχέδιο χαρίζετε 80.000.000 ευρώ στην πολυεθνική Phillip Morris, την ίδια στιγμή που αρνείστε να δώσετε ουσιαστικές αυξήσεις στους δασκάλους -δίνετε 17 ευρώ το μήνα- την ώρα που ξέρετε ποια είναι η συμβολή τους σε ό,τι αφορά την παιδεία και απεργούν για τρίτη συνεχή εβδομάδα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα έλεγα ότι το παρόν νομοσχέδιο περισσότερο απευθύνεται στους επιτηρητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οποίους η Κυβέρνηση με την πολιτική της λεγόμενης απογραφής μας φόρτωσε, παρά στις πραγματικές ανάγκες της χρηστής διοίκησης που έχει ανάγκη η ίδια η δημόσια διοίκηση. Στην πραγματικότητα αποτελεί μια ακόμη επικοινωνιακή φούσκα και μια απόπειρα κομματικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης. Το ομολόγησε άλλωστε και ο κ. Δούκας στην ομιλία του, με έναν πολύ κομψό τρόπο, με αυτά που είπε για την εξαίρεση από το ΑΣΕΠ. Περισσότερη γραφειοκρατία και σύγχυση, παραπομπή σε υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα. Και το μεγάλο ερώτημα είναι, ποιος θα ελέγχει τους ελεγκτές μέσα από τη γραφειοκρατία, την οποία θέλετε να δημιουργήσετε.

Η ουσία, βέβαια, αυτού του νομοσχεδίου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι οι φορομπηχτικές διατάξεις των άρθρων 29 και 30. Αύξηση των φόρων στα κινητά, αύξηση των φόρων στα τσιγάρα που θα επιβαρύνουν τον Έλληνα καταναλωτή για την ερχόμενη διετία, τουλάχιστον κατά 300.000.000 ευρώ.

Εσείς, όμως, δεν ήσασταν, κύριοι της Κυβέρνησης, όταν συζητάγαμε τον τρέχοντα προϋπολογισμό του 2006, που ισχυριζόσασταν ότι δεν θα επιβάλλετε νέους έμμεσους φόρους; Είστε ή δεν είστε αναξιόπιστοι ως Κυβέρνηση μετά από αυτά που κάνατε και φέτος, αλλά και πέρυσι, σε ό,τι αφορά την αύξηση της έμμεσης φορολογίας; Πρώτα, λοιπόν, τα παίρνετε χοντρά και άμεσα από τους πολίτες -και μιλάμε για 2.100.000.000 ευρώ από την αύξηση των φόρων στα καύσιμα, στα τσιγάρα, στα κινητά, στα ποτά- και μετά λέτε ότι θα επιστρέψετε με τη μορφή των φοροελαφρύνσεων κάποια ψίχουλα.

Αλήθεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι θα επιστρέψει η κυβέρνηση όταν μέσα από το νέο προϋπολογισμό επιχειρεί, στα πλαίσια μιας φοροεπιδρομής, την είσπραξη 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που πέφτουν στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων; Τι θα επιστρέψουν όταν οι φόροι τους οποίους επωμίζονται με τον καινούργιο προϋπολογισμό τα φυσικά πρόσωπα, οι Έλληνες πολίτες, είναι 300% πάνω, σε σύγκριση με τους φόρους που θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις; Οι αυξήσεις στα τέλη της κινητής τηλεφωνίας, μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου, είναι από 33,3% μέχρι 317%.

Δεύτερον, αυξάνετε αναδρομικά για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο τον ελάχιστο ειδικό φόρο στα τσιγάρα. Και είναι, κύριοι της Κυβέρνησης, δικό σας ο φόρος. Εσείς για πρώτη φορά πέρυσι ψηφίσατε αυτόν τον ελάχιστο ειδικό φόρο. Με το φόρο αυτό, όπως ακούστηκε κατά κόρον, επιβαρύνατε αποκλειστικά τα ελληνικά σήματα, που αποτελούν το 80% της παραγωγής των ελληνικών καπνοβιομηχανιών και ευνοείτε σκανδαλωδώς και προκλητικά τις ξένες καπνοβιομηχανίες. Έτσι παρεμβαίνετε στον ίδιο τον ανταγωνισμό.

Αν υπήρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματικά ανεξάρτητη θα έπρεπε να εγκαλέσει την ίδια την Κυβέρνηση για την παρέμβαση που κάνει, αντί να προστατεύει, όπως λέει στα λόγια, τον υγιή ανταγωνισμό.

Αφαιρείτε θέσεις εργασίας από τις ελληνικές καπνοβιομηχανίες και πλήττετε, πέραν των άλλων, την ανάπτυξη στην ίδια την περιφέρεια. Στη Μεσσηνία είναι όλοι εναντίον αυτής της ρύθμισης που κάνατε και τώρα την επαυξάνετε. Είναι εναντίον η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το Εργατικό Κέντρο, οι οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς και της Καλαμάτας, αλλά και ολόκληρης της Μεσσηνίας. Όμως εσείς δεν ακούτε, έχετε βουλώσει τα αυτιά σας.

Σας είπαμε και στην Επιτροπή, ότι η Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ, (όπως άλλωστε και η ΣΕΚΑΠ και οι υπόλοιπες ελληνικές βιομηχανίες), δίνει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε εργαζόμενους, σε ένα νομό που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την αποβιομηχάνιση. Στρέφεσθε με την επιλογή σας αυτή κατά των οικονομικά ασθενέστερων που καπνίζουν οικονομικά τσιγάρα και συμβάλλετε μέσα απ’ αυτή την επιλογή στην αύξηση του τιμάριθμου και του πληθωρισμού.

Εγώ ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί κωφεύετε στις θέσεις και των εργαζομένων και της Καπνοβιομηχανίας που σας προτείνουν τη θέσπιση του αναλογικού φόρου. Θα εισπραχθεί ναι ή όχι το δημόσιο μέσα από τη θέσπιση αυτού του αναλογικού φόρου περισσότερα έσοδα; Αναμφισβήτητα θα είναι περισσότερα. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, ποιες είναι οι σχέσεις και οι δεσμοί οι οποίοι σας δένουν με τη PHILLIP MORRIS; Είναι τόσο ισχυροί, τόσο μεγάλοι;

Τελικά αυτή η Κυβέρνηση είναι να αναρωτιέται κανείς, υποστηρίζει κύριε Υπουργέ, τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρήσεων, ή στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί σαν ντίλερ των ξένων Καπνοβιομηχανιών; Είναι ένα ερώτημα, το οποίο πρέπει με τη στάση σας και όχι θεωρητικά να απαντήσετε, όχι στον υποφαινόμενο, αλλά σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό που μας ακούει και που μας βλέπει.

Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, θέλω να τονίσω ότι η Κυβέρνηση οφείλει σε ό,τι αφορά το άρθρο 31, μετά την αποκάλυψη που έκανε ο κ. Φλέγκας, ότι συζητήσατε, κύριε Υπουργέ, κεκλεισμένων των θυρών …

Ο κ. Φλέγκας το είπε στην Επιτροπή Οικονομίας και Οικονομικών, ότι συζητήσατε κεκλεισμένων των θυρών. Το κατήγγειλε και δεν απαντήσατε. Δεν είχατε το σθένος να απαντήσετε. Ήταν επώνυμη και συγκεκριμένη η καταγγελία, ότι ενώ δεν καλέσατε, όχι τους εργαζόμενους, ούτε τις καπνοβιομηχανίες, για να συζητήσετε, συζητήσατε κεκλεισμένων των θυρών με την PHILLIP MORRIS. Μετά απ’ αυτή την αποκάλυψη έπρεπε τουλάχιστον να είχατε την ευαισθησία να αποσύρετε το άρθρο 31.

Είναι αυτονόητο ότι για όλους τους λόγους που ανέφερα, καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο.