Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Η αναποτελεσματική κυβερνητική πολιτική στον τομέα της κτηνοτροφίας»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2/10/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

Αριθ. Πρωτ.:20/14
Ημερομηνία Κατάθεσης: 02.10.06

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ:«Η αναποτελεσματική κυβερνητική πολιτική στον τομέα της κτηνοτροφίας»

Ξεχειλίζει η αγανάκτηση που προκάλεσε στους έλληνες κτηνοτρόφους η άνευ προηγουμένου ανεύθυνη αντιμετώπιση εκ μέρους της κυβέρνησης του δράματος που ζουν τον τελευταίο χρόνο.

Οι έλληνες κτηνοτρόφοι βιώνουν την κρισιμότερη περίοδο των τελευταίων ετών. Η λειτουργία του καρτέλ γάλακτος, έχει υποχρεώσει τους κτηνοτρόφους να διαθέτουν το γάλα τους σε συνεχώς μειούμενες τιμές και ταυτόχρονα να αγοράζουν τα εφόδια τους σε τιμές που αυξάνουν καθημερινά, με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί τραγικά το εισόδημα τους και να οδηγούνται στην καταστροφή και το κλείσιμο των μονάδων τους.

Οι τιμές πώλησης του αγελαδινού γάλακτος από 0,36-0,38 ευρώ το λίτρο έχουν κατρακυλήσει στα 0,30-0,32 ευρώ το λίτρο, κάτω και από το κόστος παραγωγής, και οι παραγωγοί πιέζονται και για μεγαλύτερες πιέσεις ως και 0,28 ευρώ το λίτρο. Οι μικρές δε εκμεταλλεύσεις αντιμετωπίζουν και πρόβλημα απορρόφησης αφού δεν προτιμώνται από τις γαλακτοβιομηχανίες.

Τις ίδιες πιέσεις δέχονται και οι παραγωγοί πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος για μείωση των τιμών ως και 0,15 ευρώ το λίτρο από τις γαλακτοβιομηχανίες και από τις μονάδες των τυροκομείων.

Οι παραγωγοί δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί ενώ αυτοί είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και παράγουν ποιοτικό προϊόν υπακούοντας σε αυτά που ζητούν οι γαλακτοβιομηχανίες, αυτές όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις δικές τους υποχρεώσεις απέναντι τους, αλλά πιέζουν να αγοράζουν με όλο και χαμηλότερες τιμές.

Απογοητευμένοι από τους εμπόρους και βιομηχάνους στράφηκαν στην κυβέρνηση και περίμεναν στήριξη του εισοδήματος τους, όπως τους υποσχέθηκε με μεγάλη παρρησία και πολλά λόγια κατά την προεκλογική περίοδο.

Δεν πίστευαν στα αυτιά τους όταν στις διαμαρτυρίες τους για τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται από τις γαλακτοβιομηχανίες για μείωση της τιμής του γάλακτος σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, η κυβέρνηση απάντησε με την απόφαση της να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του γάλακτος δηλαδή να επιτρέψει τις αθρόες εισαγωγές.

Τη στιγμή που οι έλληνες κτηνοτρόφοι ζουν κάτω από ένα καθεστώς ομηρίας από τις γαλακτοβιομηχανίες, τη στιγμή που η ελληνική αγορά ταλανίζεται από σκάνδαλα που αφορούν την εμπορία του γάλακτος, τη στιγμή που ο καταναλωτής επιβεβαιώνει αυτά που υποψιαζόταν για παραπλάνηση και αισχροκέρδεια εις βάρος του, αυτή τη στιγμή διάλεξε η κυβέρνηση να κάνει δώρο στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες τη νομιμοποίηση των εισαγωγών γάλακτος από τρίτες χώρες.

Η διγλωσσία της κυβέρνησης μέσω των αρμόδιων Υπουργών προκαλεί μεγαλύτερη σύγχυση και ανασφάλεια στους παραγωγούς και δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και προγραμματισμό, αφού ο Υπουργός Ανάπτυξης είναι υπέρ της επιμήκυνσης της διάρκειας συντήρησης του γάλακτος και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά.

Το τραγικότερο όμως είναι ότι όλα αυτά αποφασίζονται εν αγνοία και εν απουσία των ελλήνων κτηνοτρόφων και χωρίς να λαμβάνεται καμία μέριμνα για τη διασφάλιση του εισοδήματος τους.

Καμία μέριμνα ώστε να διατηρηθεί αυτό που επί χρόνια προσπάθησε και κατάφερε με πολύ κόπο ο κλάδος της κτηνοτροφίας, να κάνει σύγχρονες επενδύσεις, να προσαρμοστεί στα υψηλά στάνταρ ποιότητας και υγιεινής και να γίνει αξιόπιστος στο καταναλωτικό κοινό και ανταγωνιστικός στις εγχώριες και διεθνείς αγορές.

Έκπληκτοι οι κτηνοτρόφοι παρακολουθούν με πόση ευκολία η κυβέρνηση καταστρέφει μέσα σε ένα χρόνο, όλα αυτά που κατακτήθηκαν με αγώνες πολλών ετών.

Αδυνατούν να κατανοήσουν, γιατί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν τηρεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις και τους εγκαταλείπει στην τύχη τους τώρα που δοκιμάζονται στον ανταγωνισμό.

Η σημερινή τραγική εικόνα που παρουσιάζει ο αγροτικός τομέας δεν έχει ουδεμία σχέση με την προσδοκία και ελπίδα που καλλιέργησαν στους αγρότες οι μεγάλες και ανέξοδες προεκλογικές υποσχέσεις της Ν. Δ. Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε προεκλογικά ότι μία από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης του θα ήταν η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και η μείωση του κόστους παραγωγής των γεωργικών προϊόντων. Αντ αυτού οι παραγωγοί βλέπουν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται ραγδαία, τη στιγμή που η φορολογική τους επιβάρυνση και το κόστος των εισροών αυξάνει ασφυκτικά.

Το αγροτικό εισόδημα το 2004 μειώθηκε κατά 9,46% και το 2005 κατά 1,98 %, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα τη διετία 2004-05 αυξήθηκε υπερβολικά και η σχέση: αύξηση της τιμής παραγωγού προς αύξηση του κόστους των εισροών είναι 1 προς 12.

Πρόσφατα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο Φ.Π.Α.

Η αύξηση της ποσόστωσης του αγελαδινού γάλακτος κατά 120.000 τόνους που πέτυχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε ως στόχο να παράγουν οι κτηνοτρόφοι περισσότερο γάλα χωρίς να πληρώνουν πρόστιμο υπέρβασης, με απώτερο στόχο και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Η τελική κατανομή της ποσόστωσης, η οποία έγινε από τη ΝΑ, αφορούσε μόνο 2.500 παραγωγούς από τους 8.500 οι δικαιούχους της κατανομής που έγινε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ

Οι παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος εκτός από την απώλεια της επιδότησης, η οποία ουσιαστικά απορροφήθηκε από τις βιομηχανίες με την μείωση των τιμών, αποκλείστηκαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία από την κατανομή της ποσόστωσης των 120.000 τόνων.

Έτσι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παραμένει συνεπής στην πολιτική της εξυπηρέτησης των βιομηχανιών και όχι των κτηνοτρόφων, όπως έλεγε προεκλογικά που για να πάρει τους ψήφους υιοθετούσε τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και όλο το μεσαίο χώρο.

Η ανυπαρξία ελέγχων κατά τη διακίνηση και εμπορία των κτηνοτροφικών προϊόντων, έχει οδηγήσει σε σημαντικές στρεβλώσεις την αγορά, με οδυνηρά αποτελέσματα για τους παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές. Τα φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης πληθαίνουν υπονομεύοντας τα ελληνικά προϊόντα και συρρικνώνοντας το αγροτικό εισόδημα.

Μεγάλο παράδειγμα η φέτα η οποία κατοχυρώθηκε ως επώνυμο εθνικό προϊόν παρά τις μεγάλες πιέσεις και τις αντιδράσεις των βορείων γαλακτοπαραγωγικών χωρών της Ευρώπης, λόγω της μοναδικότητας στον τρόπο παραγωγής της και της αξιοπιστίας στην ποιότητα της. Τώρα λόγω της καταστρατήγησης των όρων παραγωγής της και την απουσία των ελέγχων κινδυνεύει να χάσει η χώρα μας την αποκλειστικότητα χρήσης της επωνυμίας φέτα.

Η αξιοποίηση της νέας Κ.Α.Π. από την κυβέρνηση, γίνεται, όχι προς όφελος των παραγωγών αλλά προς όφελος των εμπόρων και βιομηχάνων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μεταποίησης και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

Η προχειρότητα και η αδιαφάνεια στη διαχείριση των δικαιωμάτων, δηλαδή των περιουσιακών στοιχείων των παραγωγών, καθώς και η έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης και κατάρτισης ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα των αγορών, εκφυλίζουν την αναπτυξιακή πτυχή της νέας Κ.Α.Π. και την υποβιβάζουν σε κοινωνική πολιτική για τους απασχολούμενους στον αγροτικό τομέα, κλονίζοντας ένα από τους πλέον δυναμικούς τομείς της οικονομίας.

Η απραξία της κυβέρνησης της Ν.Δ. θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας, την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων αλλά και το εισόδημα όσων έχουν χρεωθεί για να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες επενδύσεις.

Η απίστευτη γραφειοκρατία και οι σημαντικές καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των επενδύσεων για τον πρωτογενή τομέα έχει οδηγήσει στην απογοήτευση και την υπερχρέωση τους κτηνοτρόφους, που προσπαθούν να εκσυγχρονίσουν τις επιχειρήσεις τους. Η έγκριση των Σχεδίων Βελτίωσης δύο και πλέον χρόνια μετά την υποβολή τους και η πληρωμή τους με τον τρίτο χρόνο έχει απαξιώσει ήδη από τη γέννηση της οποιαδήποτε επένδυση.

Από τα 3.500 Σχέδια Βελτίωσης που υποβλήθηκαν το 2006 τα περισσότερα δεν έχουν ξεκινήσει να αξιολογούνται ακόμα, ενώ υπολείπονται μόνο 3 μήνες για την έγκριση τους.

Η καθυστέρηση εγκρίσεων και πληρωμών εκτός των άλλων έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στα έργα υποδομής (σφαγεία- τυποποιητήρια, ειδικότερα σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις) με σημαντικότατες επιπτώσεις στην ποιότητα του κρέατος, τη δημόσια υγεία και το εισόδημα του παραγωγού.

Επειδή θεωρούμε ότι ο κτηνοτροφικός κλάδος της χώρας μας αποτελεί τον κορμό και την κύρια συνιστώσα του ελληνικού αγροτικού τομέα, ότι προσιδιάζει στα ιδιαίτερα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά της χώρας μας και υπόσχεται μεγαλύτερη ανάπτυξη με προϊόντα ποιοτικά και ανταγωνιστικά προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της αγοράς,

Επερωτάται η κυβέρνηση

    •  Για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένης στρατηγικής στον τομέα της κτηνοτροφίας, που αποδυναμώνει τον κλάδο και τις προοπτικές του.
    •  Για την εγκατάλειψη των παραπλανητικών προεκλογικών δεσμεύσεων για στήριξη του εισοδήματος και μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία κυρίως των μικρών εκμεταλλεύσεων.
    • Για την πλήρη απουσία της από τα προβλήματα προσαρμογής που αντιμετωπίζει ο κλάδος ενόψει και της έναρξης της εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ.
    • Για την αδυναμία της να ελέγξει την αγορά, να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν με τη δημιουργία καρτέλ στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας και να δημιουργήσει ένα ισορροπημένο και υγιές περιβάλλον παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας των κτηνοτροφικών μας προϊόντων.
    • Για την έλλειψη σχεδιασμού στη λήψη των αποφάσεων που λαμβάνονται ως κεραυνός εν αιθρία χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η επιβίωση του κλάδου και η προστασία του εισοδήματος των ελλήνων κτηνοτρόφων.
    • Για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών προγραμμάτων του ΓΚΠΣ που αφορούν τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
    • Για τις καθυστερήσεις στη δημιουργία δομών ενημέρωσης, εκπαίδευσης και στήριξης των ελλήνων κτηνοτρόφων και ιδιαίτερα των νέων.

Οι Επερωτώντες Βουλευτές

ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

ΑΡΓΥΡΗΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ

ΑΗΔΟΝΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ

ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ

ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ

ΒΛΑΤΗΣ

ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ

ΕΜΙΝΙΔΗΣ

ΕΞΑΡΧΟΣ

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ

ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ

ΜΑΝΙΑΤΗΣ

ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

ΜΑΝΩΛΙΑ

ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ

ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ

ΜΠΟΛΑΡΗΣ

ΟΘΩΝΑΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΠΣ

ΡΗΓΑΣ

ΡΟΒΛΙΑΣ

ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ

ΤΖΑΚΡΗ

ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ

ΤΟΓΙΑΣ

ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ

ΤΣΙΟΚΑΣ

ΤΣΟΥΡΗ

ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ

ΧΑΪΔΟΣ

ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ

ΧΩΡΕΜΗΣ

ΠΑΓΚΑΛΟΣ