Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Συνέχεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών,Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), ενσωμάτωση των Οδηγιών 2005/14/ΕΚ για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων και 2005/68/ΕΚ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/1/2009
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

ΘΕΜΑ:Συνέχεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), ενσωμάτωση των Οδηγιών 2005/14/ΕΚ για την υποχρεωτική ασφάλιση οχημάτων και 2005/68/ΕΚ σχετικά με τις αντασφαλίσεις και λοιπές διατάξεις»

28-01-2009

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η τροπολογία για το έκτακτο επίδομα κοινωνικής ενοχής, θα έλεγα εγώ, αλλά και το άρθρο 70 που ζητά η Κυβέρνηση να ψηφίσουμε, είναι χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο νομοθετεί. Τρία χρόνια τώρα από το Σεπτέμβρη του 2006 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2008 έχουμε φέρει στη Βουλή τρία σχέδια νόμου για το επίδομα θέρμανσης. Από το Σεπτέμβρη του 2006 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2008 η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι ανέβηκε κατά 49,3%. Σε αυτό λοιπόν το χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση αρνήθηκε πεισματικά τη χορήγηση αυτού του επιδόματος. Σήμερα που βρισκόμαστε προς το τέλος του χειμώνα βαφτίζει το κρέας ψάρι. Το επίδομα θέρμανσης το ονομάζει επίδομα κοινωνικής συνοχής -επίδομα κοινωνικής ενοχής λέω εγώ- και αποδέχεται να καταβάλλει το ποσό των 236.000.000 ευρώ για να δώσει κάποια ψίχουλα. Γιατί περί αυτού πρόκειται, τη στιγμή που μιλάμε για ποσά της τάξης των 100 μέχρι 200 ευρώ.

Πώς όμως θέλει να δώσει αυτά τα χρήματα; Παίρνοντας τα χρήματα του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, ενός ταμείου που μεγαλόστομα ακούσαμε πολλές φορές από τα χείλη του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι θα ξεκίναγε με 500.000.000 ευρώ το 2008 και θα κατέληγε με 2.000.000.000 ευρώ το 2010, ενός ταμείου που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ σε αυτούς που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχιας. Από το ταμείο αυτό λοιπόν έρχονται να πάρουν τα 235.000.000 ευρώ. Και θέλω να τονίσω εδώ ότι το επίδομα αυτό περί του οποίου μιλάμε δεν έχει καμία σχέση με το επίδομα θέρμανσης που εμείς τρεις φορές έχουμε προτείνει ούτε με το ύψος του συγκεκριμένου επιδόματος, γιατί η πρόταση η δική μας αφορούσε το επίδομα που θα δινόταν με κλιμάκωση σε τρεις ζώνες από 300 μέχρι 500 ευρώ και σε πολύ περισσότερους δικαιούχους από τη στιγμή που πέραν αυτών που βάζει η Κυβέρνηση θέταμε στο επίκεντρο και όλους αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, δηλαδή αυτούς που ουσιαστικά είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας.

 Άρθρο 70, ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ. Σας δώσαμε κύριοι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσετε σε ουσιαστικές αλλαγές σε ένα ζήτημα που ταλανίζει και απασχολεί χιλιάδες πολίτες, αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις. Με την κυρία Κατσέλη υποβάλαμε πριν από δύο μήνες μία πολύ ολοκληρωμένη πρόταση με συγκεκριμένες υποπροτάσεις για όλα τα ζητήματα και σας ζητήσαμε να την υιοθετήσετε. Αντί να κάνετε κάτι τέτοιο, βλέπουμε σήμερα ακόμα και την τελευταία στιγμή ότι αυτήν την πρόταση την πετσοκόψατε κυριολεκτικά. Αφήνετε το κύριο μέρος αυτής της πρότασης που αφορούσε τις επιταγές και τις συναλλαγματικές, όπου ζητούσαμε να μειωθεί γι’ αυτούς ο χρόνος παραμονής από τα τρία στα δύο χρόνια στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ απ’ έξω. Σας ζητήσαμε η προθεσμία αναγγελίας να γίνει ένα μήνα και το κάνετε μία εβδομάδα. Σας ζητήσαμε να μη γράφεται κανένας στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, εάν δεν χρωστάει τουλάχιστον πάνω από 1.000 ευρώ από 150 που είναι σήμερα και το κάνετε 500 ευρώ. Αποδειχθήκατε δηλαδή για άλλη μια φορά για ένα ζήτημα που δεν κόστισε μίζεροι από τη μια μεριά, αλλά και αδύναμοι από την άλλη μπροστά στα ισχυρά τραπεζικά συμφέροντα. Αυτή ήταν η στάση σας. Άρθρο 74. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η αποθέωση της ρουσφετολογικής, αλλά και της πελατειακής πρακτικής της Νέας Δημοκρατίας.

 Δείχνει περίτρανα την παντελή έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Αντί δηλαδή η Κυβέρνηση να διαθέσει σήμερα, που το μείζον ζήτημα που αναδεικνύεται μέσα από τη διεθνή κρίση είναι το θέμα της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, της προστασίας της απασχόλησης, αντί να διαθέσει αυτά τα χρήματα με μια άλλη λογική, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, να δημιουργηθούν πραγματικές θέσεις απασχόλησης και να αντιμετωπιστεί το θέμα της ανεργίας, τι κάνει; Επιχειρεί μέσα από τα 500 εκατομμύρια, τα οποία αρπάζει κυριολεκτικά από τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες, να εξαγοράσει συνειδήσεις. Αρπάζει τα χρήματα αυτά για να δημιουργήσει πολιτικούς ομήρους και μάλιστα στο δημόσιο.

Θυμάστε, κύριοι της Κυβέρνησης, τι λέγατε όταν συζητάγαμε τα θέματα των συμβασιούχων; Τι θα πείτε τώρα στους εξήντα χιλιάδες που θέλετε να πάρετε με αυτήν τη διαδικασία στο δημόσιο; Τους εξήντα χιλιάδες ανέργους με κομματικά –γιατί αυτή είναι η διαδικασία- κριτήρια και χωρίς κανένα στοιχείο διαφάνειας. Θα τους πείτε ότι θα τους μονιμοποιήσετε αύριο, όταν θα λήξει ο ένας χρόνος της σύμβασης που θα έχουν; Αυτό είναι το πρόσωπο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της σύγχρονης παράταξης, της νέας παράταξης της Νέας Δημοκρατίας; Αυτό είναι το σύγχρονο πρόσωπο του κ. Καραμανλή; Με αυτό το πρόσωπο θέλετε να απευθυνθείτε σήμερα στους νέους ανθρώπους, στους ανέργους που είναι κυριολεκτικά στο πεζοδρόμιο; Μοιράζοντας χιλιάρικα, από την άλλη πλευρά, με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς κριτήρια, χωρίς κανένα έλεγχο; Έτσι, κύριε Υπουργέ, εννοείτε εσείς τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος; Έτσι εννοείτε τη διαχείριση των φόρων που πληρώνει ο ελληνικός λαός; Αυτή είναι η λογική σας;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει γίνει πλέον φανερό ότι η Κυβέρνηση δεν νομοθετεί με βάση τις ανάγκες τις χώρας, αλλά με βάση τα δικά της παραταξιακά συμφέροντα και τις δημοσκοπήσεις. Νομοθετεί όχι για να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα, αλλά για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών και να εκτονώσει ταμειακά την οργή και την αγανάκτησή τους, να τους ξεγελάσει και πάλι, έτσι πιστεύει, μήπως και τους πάρει την ψήφο. Τα μέτρα που παίρνει είναι μέτρα που αφορούν πελατειακές προεκλογικές διευθετήσεις και εξαντλούν ταυτόχρονα τα όποια δημοσιονομικά αποθέματα διαθέτει η χώρα μας, χωρίς να δίνουν καμία προοπτική ούτε στον άνεργο, ούτε στον εργαζόμενο, αλλά ούτε πολύ περισσότερο στην ελληνική οικονομία. Με τέτοιες όμως πρακτικές και μεθοδεύσεις, κύριοι της Κυβέρνησης, δεν θα καταφέρετε ούτε να αναιρέσετε το δυσμενές κλίμα που υπάρχει σε βάρος σας ούτε και να κλείσετε την ψαλίδα, για ένα πολύ συγκεκριμένο λόγο, γιατί έχετε χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Σας ευχαριστώ. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)