Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Κρίση στον τομέα των Δημοσίων Έργων.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/7/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 12581
Ημερομηνία Κατάθεσης: 06.07.06

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ:Τον Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Γιώργο Σουφλιά

ΘΕΜΑ: Κρίση στον τομέα των Δημοσίων Έργων.

 

Η συζήτηση στη Βουλή της Επερώτησης 50/21-2-2006 που καταθέσαμε σχετικά με τα Δημόσια Έργα υπήρξε αποκαλυπτική για την κρίση που μαστίζει τον τομέα αυτόν.

 

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει χωρίς καμία αμφισβήτηση από τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.. Από ανάλυση των στοιχείων που κατατέθηκαν στην Βουλή και των δηλώσεων του κ. Υπουργού κατά την συζήτηση της επερώτησης προκύπτει ότι ή τα στοιχεία είναι λανθασμένα ή οι δηλώσεις του Υπουργού αναληθείς.

 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Υπουργού (πρακτικά Βουλής 23.06.06)

 

«... έχουμε δημοπρατήσει και δημοσιοποιήσει έργα προϋπολογισμού περίπου 8,8 δις. Ευρώ» «Εμείς δίνουμε έμφαση στην περιφέρεια όπου δημοπρατήσαμε 160 μεγάλα έργα. Καταθέτω λοιπόν, το συνοπτικό αυτό πίνακα των σημαντικότερων έργων. Εάν σ αυτά τα 7,5 δις. Ευρώ που δημοπρατήσαμε με το νέο νόμο ... » «...στο νέο νόμο περί αναθέσεως δημοσίων έργων, με του οποίου η συμβασιοποίηση ενός έργου ολοκληρώνεται σε 3 έως 4 μήνες μετά τη διακήρυξή του, λόγω της απόλυτης διαφάνειας».

 

«Σε κανένα έργο δεν έχουμε προβλήματα προστριβών, παρά σε ένα έργο μόνο, στο θέμα Πύρου - Παραπύρου, από τα 161 που έχουμε συμβασιοποιήσει»

 

Τα στοιχεία για τον αριθμό και το συνολικό προϋπολογισμό των έργων διαφοροποιούνται από παράγραφο σε παράγραφο!

 

Σύμφωνα με τους πίνακες που κατέθεσε ο κ. Υπουργός, τα στοιχεία τον διαψεύδουν.

 

Με τον νόμο 3263/04 δημοπρατήθηκαν 191 έργα συνολικού προϋπολογισμού 6,9 δις. Ευρώ κι έχουν συμβασιοποιηθεί 120 έργα προϋπολογισμού 4,681 δις. Ευρώ. Έχουν συμβασιοποιηθεί αλλά 11 έργα προϋπολογισμού 906 εκ. ευρώ που είχαν δημοπρατηθεί με τον προηγούμενο νόμο.

 

Τα υπόλοιπα 30 έργα προϋπολογισμού 4,2 δις. ή 3 δις. ανάλογα με την παράγραφο που αναφέρει ο κ. Υπουργός από πού προκύπτουν ;

 

Είναι λανθασμένοι οι πίνακες που κατατέθηκαν στην Βουλή ή εσκεμμένα διογκώνονται τα ποσά και ο αριθμός των έργων για να εμφανίσετε έργο που δεν έχει γίνει; Αφού με τον νέο νόμο η συμβασιοποίηση ενός έργου ολοκληρώνεται σε 3 έως 4 μήνες και δεν υπήρξε καμία εμπλοκή, παρά μόνον σ΄ένα έργο κι΄αυτό έχει τελειώσει, όπως είπατε τί έχει γίνει με τα υπόλοιπα 71 έργα; Γιατί δεν έχουν συμβασιοποιηθεί μετά από τόσους μήνες;

 

Φαίνεται ότι ο Υπουργός δεν μελέτησε τους πίνακες που κατέθεσε στη Βουλή διότι δεν θα έπεφτε σε τόσες πολλές αντιφάσεις, σε σχέση με τα πραγματικά στοιχεία. Εάν διάβαζε τις «παρατηρήσεις» που διατύπωσαν οι ίδιες υπηρεσίες του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και που συνοδεύουν κάθε έργο, ειδικότερα για το 2005 και το α εξάμηνο του 2006, θα διαπίστωνε ότι η κατάσταση στο χώρο ευθύνης του είναι τραγική και δικαιολογεί πλήρως τις ανησυχίες μας.

 

Τέλος ο ν. 3263/04 παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα στην εφαρμογή του. Το σύστημα παραγωγής Δημοσίων Έργων που υιοθέτησε, πέρα από τις πολύ μεγάλες εκπτώσεις που δίνονται, παρά τα μειωμένα τιμολόγια κάτι που θα έχει επιπτώσεις στην ποιότητα των έργων και θα οδηγήσει σε αδυναμία ολοκλήρωσής τους, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και στην τήρηση των διαδικασιών από τις υπηρεσίες του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

 

Καμιά από τις τμηματικές προθεσμίες υλοποίησης των μεγάλων έργων δεν έχει τηρηθεί και βεβαίως καμία ρήτρα δεν έχει επιβληθεί στους αναδόχους. Οι υπηρεσίες του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. διαπιστώνουν την αδυναμία των αναδόχων να ολοκληρώσουν τα έργα και εμφανίζονται στη συνέχεια οι ίδιες να καταστρατηγούν το νόμο που ψήφισε η Ν.Δ. και να μην επιβάλουν ρήτρες όπως θα όφειλαν.

 

Η διαδικασία την οποία ακολουθούν οι διευθύνουσες και προϊστάμενες υπηρεσίες είναι η χορήγηση παρατάσεων και σε αρκετές περιπτώσεις οι ήδη χορηγηθείσες παρατάσεις δεν αρκούν για την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου των επιμέρους κατασκευαστικών οντοτήτων.

 

Μην θέλοντας να αποδεχθεί την σκληρή αυτή πραγματικότητα ο Υπουργός, δήλωσε ότι «αυτά είναι κουτσομπολιά» και υποσχέθηκε να καταθέσει τα στοιχεία. Όμως στοιχεία δεν κατέθεσε.

 

Κατόπιν των ανωτέρω

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

 

1. Τί συμβαίνει με τα έργα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.; Πώς δικαιολογείται η τεράστια απόκλιση ανάμεσα στα προκηρυχθέντα και συμβασιοποιημένα έργα που περιλαμβάνουν οι πίνακες που κατατέθηκαν στη Βουλή; Να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για κάθε έργο από τα 71 που δεν έχουν συμβασιοποιηθεί.

 

2. Ποιες ήταν οι τμηματικές προθεσμίες που σχετίζονται με το φυσικό αντικείμενο της κάθε εργολαβίας των έργων, που δημοπρατήθηκαν με το νόμο 3263/04; Σε ποιες συμβάσεις δεν έχουν τηρηθεί οι τμηματικές προθεσμίες και γιατί δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου;

 

3. Σε ποιες συμβάσεις δώσατε παρατάσεις και με ποια αιτιολόγηση;

 

4. Σε ποιες εργολαβίες έχετε χορηγήσει μπόνους ή «επιτάχυνση» και με ποια αιτιολογία;

 

5. Σε ποιες εργολαβίες έχουν γίνει αποδεκτά αιτήματα των αναδόχων που οδηγούν σε υπέρβαση προϋπολογισμού του έργου, για ποιους λόγους και ποια ποσά;

 

Αθήνα, 6.7.2006

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές:

 

Βάσω Παπανδρέου

 

Γιάννης Τσακλίδης

 

Κώστας Σπηλιόπουλος

 

Ντίνος Βρεττός

 

Κώστας Γείτονας

 

Ανδρέας Μακρυπίδης

 

Νίκος Χριστοδουλάκης

Δημήτρης Κουσελάς