Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Έξαρση της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας από την αύξηση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/6/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 12249
Ημερομηνία Κατάθεσης: 27.06.06

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ : Τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Έξαρση της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας από την αύξηση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα

Για εισπραχτικούς λόγους, μπροστά στην κατάρρευση των δημοσίων εσόδων, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρεί σε αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στα καύσιμα, με τη φορολογική επιβάρυνση να φτάνει τα 115 εκ. ευρώ για το 2006 και να ξεπερνά τα 620 εκ. ευρώ το 2009.

Με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα της εισοσαετίας και τη μέση λιανική τιμή της αμόλυβδης να κινείται πάνω από το 1 ευρώ το λίτρο, η αύξηση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα την παρούσα χρονική στιγμή:

- εντείνει την ακρίβεια,

- οδηγεί σε στασιμότητα την οικονομία

- και επιβαρύνει υπέρμετρα πολίτες και καταναλωτές,

τη στιγμή που θα μπορούσε να εφαρμοσθεί μέχρι το 2010 σε μια ευνοϊκότερη συγκυρία.

Η παρούσα συγκυρία στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, με την τιμή του μπρεντ να αυξάνεται κατά 2 δολ. το βαρέλι την προηγούμενη εβδομάδα, ευνοεί τους κερδοσκόπους οι οποίοι με πρόσχημα την αύξηση αυτή θα προχωρήσουν σε περαιτέρω επιβαρύνσεις που θα ξεπεράσουν τις αυξήσεις από τον Ε.Φ.Κ.

Η γνωστοποίηση της αύξησης του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα μία εβδομάδα πριν την εφαρμογή της εντείνει την αισχροκέρδεια και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για κερδοσκοπία στην αγορά καυσίμων.

- Εταιρείες και πρατηριούχοι που διαθέτουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους θα προχωρήσουν, μέχρι την 1η Ιουλίου 2006 που θα εφαρμοσθεί η πρώτη αύξηση στον Ε.Φ.Κ. καυσίμων, στην αγορά μεγάλων ποσοτήτων με το σημερινό φόρο τις οποίες και θα πουλήσουν ακριβότερα μετά την πρώτη Ιουλίου 2006.

- Κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, από αποθεματοποίηση καυσίμων την εβδομάδα που διανύουμε, θα αποκομίσουν και οι λαθρέμποροι που πωλούν πετρέλαιο θέρμανσης ως ντίζελ κίνησης, με το όφελός τους από τη διαφορά του φόρου να αυξάνεται κατά 6,1% όσο και η πρώτη αύξηση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο.

Οι πολίτες ήδη βρίσκονται σε απόγνωση και η Κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρει την ευθύνη, γιατί επί δυόμισι χρόνια αποδυνάμωσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και δεν προχώρησε σε αποτελεσματικούς ελέγχους, αφήνοντας ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία στο κύκλωμα διύλισης και διακίνησης καυσίμων.

Το Μάρτιο του 2004 η Ελλάδα βρισκόταν στην 9η θέση μεταξύ των 15 της Ε.Ε. στις τιμές προ φόρων του πετρελαίου κίνησης, ενώ το Μάρτιο του 2006 βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Στην αμόλυβδη βενζίνη (τιμές προ φόρων) από την 8η θέση βρεθήκαμε στην 4η ακριβότερη μέσα στο 2005, γεγονός που αποδεικνύει την αδράνεια και αναποτελεσματικότητα της σημερινής Κυβέρνησης.

Κατόπιν αυτών, Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

    • Γιατί η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αυξάνει τον Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα την παρούσα χρονική στιγμή που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στα ύψη, γεγονός που εντείνει την ακρίβεια και επιβαρύνει υπέρμετρα πολίτες και καταναλωτές, ενώ είχε το περιθώριο εφαρμογής μέχρι το 2010;

    • Γιατί γνωστοποίησε την αύξηση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα μια εβδομάδα πριν την εφαρμογή της, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία στην αγορά;

    • Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για να αντιμετωπισθούν αυτά τα φαινόμενα κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας που θα συνοδεύσουν τις αυξήσεις του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα;

    • Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και προγραμματισμός για ελέγχους από τα συναρμόδια Υπουργεία ή η Κυβέρνηση της Ν.Δ. θα συνεχίσει να επιδεικνύει αδράνεια και αναποτελεσματικότητα, αφήνοντας ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑΝΝΟΣ

ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΜΗΣ

ΒΕΡΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΜΠΕΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΚΙΜΩΝ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΜΑΤΖΑΠΕΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ