Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Φορολογική ασυλία στους ισχυρούς – φοροεπιδρομή σε μικρομεσαίους
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 26/6/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 12178/1585
Ημερομηνία Κατάθεσης: 26.06.06

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΚΑΙ
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Για τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Φορολογική ασυλία στους ισχυρούς – φοροεπιδρομή σε μικρομεσαίους

Τα δημόσια έσοδα καταρρέουν και η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο οργιάζει. Η απώλεια εσόδων από έμμεσους φόρους το 2004 ανέρχεται σε 2 δις ευρώ και το 2005 σε 4,5 δις ευρώ. Τα δύο τελευταία χρόνια (2004 και 2005) χάθηκαν 6,5 δις ευρώ από έμμεσους φόρους, τους οποίους πλήρωσαν οι καταναλωτές, αλλά δεν αποδόθηκαν στο κράτος.

Ο Φ.Π.Α. καταρρέει. Παρά την αύξηση των συντελεστών τον Απρίλιο του 2005 (από 8% σε 9% και από 18% σε 19%) οι εισπράξεις του Φ.Π.Α. εμφανίζουν υστέρηση κατά 12,7% το 2005 και είναι χαμηλότερες ακόμα και από τις αντίστοιχες του 2004, σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση του ΚΕΠΕ.

Η καθίζηση συνεχίζεται και το 2006 με τα έσοδα το μήνα Απρίλιο και Μάϊο να κινούνται με ρυθμό μόλις 0,8% και 1,9% αντίστοιχα και τις εισπράξεις του Φ.Π.Α. να χειροτερεύουν μετά τον Απρίλιο, που ολοκληρώθηκε η θετική επίδραση της αύξησης των συντελεστών.

Ήδη τα μειωμένα κέρδη των επιχειρήσεων που βεβαιώθηκαν φέτος δημιουργούν ‘‘μαύρη τρύπα’’ στον προϋπολογισμό ύψους 600 εκ ευρώ, που μαζί με την απώλεια 1 δις ευρώ ετησίως από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στα διανεμόμενα κέρδη, οδηγούν σε δημοσιονομικό αδιέξοδο και σε απώλεια 1,6 δις ευρώ για φέτος, παρά τα ‘‘κρυφά’’ μέτρα που έχουν παρθεί από τον Ιανουάριο του 2006 (όπως αύξηση Μ.Σ.Κ.Κ. για τους μικρομεσαίους, αύξηση προείσπραξης φόρου για τις επιχειρήσεις, μείωση φοροαπαλαγών στα κίνητρα συγχώνευσης των επιχειρήσεων).

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η Κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρεί σε ‘‘έκτακτο σχέδιο’’ φορο-επιδρομής με στόχο ακόμα μία φορά χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και καταναλωτές.

Η ανικανότητα και η αλλοπρόσαλη πολιτική της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, αφού πρώτα:

  • με χαριστικές αποφάσεις παρείχε ‘‘φορολογική ασυλία’’ σε όσους αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή και φοροκλοπή (Ν. 3259/2004),

  • άνοιξε το δρόμο για το ξέπλυμα ‘‘βρώμικου’’ χρήματος (Επαναπατρισμός Κεφαλαίων),

  • απαξίωσε και αποδιοργάνωσε τον ελεγκτικό μηχανισμό του Υπουργείου Οικονομικών,

με αποτέλεσμα την έξαρση της φοροδιαφυγής, έρχεται τώρα να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, βάζοντας στο στόχαστρο για άλλη μία φορά τους μικρομεσαίους, την ίδια ώρα μάλιστα που ωφελεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι κερδίζουν πάνω από 1 δις ευρώ κατ’ έτος με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στα διανεμόμενα κέρδη.

Για μικροκομματικούς λόγους απαξίωσε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Με την προεκλογική υπόσχεση για δήθεν κατάργησή του ΣΔΟΕ εξαπάτησε τους έλληνες φορολογούμενους, λέγοντας ότι δεν θα υπάρχει πλέον έλεγχος.

Αφού το απαξίωσε και το αποσταθεροποίησε για ένα χρόνο, προχώρησε στην μετονομασία του - Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) - και σε αναξιοκρατικές τοποθετήσεις για την εξυπηρέτηση ‘‘γαλάζιων παιδιών’’.

Σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών συστήνει νέες ‘‘ομάδες – επιτροπές και συνεργεία’’, ‘‘ομολογώντας’’:

 • την κατάρρευση των εσόδων,

 • την αποτυχία στην πάταξη της φοροδιαφυγής,

 • την ανικανότητα της ΥΠΕΕ,

ενώ είναι σοβαρός ο κίνδυνος, χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και διαδικασίες, ο ομάδες αυτές να λειτουργήσουν με ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα.

Η υποτιθέμενη ηλεκτρονική διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων, πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι έλεγχοι, δεν είναι τίποτε παραπάνω από τα γνωστά επικοινωνιακά τεχνάσματα που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα από διασταύρωση στοιχείων δεν έχει ανακοινωθεί, κανένα στοιχείο και για καμία επιχείρηση δεν έχει παρουσιασθεί, για την οποία να ολοκληρώθηκε η διαδικασία του φορολογικού ελέγχου και να διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή και φοροκλοπή.

Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως επιβεβαιώνεται από την κατάρρευση των δημοσίων εσόδων, αποδεικνύονται ‘‘γράμμα με κενό περιεχόμενο’’.

Δεν προχώρησε σε ουσιαστικό και αυστηρό έλεγχο τόσο στις ‘‘κραυγαλέες’’ περιπτώσεις φοροδιαφυγής που αφορούν μεγάλα ποσά από την έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών στοιχείων, όσο και στις ‘‘γνωστές – άγνωστες’’ εταιρείες που σχετίζονται με το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Αντίθετα, ακολουθεί τη γνωστή της πρακτική: της φοροεπιδρομής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ασφυκτικούς ελέγχους, που και απότελεσμα δεν έχουν (άραγε με τον έλεγχο απλών αποδείξεων από τα καταστήματα και τους καταναλωτές προσδοκεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ. να πατάξει τη φοροδιαφυγή;) και επιβαρύνουν δυσανάλογα και άδικα τους μικρομεσαίους.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Γιατί η Κυβέρνηση της Ν.Δ. βάζει για ακόμα μία φορά στο στόχαστρο τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ την ίδια στιγμή χαρίζει 1 δις ευρώ κατ’ έτος στους μεγαλοεπιχειρηματίες από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και στα διανεμόμενα κέρδη;

  • Ποιο είναι το ύψος των εσόδων που θα εισπραχθούν από αυτό το ‘‘έκτακτο σχέδιο’’ φοροεπιδρομής στους μικρομεσαίους;

  • Θα γίνει με αξιοκρατικά κριτήρια η στελέχωση των ‘‘συνεργείων – ομάδων’’, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να λειτουργήσουν με ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα;

  • Πραγματοποιήθηκαν διασταυρώσεις φορολογικών στοιχείων κατά το πρώτο τετράμηνο του 2006 και αν ναι, ποια τα αποτελέσματα αυτών; Διενεργήθηκαν έλεγχοι από ελεγκτικούς μηχανισμούς; Πόσες είναι εκείνες οι επιχειρήσεις για τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία του φορολογικού ελέγχου και διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή και φοροκλοπή; Ποια είναι τα ποσά που βεβαιώθηκαν και οφείλουν στο δημόσιο οι επιχειρήσεις αυτές; Ποιο είναι το ύψος των προστίμων που επιβλήθηκε;

Ζητείται να κατατεθούν τα στοιχεία που αφορούν την τελευταία αυτή περίπτωση.

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΚΡΙΒΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΜΙΜΗΣ

ΒΕΡΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΒΛΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΪΣΕΡΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΚΙΜΩΝΑΣ

ΜΑΤΖΑΠΕΤΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΜΠΕΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΦΟΥΡΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΕΤΡΟΣ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ