Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Νέα σκανδαλώδης εξαγορά βαλκανικής τράπεζας από τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έναντι υπέρογκου τιμήματος, θέτει σε κίνδυνο την περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/6/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 12036
Ημερομηνία Κατάθεσης: 21.06.06

ΕΡΩΤΗΣΗ

Για τους Υπουργούς
Οικονομίας και Οικονομικών
και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας

ΘΕΜΑ: «Νέα σκανδαλώδης εξαγορά βαλκανικής τράπεζας από τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έναντι υπέρογκου τιμήματος, θέτει σε κίνδυνο την περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων»

Ο διορισμένος από την Κυβέρνηση Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας – με την ψήφο των Ασφαλιστικών Ταμείων στη Γενική Συνέλευση της τράπεζας - Τάκης Αράπογλου, υιοθετεί με την πρωτοφανή ανοχή της Κυβέρνησης την πρακτική του «αγοράζουμε ακριβά, πουλάμε φθηνά», η οποία δεν αρμόζει σε τραπεζικό στέλεχος που έχει αποστολή να προστατεύει την περιουσία των μετόχων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, που δεν έχουν διαψευσθεί από τη Διοίκηση της Τράπεζας, η Εθνική, μετά την πρόσφατη σκανδαλώδη εξαγορά της τουρκικής Finansbank, υπέβαλε στην κυβέρνηση της Σερβίας, στις 15 Ιουνίου, προσφορά για την εξαγορά της τράπεζας Vojvodanska. Ήταν δε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η μοναδική(!) τράπεζα που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά, καθώς προφανώς οι άλλοι διεθνείς τραπεζίτες δεν κατόρθωσαν να αξιολογήσουν ορθά την προς πώληση σερβική τράπεζα!

Παρεπιπτόντως, κατά σατανική σύμπτωση, ούτε για την Finansbank είχε κατατεθεί άλλη δεσμευτική οικονομική προσφορά, αφού η Citigroup, της οποίας στέλεχος έχει διατελέσει ο κ. Αράπογλου, αποσύρθηκε έγκαιρα από τη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ προηγουμένως είχε φροντίσει με διαρροές σε έγκυρες οικονομικές εφημερίδες να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση ότι θα προσφέρει τουλάχιστον 5 δις δολ.

Για την Vojvodanska, όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το προσφερόμενο από την Εθνική τίμημα εξαγοράς ανήλθε στα 410 εκατ. Ευρώ(!), βάσει της πρώτης, μη δεσμευτικής προσφοράς, ενώ στη δεσμευτική προσφορά το τίμημα ανήλθε σε ακόμη υψηλότερο ποσό!

Με βάση τα 410 εκατ. Ευρώ της αρχικής προσφοράς, η Εθνική εμφανίζεται να υπερτιμά εξωφρενικά και αδικαιολόγητα την εν λόγω σερβική τράπεζα, δεδομένου ότι:

  • Η Vojvodanska διαθέτει στην Σερβία δίκτυο 23 μόνο καταστημάτων, γεγονός που διαμορφώνει την αξία της ανά κατάστημα, βάσει της προσφοράς, στο ποσό των 17,82 εκατ. Ευρώ. Την ίδια στιγμή, η Credit Agricole διαμορφώνει την προσφορά της για κάθε κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην Ελλάδα στα 8,17 εκατ. Ευρώ!!!

  • Τα οικονομικά στοιχεία και οι επιδόσεις της Vojvodanska σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την συγκεκριμένη αποτίμησή της από την Εθνική. Η σερβική τράπεζα δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη τον ισολογισμό και τα οικονομικά αποτελέσματα για την τελευταία χρήση του 2005!

  • Από την άλλη πλευρά, οι οικονομικές της καταστάσεις για το έτος 2004 και οι σημειώσεις των ορκωτών ελεγκτών του οίκου KPMG που τις συνοδεύουν, δίνουν την εικόνα μιας προβληματικής τράπεζας (οι καταστάσεις είναι συνημμένες αυτούσιες, στην αγγλική γλώσσα).

  • Μεταξύ πολλών δυσμενών παρατηρήσεων, οι ελεγκτές σημειώνουν ότι η προς πώληση τράπεζα «απέτυχε να εκπληρώσει τρεις απαιτήσεις της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας» (σ.σ.: είναι η κεντρική τράπεζα της γειτονικής χώρας), καθώς μεταξύ άλλων «δεν εφαρμόζει τα άρθρα 26 και 27 του νόμου περί τραπεζών», που αφορούν την κεφαλαιακή της επάρκεια, ενώ έχει τοποθετήσει σε δάνεια προς τρεις μεγάλες επιχειρήσεις της Σερβίας ποσά που ξεπερνούν το 25% των κεφαλαίων της τράπεζας.

  • Στην κατάσταση αποτελεσμάτων της τράπεζας, η εικόνα είναι απογοητευτική, καθώς τα καθαρά έσοδα τόκων ανέρχονται σε 1,7 δις δηνάρια (σημερινή ισοτιμία: 86 δηνάρια/Ευρώ), τα λειτουργικά έξοδα ανέρχονται σε 25,8 δις δηνάρια και οι ζημιές της χρήσης μετά τους φόρους σε 6,11 δις δηνάρια, δηλαδή 70,9 εκατ. Ευρώ με τις τρέχουσες ισοτιμίες.

Ιδιαίτερα δυσμενή εντύπωση προκαλεί ότι η Διοίκηση της Εθνικής, ενώ προσφέρει περισσότερα από 410 εκατ. Ευρώ για την προαναφερθείσα τράπεζα, τη θυγατρική της Atlantic Bank, μια υγιέστατη τράπεζα της Νέας Υόρκης, με 17 καταστήματα και αύξηση κερδών 28,5% το 2004, τα οποία ανήλθαν σε 28 εκατ. Ευρώ, δέχθηκε να την πουλήσει για 320 εκατ. Ευρώ, τον Οκτώβριο του 2005!!!

Μετά τα παραπάνω, ερωτάστε:

    • Έχει ενημερωθεί και εγκρίνει η Κυβέρνηση την επικείμενη εξαγορά της Vojvodanska από την Εθνική Τράπεζα;

    • Θεωρεί η Κυβέρνηση ότι πρόκειται για μια εξαγορά έναντι εύλογου και δίκαιου τιμήματος, η οποία θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Εθνικής Τράπεζας και αν ναι, πως προέκυψε το συγκεκριμένο τίμημα;

    • Έχουν ενημερωθεί κατάλληλα και επαρκώς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι παλιοί μέτοχοι για την επικείμενη αυτή αγορά;

    • Πώς η Κυβέρνηση - που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Ασφαλιστικών Ταμείων, αφού διορίζει πολλές από τις διοικήσεις τους – θα διασφαλίσει τα συμφέροντά τους απ’ αυτή την εξαγορά;

    • Προτίθεται η Κυβέρνηση, μέσω των Ταμείων και βάσει των προβλεπόμενων από το νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών να σταματήσει την εξαγορά, εφόσον διαπιστωθεί ότι θα ζημιώσει την τράπεζα και, κατ’ επέκταση, τα Ταμεία που κατέχουν σημαντικό ποσοστό των μετοχών;

      Οι ερωτώντες Βουλευτές

      Ανδρέας Μακρυπίδης

      Εύη Χριστοφιλοπούλου

      Δημήτρης Κουσελάς

      Γιώργος Ανωμερίτης

      Γρηγόρης Νιώτης

      Μιχάλης Καρχιμάκης