Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Ενεργοποίηση και κόστος διαχείρισης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16/6/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Δημήτρης ΚΟΥΣΕΛΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Μεσσηνίας
Μητροπόλεως 1, 10557 Αθήνα.
Αρ. πρωτ. Βουλής: 11876
Ημερ. Κατάθεσης:
16-06-06

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ενεργοποίηση και κόστος διαχείρισης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης.

Η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης αποτελεί σημαντικό ζήτημα σε ολόκληρη τη χώρα. Ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας μήνες τώρα ταλαιπωρείται από γραφειοκρατικές ανακολουθίες, από παλινωδίες και από ελλιπή ενημέρωση.

Σήμερα, αντί να ενημερώνονται για τις νέες ευκαιρίες που διανοίγονται μπροστά τους, οι παραγωγοί ταλαιπωρούνται και ξοδεύονται, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε δύο χρόνια στη διάθεσή του για να προετοιμάσει τις διαδικασίες, για να διαγνώσει και να διορθώσει τυχόν αδυναμίες. Αντί γι’ αυτό, καθυστέρησε τραγικά να αποφασίσει για τα ποσοστά αποσύνδεσης και απεδείχθη ανήμπορο να αναλάβει τις ευθύνες του, φοβούμενο ενδεχόμενο πολιτικό κόστος.

Μετά τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στον καθορισμό των προσωρινών δικαιωμάτων, το Υπουργείο αναγκάστηκε να δώσει αλλεπάλληλες χρονικές παρατάσεις για την υποβολή ενστάσεων. Οι διαδοχικές αυτές παρατάσεις ετεροχρόνισαν την εξέταση των ενστάσεων, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η όλη διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, που ξεκίνησε στις 15 Μαίου, τότε δηλαδή που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί.

Οι ατυχείς αυτοί χειρισμοί, προκάλεσαν δικαιολογημένα σύγχυση, αβεβαιότητα και αναστάτωση σε όλους τους παραγωγούς. Παρά τις δυο παρατάσεις που δόθηκαν (5 Ιουνίου και κατόπιν μέχρι 15 Ιουνίου) ήταν αδύνατο να ολοκληρωθεί η διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων. ‘Ετσι, βλέποντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, το Υπουργείο κατέφυγε στο τέχνασμα της «κεντρικής ενεργοποίησης» των δικαιωμάτων, δηλαδή σε μια εικονική κατοχύρωσή τους, με αιτήσεις χωρίς περιεχόμενο, ώστε να εμφανιστεί εμπρόθεσμη η διαδικασία στην Ε.Ε.

Τέλος, οι παραγωγοί καλούνται να πληρώσουν το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, μετά την επιβάρυνση των 25 ευρώ που πλήρωσαν για τις ενστάσεις, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι για τα λάθη και τις παραλείψεις. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στη γειτονική Ιταλία το κόστος ανά φάκελο ήταν 32 ευρώ και επιβάρυνε αποκλειστικά τον AGEA (ΟΠΕΚΕΠΕ Ιταλίας).

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, φοβούμενοι τυχόν περικοπές των επιδοτήσεων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    • Γιατί καθυστέρησε η όλη διαδικασία εφαρμογής της νέας ΚΑΠ;

    • Γιατί επιβαρύνει τους παραγωγούς με παράνομες παρακρατήσεις, σε αντίθεση με το άρθρο 28 του κοινοτικού Κανονισμού 1782/03, το οποίο αναφέρει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε παρακράτηση από τις επιδοτήσεις; ‘Εχει ενημερώσει την Ε.Ε γι’ αυτή την παρακράτηση;

    • Παρά την εικονική ενεργοποίηση, γνωρίζει ότι υπάρχουν κατηγορίες παραγωγών που δεν συμπεριλαμβάνονται; Θα υποστούν αυτοί τις συνέπειες της περικοπής 1% για κάθε ημέρα καθυστέρησης ή και της ολικής απόρριψης μετά από 20 ημέρες;

    • Με δεδομένο ότι μέχρι τις 15 Αυγούστου πρέπει να ολοκληρωθεί ο οριστικός κατάλογος δικαιούχων με τα οριστικά δικαιώματα, θα προλάβει να εντάξει τους δικαιούχους από εθνικό απόθεμα νέους αγρότες κ.λ.π. που δεν είχαν δικαιώματα την ιστορική περίοδο αναφοράς;

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2006

Ο βουλευτής

Δημήτρης Κουσελάς