Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Προστασία επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών από απομιμήσεις.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 25/5/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Δημήτρης ΚΟΥΣΕΛΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Μεσσηνίας
Μητροπόλεως 1, 10557 Αθήνα.
Αρ. πρωτ. Βουλής: 11121
Ημερ. Κατάθεσης:
25-05-06

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Προστασία επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών από απομιμήσεις.

Ο αθέμιτος ανταγωνισμός, με το βάπτισμα ως ελληνικών προϊόντων που εισάγονται από τρίτες χώρες, προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις για πολλά αγροτικά προϊόντα μας, μεταξύ των οποίων και οι επιτραπέζιες ελιές.

Επιτραπέζιες ελιές εισάγονται στη χώρα μας από τη Χιλή, την Αίγυπτο ή την Τουρκία και στη συνέχεια «ελληνοποιούνται», ενω «μαϊμού» ελιές Καλαμάτας προωθούνται, ιδίως από την Τουρκία, στις ευρωπαϊκές και στις διεθνείς αγορές.

Οι Μεσσήνιοι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς Καλαμών πλήρωσαν φέτος τις συνέπειες αυτών των πρακτικών με δραματική μείωση του εισοδήματός τους, αφού το 50% της παραγωγής τους έμεινε αδιάθετο στις αποθήκες και το υπόλοιπο 50% διατέθηκε σε εξευτελιστικές τιμές, ενω πολλοί αναγκάστηκαν να εκθλίψουν τις ελιές για παραγωγή ελαιολάδου.

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας έρχεται δεύτερη στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς σε επίπεδο Ε.Ε. και ότι τόσο ο ‘Ελληνας καταναλωτής, όσο και οι ξένες αγορές, γνωρίζουν και αναζητούν την ποιότητα της ελιάς Καλαμών.

Σήμερα όμως η παραγωγή και το εμπόριο της επιτραπέζιας ελιάς στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία δέχονται σοβαρότατο πλήγμα από τις αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού, ελληνοποίησης εισαγόμενων και εξαπάτησης των καταναλωτών, με προφανείς συνέπειες και για το εισόδημα των παραγωγών και για την ασφάλεια των τροφίμων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα για αθέμιτες πρακτικές στη διάθεση επιτραπέζιων ελιών και, αν έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες, τι πρόστιμα επιβλήθηκαν ;

  • Τι διαβήματα έχουν γίνει στις ευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου αυτές να δεσμεύσουν και να αποτρέψουν στο μέλλον τις «μαϊμού» Ελιές Καλαμών προέλευσης Τουρκίας;

  • Τι πρόσθετα μέτρα προτίθεται να λάβει για την προώθηση μιας συνολικής και ολοκληρωμένης πολιτικής ενίσχυσης και προβολής της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών (μείωση κόστους παραγωγής, βελτίωση ποιότητας, προώθηση στο εξωτερικό κλπ.) σε εθνικό επίπεδο;

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2006

    Ο βουλευτής

                       Δημήτρης Κουσελάς