Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Μπασιάκο.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22/5/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 10993
Ημερομηνία Κατάθεσης: 22.05.06

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Μπασιάκο.

ΘΕΜΑ: ΟΑΣΙΣ

Κύριε Υπουργέ,

Στις 19/11/2002, καταθέσατε μαζί με 89 συναδέλφους σας - μεταξύ των οποίων και ο σημερινός πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Ν. Κατσαρός - την υπ’ αριθμό 94 Επερώτηση προς την Βουλή των Ελλήνων, η οποία αναφερόταν στις καταστροφές από ακραία καιρικά φαινόμενα στις καλλιέργειες και με την οποία ζητούσατε από τον τότε υπουργό Γεωργίας, να πραγματοποιήσει επιτέλους αυτά που επίμονα επισημαίνει, ζητά και δεσμεύεται, ως αυριανή κυβέρνηση η Ν.Δ.

Μεταξύ των άλλων, στην επερώτηση σας ζητούσατε επίμονα την εφαρμογή του Ν. 2945/01 και να λειτουργήσει επιτέλους ο θεσμός της αντασφάλισης.

Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενεργοποίησε τον ΟΑΣΙΣ στις 11/02/2003 με τον διορισμό του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον Ν. 2945/01 και βάσει του άρθρου 15, ο τότε υπουργός Γεωργίας διασφάλισε την αρχική επιχορήγηση για τον Οργανισμό, ύψους 484.400,00 € από το ΚΤ.Γ.Κ κ Δασών (απόφαση 8325/26.02.2003).

Επίσης με την απόφαση 290226/20.03.2003 ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών προέβη σε μεταβολή του εκτελούμενου προϋπολογισμού, προκειμένου να καταβληθεί το ιδρυτικό αποθεματικό κεφάλαιο του Οργανισμού, ύψους 2.935.000,00 €.

Στις 11/02/2004 με την υπ’ αριθμό 38509 απόφασή του, ο υπουργός Γεωργίας εγκρίνει και δεύτερη δόση επιχορήγησης προς τον ΟΑΣΙΣ από το Κ.Τ.Γ.Κ κ Δασών, ύψους 250.000,00 €. Η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε γιατί η νέα ηγεσία του Υπουργείου δεν φρόντισε να υλοποιηθεί.

Με τις επιχορηγήσεις που είχε εγκρίνει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο Οργανισμός λειτούργησε απρόσκοπτα από τις 11/02/2003 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2004. Την περίοδο αυτή την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας είχε αναλάβει ήδη η ΝΔ και ο νέος υπουργός ήταν υπεύθυνος για την εποπτεία και λειτουργία του Οργανισμού.

Στο χρονικό αυτό διάστημα ο ΟΑΣΙΣ, στεγάστηκε, εξοπλίστηκε, απέκτησε οντότητα και ξεκίνησε την κατάρτιση ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών προγραμμάτων, τα οποία ήταν απαραίτητα για την περαιτέρω δραστηριοποίηση του.

Τα προγράμματα αυτά ολοκληρώθηκαν έγκαιρα και υποβλήθηκαν για τον έλεγχο συμβατότητας, λόγω επιδοτήσεων, στην Ε.Ε στις αρχές του 2004. Μάλιστα από τον Μάρτιο του 2004 το Υπουργείο σας σε συνεργασία με τον Οργανισμό παρέσχε τις απαντήσεις στις διευκρινιστικές ερωτήσεις που ζητούσε η Επιτροπή της Ε.Ε. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2005, οπότε ξαφνικά και χωρίς λόγο, το Υπουργείο σας, λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σταμάτησε την αποστολή των απαντήσεων στις διευκρινιστικές ερωτήσεις της Επιτροπής.

Τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.Δ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν δέχθηκε ποτέ για συνεργασία την Διοίκηση του Οργανισμού ΟΑΣΙΣ.

Δεν δόθηκαν στη Διοίκηση ποτέ οδηγίες και κατευθύνσεις.

Τέλος δεν αντικαταστάθηκαν τα μέλη του Δ.Σ, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει εύρυθμα. Μάλιστα από τις 6/3/2006 ο Οργανισμός είναι χωρίς Δ.Σ.

Είχατε στην διάθεση σας τις παραιτήσεις τους και το Ν.3260/04, ο οποίος σας παρείχε αυτή την δυνατότητα της αντικατάσταση των.

Ακόμη και τώρα, μετά από 2 χρόνια, εξακολουθείτε να βρίσκεστε σε σύγχυση σχετικά με την τύχη ενός Οργανισμού που για σας είναι μόνο στα σχέδια.

Η απάντησή σας, που αφορούσε τον ΟΑΣΙΣ στην συζήτηση επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΛΓΑ στις 27/03/2006 φανερώνει τουλάχιστον άγνοια των πραγματικών στοιχείων της υπόθεσης ΟΑΣΙΣ.

Αναφέρετε συγκεκριμένα στη συζήτηση αυτή ότι : «ο ΟΑΣΙΣ ήταν μόνο στα σχέδια. Ιδρύθηκε το 2001 και ήταν μόνο στα σχέδια. Δεν είχε προβλεφθεί τίποτα για την μισθοδοσία, τίποτα για την λειτουργία του απολύτως τίποτα. Χρωστάει ποσά για μισθώματα και πρέπει να κάνουμε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να καλύψουμε τα κενά της μισθοδοσίας του Προέδρου, του Νομικού Συμβούλου και όπως είπα τα μισθώματα. Δεν είχε προβλεφθεί τίποτα. Ξαναλέγω πως ήταν σχεδιασμός ΟΑΣΙΣ. Λέτε τώρα ότι χαλάσαμε τον σχεδιασμό. ¨Έχουμε δικαίωμα να χαλάσουμε έναν σχεδιασμό. Όμως δεν είχε λάβει υπόψη του τις ανάγκες του μέχρι το 2004 και είμαστε υπό συζήτηση τι θα κάνουμε γιατί δεν επιβάλλεται από την Ε.Ε η ΟΑΣΙΣ, όπως είχε πει τότε ο αρμόδιος υπουργός όταν υποστήριζε την διάταξη αυτή. Πάντως πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε το πρόβλημα.».

Πιστεύουμε ότι γνωρίζεται τα πραγματικά στοιχεία και το Ν 2945 που προβλέπει τα πάντα για τον Οργανισμό.

Μέσω της απαξίωσης του συγκεκριμένου Οργανισμού όμως καλύπτεται την δική σας πολιτική απραξία. Χωρίς όραμα και προοπτική για το μέλλον και στον τομέα αυτόν, γυρίζετε πίσω στο παρελθόν.

Είχατε κάθε δικαίωμα να εφαρμόσετε την όποια πολιτική σας στον γεωργοασφαλιστικό τομέα. Γιατί δεν το πράξατε έγκαιρα στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου σας το καλοκαίρι του 2005.

Δεν χαλάσατε έναν σχεδιασμό, οδηγήσατε σε μαρασμό έναν Οργανισμό με περίεργο τρόπο.

Εκθέσατε την χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αφήσατε τον Οργανισμό να εκτεθεί στους συναλλασσόμενους μαζί του, όπως πράττει ο κάθε κακόπιστος ιδιώτης, με αποτέλεσμα οι οφειλές του Οργανισμού σε μισθοδοσίες ασφαλιστικά ταμεία, Ο.Τ.Ε., ενοίκια, διάφορα πρόστιμα, διαρκώς να διογκώνονται, επειδή εσείς δεν έχετε αποφασίσει.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

    • Πώς θα λύσει και πότε το πρόβλημα των οικονομικών υποχρεώσεων του Οργανισμού; (ενοίκια, ΟΤΕ, ασφαλιστικοί οργανισμοί καθώς και δεδουλευμένοι μισθοί αρκετών μηνών).

    • Πότε θα ορισθεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο ;

                                    Αθήνα, 22 Μαΐου 2006

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ

ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ