Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Προκλητική δαπάνη για την αλλαγή ονομασίας-λογότυπου των ΔΥΠΕ»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2/5/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 10218/1427
Ημερομηνία Κατάθεσης: 02.05.06

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Προκλητική δαπάνη για την αλλαγή ονομασίας-λογότυπου των ΔΥΠΕ»

Οι πενιχρές πιστώσεις που διατέθηκαν και αυτή τη χρονιά για τις ανάγκες του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης πιστοποιούν τη σφιχτή οικονομική πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την υγεία του Έλληνα πολίτη. Οι δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν μόνο κατά 4,8% έναντι 8,3% το 2003, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ λιγότερα. Οι εγγεγραμμένες πιστώσεις έπεσαν στο 2,7% από 2,77% το 2005 και 2,8% το 2004.

Η περιοριστική πολιτική υγείας της ΝΔ είχε σαν αποτέλεσμα την απαξίωση του ΕΣΥ και το μαράζωμα υποδομών του και εξοπλισμού του, που συνθέτουν, όπως διαπίστωσε και σημερινός υπουργός Υγείας, μία «τριτοκοσμική εικόνα».

Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν εμπόδισε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προβεί πέρυσι στην έμμονη τακτική της να αλλάζει οτιδήποτε θυμίζει το «κακό» ΠΑΣΟΚ και να εγκαθιδρύει σύμβολα και ονόματα οργάνων και υπηρεσιών που ταυτίζονται με την περιώνυμη «Νέα Διακυβέρνηση». Οι πρακτικές περί ονοματισμού έπληξαν και τον χώρο των πρώην ΠεΣΥΠ και κορυφώθηκαν με το νόμο 3329/2005 «Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και λοιπές διατάξεις».

Με το νόμο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν κατήργησε τα ΠεΣΥΠ, όπως υποσχόταν προεκλογικά, αλλά τα μετονόμασε σε Δ.Υ.Πε. (Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες), προχωρώντας στη συνέχεια σε μία χωρίς προηγούμενο πολυδάπανη εκστρατεία αντικατάστασης όλου του υλικού όπου αναγραφόταν η παλαιά ονομασία με τη νέα (από τις πινακίδες μέχρι κάθε λογής εντύπου που έφερε το παλαιό λογότυπο). Δεν έλειψαν βέβαια και κραυγαλέες κινήσεις εκτόνωσης απωθημένων, όπως η αλλαγή του χρώματος των πινακίδων σε νοσοκομεία και Δ.Υ.Πε. από πράσινο σε μπλε, όπου παρίστατο τέτοιου είδους ανάγκη.

Επειδή για την πιο πάνω πολύ καλά οργανωμένη εκστρατεία εγκαθίδρυσης των νέων συμβόλων και επικράτησης των νέων (χρωματικών) συνειρμών προκλήθηκε μία τουλάχιστον εξωφρενική δαπάνη, ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ

Επειδή η πολιτική ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. όπου σταθεί και όπου βρεθεί εδώ και 25 μήνες επικαλείται την έλλειψη πόρων για την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, ενώ την ίδια στιγμή δαπανά υπέρογκα ποσά για δευτερεύοντα ζητήματα προκαλώντας έτσι το κοινό αίσθημα

Ερωτάται ο κ. υπουργός και καλείται να καταθέσει τα παρακάτω έγγραφα:

    • Ποιο είναι το ύψος της δαπάνης που κατέβαλε το Υ.Υ.Κ.Α για την αντικατάσταση όλων των υλικών (πινακίδων, εντύπων, κ.ά.) με τη νέα ονομασία-λογότυπο σε διοικητικά όργανα και υπηρεσίες της Δ.Υ.Πε. Πελοποννήσου;

    • Να δοθούν αντίγραφα όλων των παραστατικών που κατατέθηκαν στις κεντρικές και κατά τόπους Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου και αφορούν στην εξόφληση της πιο πάνω δαπάνης.

    • Να κατατεθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν στον ανάδοχο που διεκπεραίωσε τις σχετικές εργασίες, στις ημερομηνίες των διαγωνισμών καθώς και στα πρωτόκολλα καταστροφής του προηγούμενου υλικού στη συγκεκριμένη υγειονομική περιφέρεια.

02/05/2006

Οι Ερωτώντες και

Αιτούντες Βουλευτές

 

ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΩΡ

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΧΩΡΕΜΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ