Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Υποχρεωτική χορήγηση από την Διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας αδειών παρελθόντων ετών στους εργαζομένους.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 6/4/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 9635
Ημερομηνία Κατάθεσης: 06.04.06

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας

Θέμα: Υποχρεωτική χορήγηση από την Διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας αδειών παρελθόντων ετών στους εργαζομένους.

Εντύπωση έχει προκαλέσει η πρωτοφανής απόφαση της Διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας να χορηγήσει υποχρεωτικά σε όλους τους εργαζόμενους τις οφειλόμενες άδειες παρελθόντων ετών(!!). Έτσι, μέσω της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού απέστειλε σε όλους τους ενδιαφερόμενους επιστολή με την οποία τους ενημέρωνε ότι θα έπρεπε να λάβουν άμεσα τις οφειλόμενες άδειές τους ειδάλλως αυτές θα τους χορηγούνταν μονομερώς στον χρόνο που η Τράπεζα θα αποφάσιζε.

Η ενέργεια αυτή της Διοίκησης να λάβουν «άρον-άρον» οι εργαζόμενοι άδειες μόνο ως αυθαίρετη μπορεί να χαρακτηριστεί, μιας και σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη νομολογία οι άδειες προγενέστερων ετών δεν μπορούν να χορηγηθούν σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα αλλά και οι εργαζόμενοι έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να τις αρνηθούν σε περίπτωση που αυτές τους χορηγηθούν. Πέραν τούτου, προβλέπει ξεκάθαρα ότι για άδειες προγενέστερων ετών οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να αξιώσουν από τους εργοδότες τις αποδοχές αδείας.

Γίνεται επομένως αντιληπτό ότι οι ενέργειες αυτές της Διοίκησης έχουν σαν σκοπό να περιορίσουν τις αξιώσεις αυτές των εργαζομένων με σκοπό το οικονομικό όφελος της Τράπεζας και την αντίστοιχη ζημιά των δικαιούχων. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται από τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα προκειμένου να πετύχει τον στόχο αυτό, η Διοίκηση σε συνεργασία με άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες εξαπάτησε τόσο τους δικαιούχους εργαζομένους όσο και την Διοίκηση του Συλλόγου εξαλείφοντας εντέχνως από το τηρούμενο ηλεκτρονικό αρχείο σημαντικό μέρος των οφειλομένων ημερών αδείας παρελθόντων ετών.

Επειδή οι ενέργειες αυτές έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους εργαζομένους της Εμπορικής Τράπεζας, οι οποίοι κινήθηκαν νομικά και κατέθεσαν στις 04/04/2006 μηνυτήρια αναφορά εναντίων της Διοίκησης, αλλά και επειδή αποτελούν μέρος μιας γενικευμένης προσπάθειας απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων και καταπάτησης των κεκτημένων των εργαζομένων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

    • Είναι γνώστης του συγκεκριμένου ζητήματος;

    • Εάν όχι, τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Χρήστος Πρωτόπαπας

Δημήτρης Κουσελάς