Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Ενεργοποίηση δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20/2/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Αρ. πρωτ. Βουλής: 7872
Ημερ. Κατάθεσης: 20-02-06

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ενεργοποίηση δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τον Κοινοτικό Κανονισμό 1782/03 η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαϊου 2006, προκειμένου η ενίσχυση να καταβληθεί από την 1η Δεκεμβρίου.

Παρά ταύτα, εκκρεμούν 200.000 αιτήσεις-ενστάσεις, που θα πρέπει να ελεγχθούν ώστε να καθοριστούν τα οριστικά δικαιώματα.

Δεδομένου ότι το χρονικό περιθώριο που απομένει στην αρμόδια Επιτροπή εκδίκασης των ενστάσεων είναι περιορισμένο, παρά την παράταση της προθεσμίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου (έναντι της αρχικής προθεσμίας μέχρι 15 Φεβρουαρίου), είναι αδύνατον να ελεγχθούν όλες οι ενστάσεις, αφού μέσα σε δυο μήνες έχουν ελεγχθεί μόνο 125.000 ενστάσεις.

Με ευθύνη της Κυβέρνησης, η όλη διαδικασία εφαρμογής της νέας ΚΑΠ ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση και χωρίς τον πρέποντα σχεδιασμό. Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος για να αποφασίσει την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή, η δε διαδικασία καταχώρησης των προσωρινών δικαιωμάτων αντιμετωπίστηκε πρόχειρα και καθυστερημένα, αφού ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου.

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ανησυχία στους αγρότες και να οδηγηθούν σε μαζικές ενστάσεις, χωρίς βεβαίως να ευθύνονται οι ίδιοι, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναγκάστηκε να δώσει αλλεπάλληλες παρατάσεις υποβολής των ενστάσεων από τους παραγωγούς και το όλο πρόγραμμα να καθυστερεί.

Από τον ρυθμό εξέτασης των ενστάσεων προκύπτει ότι ή θα καθυστερήσουν πολύ τα οριστικά δικαιώματα, ή ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταφύγει σε πρόχειρους ελέγχους των αιτήσεων αναθεώρησης, για να προλάβει τα χρονοδιαγράμματα. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας δικαιωμάτων από τους παραγωγούς που τα δικαιούνται, με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εκτός των ανωτέρω, πληροφορούμαι ότι οι παραγωγοί θα υποχρεωθούν να πληρώσουν μέχρι και 7% του συνόλου των χρημάτων της επιδότησης, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους.

Συνεπώς στα χρήματα που οι παραγωγοί έχουν καταβάλει για τις ενστάσεις (25-30 ευρώ), θα προστεθούν και αυτά για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, λ.χ. ένας μέσος παραγωγός που λαμβάνει επιδότηση 3.000 ευρώ, θα υποχρεωθεί να καταβάλει 210 ευρώ.

Επειδή όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα και ανησυχία, αν όχι αγανάκτηση στους παραγωγούς της Μεσσηνίας, σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωσή τους για την προσαρμογή της γεωργίας μας στα δεδομένα της νέας ΚΑΠ,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί δεν υπήρξε σωστός και έγκαιρος σχεδιασμός για την όλη διαδικασία εφαρμογής της νέας ΚΑΠ;

  2. Ποιος ο λόγος των σοβαρών καθυστερήσεων του Υπουργείου και γιατί δεν τηρούνται τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα;

  3. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να διασφαλίσει ότι θα έχει ολοκληρωθεί σωστά και αξιόπιστα η όλη διαδικασία εκδίκασης των ενστάσεων μέχρι τις 15 Μαίου;

  4. Είναι όντως στις προθέσεις του να επιβληθεί επιβάρυνση μέχρι και 7% του συνόλου της επιδότησης στους παραγωγούς και εάν ναι, ποιος λόγος καθιστά αναγκαία την επιβολή της;

    Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2006

                                                                                       Ο βουλευτής

                                                   Δημήτρης Κουσελάς