Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ Σ/Ν " ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ "
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 25/1/2006
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ Σ/Ν
"
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ "

Κύριε Πρόεδρε,

Τοποθετούμαι στις δύο τροπολογίες,

  • για την αύξηση των συντελεστών προκαταβολής φόρου εισοδήματος, και

  • για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Με αυτές τις δύο τροπολογίες ομολογείτε στην πράξη την πλήρη κατάρριψη των ισχυρισμών σας για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Έναν Προϋπολογισμό που πριν ακριβώς ένα μήνα ψηφίσατε στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Οι τροπολογίες αυτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά ομολογίες αποτυχίας στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τώρα φαίνεται γιατί με τόση ευκολία ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Αλογοσκούφης (όταν δεν επετράπη από την Ε.Ε. η μεγάλη τιτλοποίηση που ήθελε να κάνει), μπόρεσε τότε, μέσα σε μια βδομάδα,να καλύψει το κενό των 3 δις ευρώ.

Τώρα καταλαβαίνουμε με ποιους τρόπους πάει να καλυφθεί αυτό το κενό !

Με την πρώτη τροπολογία επιχειρείτε, ένα μήνα μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, να εισπράξετε αιφνιδιαστικά, ως άτοκο δάνειο, 450 εκ. ευρώ με την αύξηση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων.

Ουσιαστικά, στη θέση της συνολικότερης τιτλοποίηση που δεν σας «έκατσε», επιχειρείτε να βάλετε ένα άλλο μέτρο, για να καλύψετε τις τρύπες του Προϋπολογισμού, που εσείς δημιουργήσατε με την πολιτική σας, στον τομέα των εσόδων. Δηλαδή, προεξοφλείτε έσοδα που θα εισπράττατε το 2007, χρεώνοντας έτσι τον Προϋπολογισμό του 2007, με πρόσθετες επιστροφές φόρου στις ίδιες επιχειρήσεις, αν τελικά η προκαταβολή που θα πάρετε αποδειχθεί μεγαλύτερη από την αναλογία της επιβάρυνσης που έχετε υπολογίσει.

Κύριε υφυπουργέ, αυτό είναι ή δεν είναι αποθέωση της δημιουργικής λογιστικής, την οποία εσείς, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στιγματίζατε με τα πλέον μελανά χρώματα; Όταν επιχειρήθηκε (όχι βεβαια σε τέτοιο μέγεθος, ούτε με τέτοια ζητήματα) η τιτλοποίηση, η οποία τότε επιτρεπόταν από την Ε.Ε, ο κ. Πρωθυπουργός δεν ήταν εκείνος που έλεγε ότι με αυτές τις διαδικασίες υποθηκεύαμε το μέλλον των ερχόμενων γενεών; Τώρα είστε στην κυβέρνηση και φαίνεται ότι το ξεχάσατε !

Όμως, οι επιλογές αυτές θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, κατ’ αρχήν στην πραγματική οικονομία:

  • Είναι μέτρα σπασμωδικά και απρόβλεπτα, που λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για το οικονομικό και το επενδυτικό κλίμα. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η οικονομία είναι πάνω απ΄ όλα κλίμα και ψυχολογία. Φαίνεται όμως πως αυτό δεν σας ενδιαφέρει!

  • Αποσταθεροποιείτε, αν δεν ανατρέπετε, τον επιχειρηματικό σχεδιασμό χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνεταιρισμών. Η τροπολογία αυτή δεν αφορά μόνο τον ΣΕΒ και τις τράπεζες. Αφορά 70.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες θα αντιμετωπίσουν έντονα προβλήματα ρευστότητας στο πλαίσιο του υφιστάμενου οξύτατου ανταγωνισμού.

  • Ο ΕΒΕΑ, δια στόματος του κ. Φουντουκάκου, δήλωσε ότι «στον καταναλωτή θα μετακυλήσουμε την αύξηση της προκαταβολής φόρου και θα την μετακυλήσουμε μέσα από την αύξηση των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
    Ο δε εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, που κατά τα άλλα ήταν πολύ απλόχερος είπε, ότι «δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να σας πω, πως ακριβώς θα επιμερίσουμε μέσα από κάποιες διαδικασίες το κόστος στους συναλλασσόμενους». Είπα «απλόχερες τράπεζες», διότι την ίδια στιγμή που οι Τράπεζες δηλώνουν ότι στηρίζουν την Κυβέρνηση, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν εφαρμόζουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου. Εσείς είστε Κυβέρνηση και γνωρίζετε τι τραβήξατε για να τις πείσετε να αποδεχτούν τη ψήφιση όπως – όπως της ρύθμισης που κάνατε για τα πανωτόκια, την οποία τελικά δεν εφαρμόζουν. Είναι οι Τράπεζες που διατηρούν τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων και τις προμήθειες σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, σε σύγκριση με το τι συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και είναι αυτές που, όταν οι εργαζόμενοι τους ζητούν αυξήσεις, προσφέρουν ψίχουλα.


Το συμπέρασμα το οποίο βγαίνει από όλη αυτή τη διαδικασία, είναι ότι οι πολίτες, οι συναλλασσόμενοι και οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα κληθούν να καλύψουν το όποιο κόστος έχει η ρύθμιση, που σήμερα επιχειρείτε!

Επιχειρείτε να την παρουσιάσετε σαν μια ρύθμιση που στοχεύει στη φορολογική δικαιοσύνη. Είναι σαν να βάζετε το χέρι στο μάτι των ίδιων των εργαζομένων. Ο Ελληνικός λαός λέει: «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήρανε και το βόδι».

Η δήθεν φορολογική σας δικαιοσύνη είναι απάτη, γιατί δεν αυξάνετε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις. Δανείζεσθε απλώς μελλοντικούς φόρους, τους οποίους θα επιστρέψετε με τον τρόπο που είπαμε. Ταυτόχρονα, δίνετε άλλοθι και στο ΣΕΒ και στους λοιπούς, να ζητούν ακόμη περισσότερες χαριστικές ρυθμίσεις, όπως πάγωμα μισθών κτλ.

Για ποια φορολογική δικαιοσύνη μιλάτε στην Εισηγητική ‘Εκθεση, όταν οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν φέτος τετραπλάσιους φόρους από ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις; Αυτά ψηφίσατε στον κρατικό Προϋπολογισμό. Τέσσερις φορές επάνω είναι τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για τα φυσικά πρόσωπα έναντι εκείνων για τα νομικά πρόσωπα.

Για ποια φορολογική δικαιοσύνη μιλάτε, όταν οι έμμεσοι φόροι αυξάνονται φέτος κατά 8,8 % έναντι 2,1% που ήταν η περσινή αύξηση, με αποτέλεσμα να ανατρέπεται περαιτέρω η σχέση έμμεσων – άμεσων φόρων ;

Επομένως, μη χύνετε «κροκοδείλια δάκρυα» για τους εργαζομένους. Εάν πραγματικά νοιαζόσασταν γι’ αυτούς, θα έπρεπε να προχωρήσετε στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, να αλλάξετε τη σχέση άμεσων –έμμεσων φόρων, να αυξάνετε και όχι να μειώνετε την φορολογία στα μη επενδυόμενα κέρδη. Αλλιώς, αυτό που κάνετε, είναι να παίζετε θέατρο, χρησιμοποιώντας τους εργαζομένους.

Όσον αφορά στην τροπολογία για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, πρέπει να πω ότι διακατέχεται από αδιαφάνεια και ανειλικρίνεια. Στην πρωϊνή συνεδρίαση, κάναμε στους εκπροσώπους του Ταμείου κάποιες ερωτήσεις. Συγκεκριμένα τους ρωτήσαμε για το με αυτήν την τροπολογία επιζητούν να καλύψουν ειλημμένες αποφάσεις και μας απάντησαν «όχι».

Εγώ, όμως μαθαίνω – και θέλω να με διαψεύσετε αν δεν είναι αλήθεια- ότι ήδη το Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων έχει προχωρήσει, εδώ και ένα χρόνο, στη λήψη απόφασης, προκειμένου να εκχωρήσει 2 δις ευρώ. Αυτό είναι το ύψος των απαιτήσεων , έναντι στεγαστικών δανείων, που έχει δώσει σε consortium τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Morgan- Stanley, η Merryll Lynch κτλ.

Εσείς έρχεστε τώρα μετά από ένα χρόνο, να καλύψετε αυτές τις αποφάσεις με τη συγκεκριμένη τροπολογία, που έχει αναδρομική ισχύ.

Εδώ προκύπτουν μια σειρά από ερωτήματα, σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Δηλαδή, πως επελέγη το συγκεκριμένο consortium των τραπεζών, πως έγινε η διαπραγμάτευση των επιτοκίων, κτλ.

Φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη πίεση από την SPV, την εταιρεία, η οποία μεσολαβεί. Ζητάτε, στην προκειμένη περίπτωση, να εκχωρήσουμε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τη δυνατότητα να αγοράζει ομόλογα από τη συγκεκριμένη εταιρεία, προκειμένου να εξασφαλιστεί.

Άρα, είναι φανερό ότι πρόκειται για μια διαδικασία, την οποία δεν θα αντιλαμβανόμασταν, εάν δεν ψάχναμε το θέμα. Η όλη διαδικασία, πέρα από τα σκοτεινά της σημεία, στοχεύει στο να προσθέσει άλλο ένα δις ευρώ για την κάλυψη της μαύρης τρύπας, που έχετε δημιουργήσει, είτε με τη μορφή μερισμάτων, είτε με τη μορφή πλεονάσματος για να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Για τους συγκεκριμένους λόγους, που προανέφερα, εμείς καταψηφίζουμε και τις δύο τροπολογίες , οι οποίες είναι δείγμα και ομολογία της δικής σας αποτυχίας, το κόστος της οποίας θα κληθούν, δυστυχώς, να πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες!