Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια του ΠΑΣΟΚ της Πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας. 19-03-2009.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/3/2009
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία
 
Ομιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια του ΠΑΣΟΚ της Πρότασης Νόμου του ΠΑΣΟΚ για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας. 19-03-2009.
 
 
 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να πω, κατ’ αρχήν, στη μοναδική, αλλά ηρωική ομιλήτρια της Νέας Δημοκρατίας, ότι τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η Κυβέρνηση δεν αφορούν στην αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Είναι, θα έλεγα, μια κραυγαλέα ομολογία αποτυχίας της δικής σας δημοσιονομικής πολιτικής, της δικής σας δημοσιονομικής κατάρρευσης. Μαζί με αυτή, βέβαια, στέλνετε το λογαριασμό στους συνήθεις ύποπτους, στους δήθεν υψηλόμισθους δημόσιους υπάλληλους και στους συνταξιούχους.
 
 
Η Κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως πρόσωπο για να σταθεί στις Βρυξέλλες ή καλύτερα, αναζητά διαβατήριο ο κύριος Πρωθυπουργός για να πάει στις Βρυξέλλες, με σπασμωδικά και αποσπασματικά μέτρα, με μέτρα που δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση και την ανάπτυξη, με μια στρατηγική εξόδου από την κρίση. Αντί να ενισχύσει, μειώνει -για πολλοστή φορά και με προεκτάσεις στο μέλλον- την αγοραστική δύναμη εκατοντάδων χιλιάδων δήθεν υψηλόμισθων συνταξιούχων και υπαλλήλων του δημοσίου, παγώνοντας τις αποδοχές τους, ενώ οι εφάπαξ ενισχύσεις στους υπόλοιπους είναι της τάξης των 2% με 3%.
 
 
Κύριοι της Κυβέρνησης, εμφανίζεστε για μια ακόμα φορά εξαιρετικά πρόθυμοι να χαρατσώσετε τον μισθωτό, τον συνταξιούχο, τον μικρομεσαίο και πάνω από όλα τον ειλικρινή φορολογούμενο που δηλώνει το εισόδημά του, αφήνετε, όμως και πάλι ασύλληπτους να χαρούν ατόφια τα σωρευμένα υπερκέρδη τους κάθε λογής μεγαλοκαρχαρίες, φοροφυγάδες και μαυραγορίτες της κρίσης.
 
 
Αυτή τη νέα επικοινωνιακή σας «φούσκα», τη σερβίρετε ως κοινωνική δικαιοσύνη, δήθεν, υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων στην κρίση, βαπτίζοντας «έχοντες και κατέχοντες» τους μισθωτούς των 1500 ευρώ και τους συνταξιούχους των 1100 ευρώ.
 
 
Δεύτερον, φροντίσατε να διαθέσετε το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες, χωρίς να πάρετε ούτε ένα μέτρο για τη διασφάλιση της απασχόλησης και στον τραπεζικό κλάδο, αλλά και συνολικότερα.
Εδώ και μήνες το μόνο που σκεφτήκατε ήταν να κάνετε χιλιάδες αδιαφανείς και ρουσφετολογικές προσλήψεις στο δημόσιο, με τα λεφτά των κοινωνικών εταίρων και του ΛΑΕΚ, χωρίς να μπείτε στον κόπο ούτε να τους ρωτήσετε. Τώρα λέτε ότι θα μειώσετε τις προσλήψεις στο δημόσιο στο μισό. Στο μεταξύ αφήσατε τη δική μας πρόταση νόμου από τον Οκτώβρη-Νοέμβρη να αραχνιάζει στα συρτάρια σας.
 
 
Παρουσιάσατε μήπως καλύτερα μέτρα; Κάνατε κάτι για τη γενικευμένη ανομία και την ασυδοσία στην αγορά εργασίας, για τους εργαζόμενους φτωχούς των 300, 400 και 500 ευρώ; Τραβήξατε μήπως το αυτί σε εργοδότες που με πρόσχημα την κρίση καταργούν θέσεις εργασίας, καταργούν νόμους, καταργούν συλλογικές συμβάσεις, εκβιάζοντας τους εργαζόμενους να αμείβονται εκ περιτροπής; Φυσικά και όχι!
 
 
 
Αναμασούσατε τα συνήθη προγράμματα της τυφλής και αδιαφανούς επιδότησης και της στατιστικής εξαφάνισης των ανέργων!
 
 
 
Και επαναπαύεστε, σήμερα, στις δάφνες των παραπλανητικών στατιστικών σας για την ανεργία.
 
 
Ξέρετε ποιο είναι το συντομότερο ανέκδοτο στις Βρυξέλλες; Μια λέξη, μια φράση: «Εθνική Στατιστική Υπηρεσία»-ΕΣΥΕ.
 
 
Την ίδια περίοδο, στο τετράμηνο Νοεμβρίου–Φεβρουαρίου, 12.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους και 2.050 μπήκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ μόνο το Φλεβάρη χορηγήθηκαν 774 «υποχρεωτικές» άδειες.
 
 
Αυτά, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που κάνει λόγο για επικείμενο «τσουνάμι» απολύσεων 100 χιλιάδων με 120 χιλιάδων εργαζόμενων, με την πραγματική ανεργία να αγγίζει πλέον τους 800 χιλιάδες ανέργους στη χώρα μας.
 
 
 
Η δική μας πρόταση νόμου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περιλαμβάνει μια πρώτη και επείγουσα δέσμη μέτρων του ΠΑ.ΣΟ.Κ για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων. Η πρόταση αυτή συμπληρώνεται με μέτρα ριζικής αναβάθμισης του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για τον αποτελεσματικό έλεγχο της αγοράς εργασίας και για την εφαρμογή, επιτέλους, των νόμων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
 
 
 
Συμπληρώνεται με μέτρα πραγματικής στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων, με μέτρα για την επιδοτούμενη κοινωνική εργασία, με μέτρα-κίνητρα για την προστασία και δημιουργία θέσεων απασχόλησης, με μέτρα και επενδύσεις ανάταξης της οικονομικής δραστηριότητας και στήριξης της ανάπτυξης σε νέες βάσεις.
 
 
Όλα αυτά τα έχουμε επανειλημμένα αναπτύξει και εμείς και ο Πρόεδρός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου. Κύριο μέλημά μας είναι να μην υπάρξει καταχρηστική και μονόπλευρη εκτόνωση των υπαρκτών ή επινοούμενων προβλημάτων των επιχειρήσεων στην απασχόληση και στα εισοδήματα.
 
 
 
Αυτή θα οδηγούσε στην παραπέρα επιδείνωση της ενεργού ζήτησης και των υφεσιακών πιέσεων στην αγορά. Θα εγκλώβιζε την οικονομία και τις επιχειρήσεις σε έναν υφεσιακό φαύλο κύκλο, από τον οποίο θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, τεράστιες δημόσιες επενδύσεις και σημαντικότατο κόστος για να βγούμε.
 
 
Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου που κάνουμε αντιμετωπίζει υπεύθυνα το πρόβλημα της ανεργίας των νέων, όπου η χώρα μας εμφανίζει ανεργία, κυρία Πατριανάκου, υπερδιπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου.
 
 
 
Δίνει ανάσα στη μικρή επιχείρηση μέσα στην κρίση. Εισάγει για πρώτη φορά ένα νέο πρόγραμμα πιστοποιημένης εκπαίδευσης σε χώρους δουλειάς για την ομαλή μετάβαση από την εκπαίδευση στην εργασία, που θα διαρκεί από έξι μέχρι εννέα μήνες. Να τελειώνουμε με το αλισβερίσι, την ομηρία, την κατάχρηση και τις πελατειακές σχέσεις που γίνονται με τα χιλιάδες STAGE στο δημόσιο! Εμείς δεν μιλάμε για STAGE στο δημόσιο. Μιλάμε για κατάργηση των STAGE και για STAGE ασφαλισμένα μόνο στον ιδιωτικό τομέα και με τον τρόπο που ανέφερα.
 
 
Η πρότασή μας αυξάνει το επίδομα ανεργίας στο 70% του βασικού ημερομισθίου. Αυτή η ενίσχυση, μαζί με τα άλλα μέτρα που πρότεινε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., την πρόταση νόμου για το επίδομα θέρμανσης, το εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης, είναι αναγκαία για μία ουσιαστική κοινωνική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.
 
 
Η πρότασή μας εξασφαλίζει πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων όλων των κατηγοριών. Επίσης, την επεκτείνει για πρώτη φορά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και στους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους κρίσης.
 
 
Όπως και οι άλλοι συνάδελφοι και η Εισηγήτριά μας Εύη Χριστοφιλοπούλου, σας καλώ και εγώ να αποδεχθείτε την πρόταση που συζητάμε, να σπάσετε επιτέλους την κακή παράδοση μίας στείρας εκ μέρους σας απόρριψης οποιασδήποτε πρότασής μας.
 
 
Αν και αυτή τη φορά κάνετε τα ίδια, είμαι σίγουρος πως οι άνεργοι, η δοκιμαζόμενη νεολαία και οι πολίτες αυτής της χώρας δεν πρόκειται να σας το συγχωρήσουν. Αυτό, άλλωστε, θα έχετε τη δυνατότητα να το διαπιστώσετε πολύ σύντομα.
 
 
Σας ευχαριστώ πολύ.