Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Oμιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρη Κουσελά στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του ν/σ για την «Αύξηση συντάξεων του Δημοσίου από το έτος 2007 και άλλες διατάξεις».
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22/11/2007
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

Oμιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρη Κουσελά στην Ολομέλεια της Βουλής,
 κατά την συζήτηση του ν/σ για την «Αύξηση συντάξεων του Δημοσίου από το έτος 2007 και άλλες διατάξεις».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω με δύο παρατηρήσεις.

Η πρώτη έχει να κάνει με το ότι ο κύριος Υπουργός και η Κυβέρνηση έσπευσαν ήδη να προκαταλάβουν την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, για τη συζητούμενη τροπολογία. Έχει ήδη εγγράψει στα έσοδα του Προϋπολογισμού, στην «άσπρη» τρύπα του Προϋπολογισμού για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος τα 543.000.000 ευρώ, τα οποία θα εισπράξει τμηματικά το ΕΤΑΤ ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου στα δέκα επόμενα χρόνια !

Η δεύτερη παρατήρηση αφορά σε αυτό που είπε ο κύριος Υπουργός, ότι η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αποφανθεί ήδη θετικά γι’ αυτό το ζήτημα.

Έχω στα χέρια μου, κύριε Πρόεδρε, πρόσφατη επιστολή –με ημερομηνία 12.11.2007- του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής Αναφορών, ο Πρόεδρος της οποίας κάνει αποδεκτή την αναφορά που έκανε ο Σύλλογος Υπαλλήλων της ALPHA BANK και λέει τα εξής: «Η Επιτροπή άρχισε να εξετάζει την αναφορά σας και αποφάσισε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διεξαγάγει προκαταρτική έρευνα σχετικά με τις διάφορες πλευρές του συγκεκριμένου προβλήματος.» Και αναφέρει και ορισμένα άλλα ζητήματα παρακάτω.

Επομένως, είναι πολύ πιθανόν η άποψη της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, η οποία ήδη αναφέρθηκε, να ανατραπεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε σχέση τώρα με την κατάθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας, τονίζω πως αυτή δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα δείγμα γραφής για το πώς η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον κοινωνικό διάλογο, αλλά και για το πώς εννοεί τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου και των ασφαλισμένων.

Εγώ θα συμφωνήσω ότι η τροπολογία αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, αλλά συνέχεια και απόρροια ενός αντισυνταγματικού κατασκευάσματος, του ν.3371/2005, με τον οποίο ξεκίνησε το ξήλωμα από τη μια πλευρά του ν. 3029, αλλά και η ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ο νόμος αυτός κατήργησε στην πράξη το άρθρο 11 του ν. 3029, έθεσε εκ ποδών τα όνειρα και τις ελπίδες των τραπεζοϋπαλλήλων για τη δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικού ασφαλιστικού ταμείου για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους και άνοιξε το δρόμο για τέτοιου είδους τροπολογίες.

Προηγήθηκε η Εμπορική Τράπεζα, στην οποία χαρίστηκαν 520.000.000 ευρώ, προκειμένου να πωληθεί σαν «πολύφερνη νύφη» στην CREDIT AGRICOLE. Ακολούθησε η ATTICA BANK και σήμερα είναι η σειρά της ALPHA BANK.

Όμως, το πρόβλημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μόνο το τι κάνει η Κυβέρνηση, ποιες είναι οι πολιτικές της επιλογές, αλλά και πώς το κάνει.

Το ερώτημα, κύριε Υπουργέ, είναι σαφές και ξεκάθαρο -και περιμένουμε μια πολύ συγκεκριμένη απάντηση:

Γιατί, αφού θέλατε να ακολουθήσετε αυτό το δρόμο, δεν ενεργοποιήσατε την εθνική Αναλογιστική Αρχή που προβλέπεται από το ν. 3029, προκειμένου σήμερα να μην έχουμε αυτές τις δύο μελέτες; Γιατί πρόκειται για δύο μελέτες με μια διαφορά της τάξης του 1.100.000.000 ευρώ, που ό,τι και να πείτε δεν δικαιολογείται !

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποιος μετά από όλα αυτά μπορεί να εμπιστευθεί την Κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό; Πρόκειται για μια Κυβέρνηση, η οποία είναι φανερό πως δεν σέβεται συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ιδιωτικά συμφωνητικά, σαν αυτά τα οποία είχαν συναφθεί μεταξύ των εργαζομένων του ταμείου και της ALPHA BANK.

Εδώ είναι απορίας άξιον, κύριε Πρόεδρε, τι θα έλεγε -και έπρεπε να ήταν εδώ ο Υπουργός Εσωτερικών, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος,- που ελέχθη επακριβώς ποια ήταν η γνωμοδότησή του για το ζήτημα αυτό.

Όμως, μια Κυβέρνηση που αποδεικνύει κάθε μέρα στην πράξη, ότι αυτό που την ενδιαφέρει δεν είναι η λύση του Ασφαλιστικού, αλλά η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, είναι γεγονός ότι δεν μπορεί κανένας, μα κανένας πολίτης να την εμπιστευτεί. Και δεν μπορεί να την εμπιστευτεί, γιατί αποδεικνύει του λόγου το αληθές, δηλαδή αυτό που τόνισα μέχρι τώρα.

Αν η Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν θα υπήρχε κανένα ζήτημα να κουβεντιάσουμε. Με βάση τη μελέτη που έκανε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, φαίνεται καθαρά ότι το ΙΚΑ, για παράδειγμα, ο κλάδος κύριας σύνταξης του ΙΚΑ θα ήταν υγιής μέχρι το 2035 και δεν θα υπήρχε κανένα, μα κανένα πρόβλημα.

Όμως, η Κυβέρνηση δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της ούτε απέναντι στο ΙΚΑ ούτε απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Κάνει τέτοιες χαριστικές ρυθμίσεις, κάνει και άλλες ρυθμίσεις άλλες, υπέρ άλλων εργοδοτών, πέρα από τις συγκεκριμένες. Δεν υλοποιεί τον ν. 3029 και ουσιαστικά, μας βάζει σε ένα μονόδρομο, το αποτέλεσμα στο τέλος του οποίου θα είναι η άμεση περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων !

Πιστεύω -και κλείνω μ’ αυτό, κύριε Πρόεδρε- ότι αυτή η πολιτική μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Μπορεί και πρέπει να ανατραπεί μέσα από ένα συντονισμό όλων των πολιτικών δυνάμεων και μέσα στη Βουλή, αλλά και έξω απ’ αυτήν.

Σας ευχαριστώ πολύ.