Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Σοβαρές καταστροφές από χαλαζόπτωση σε αγροτικές περιοχές του Νομού Μεσσηνίας
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 20/11/2007
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Αναφορά

Δημήτρης ΚΟΥΣΕΛΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Μεσσηνίας
Μητροπόλεως 1, 10557 Αθήνα.
Αρ. πρωτ. Βουλής: 706
Ημερ. Κατάθεσης: 20-
11-07

ΑΝΑΦΟΡΑ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

Αγροτικής Ανάπτυξης

Θέμα: Σοβαρές καταστροφές από χαλαζόπτωση σε αγροτικές περιοχές του Νομού Μεσσηνίας

Σας διαβιβάζω αντίγραφα των από 19/20-11-2007 σχετικών δημοσιευμάτων των τοπικών εφημερίδων της Μεσσηνίας ¨Ελευθερία¨, ¨Επικαιρότητα¨, ¨Θάρρος¨, ¨Φωνή¨ και ¨Σημαία¨, που περιγράφουν τις σοβαρές ζημιές που προξένησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλαζόπτωση- δυνατοί άνεμοι) τα οποία έπληξαν αγροτικές καλλιέργειες στον Νομό Μεσσηνίας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως στις περιοχές που περιλαμβάνονται από τα Φιλιατρά μέχρι τη Χώρα Ν. Μεσσηνίας. Η μεγάλη ένταση της χαλαζόπτωσης, με το χαλάζι να φτάνει το μέγεθος «καρυδιού», προκάλεσε πολλά προβλήματα και καταστροφές στην ορεινή κυρίως ζώνη, από τους Γαργαλιάνους έως τα Φιλιατρά, σε ελαιοκαλλιέργειες και σε θερμοκήπια. Επίσης σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν και στις περιοχές Μελιγαλά, Σιάμου και Καλυβίων, στη Βούταινα και Κουτήφαρη της πρώην Επαρχίας Μεσσήνης, καθώς και στον Ευαγγελισμό, τη Φοινίκη, τη Μεθώνη και την Καλλιθέα.

Δεδομένου ότι οι ανωτέρω περιοχές είναι κατ’ εξοχήν αγροτικές, με κύριες καλλιέργειες τα ελαιόδεντρα, ο δε τοπικός πληθυσμός ασχολείται και ζει από την παραγωγή γεωργικών προϊόντων, παρακαλώ να μεριμνήσετε για την άμεση αποτίμηση της προξενηθείσας ζημιάς από τον ΕΛΓΑ και την ταχύτερη δυνατή αποζημίωση των κατοίκων των πληγεισών περιοχών.

                                                                                                  Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2007

Ο βουλευτής

          Δημήτρης Κουσελάς