Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Oμιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρη Κουσελά στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών & Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το Ασφαλιστικό Σύστημα.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 15/11/2007
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

Oμιλία του βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρη Κουσελά
στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών & Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
για το Ασφαλιστικό Σύστημα.

Ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία, γιατί μας ενδιαφέρει η κατάσταση, τα προβλήματα, το μέλλον και η προοπτική της κοινωνικής ασφάλισης και των ασφαλιστικών ταμείων. Θα θέλαμε ο διάλογος που γίνεται γύρω από το ασφαλιστικό να είναι ουσιαστικός και όχι προσχηματικός, να είναι διάλογος εποικοδομητικός και όχι διάλογος- παρωδία.

Επιτρέψτε μου αυτή την έκφραση, που μπορεί να τη θεωρήσετε τραβηγμένη, γιατί, από τη δική σας πλευρά, δεν διατυπώσατε συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις διατυπώσατε μέχρι σήμερα - σας παρακολούθησα προσεκτικά από την αρχή - ούτε δεσμεύσεις αναλάβατε, για την υφιστάμενη κατάσταση.

Αυτό που προσπαθείτε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε τετελεσμένα, έτσι ώστε στο τέλος, όταν έρθει η ώρα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, να μας πείτε ότι τα μέτρα αυτά είναι μονόδρομος και δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά.

Δεν μιλάω γενικά και αόριστα, και επειδή μας κατηγορήσατε ότι η κριτική που κάνουμε είναι «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση», θέλω να σας κάνω κάποιες πολύ απλές ερωτήσεις.

Γνωρίζετε ότι η παρούσα αξία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων είναι περίπου 30 δισ. ευρώ, ενώ θα έπρεπε κανονικά να είναι 150 δισ. ευρώ. Το ποιος ευθύνεται είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Αυτό που περιμέναμε να ακούσουμε από εσάς, σαν υπεύθυνη Κυβέρνηση, για την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, είναι με ποιο τρόπο θα μπορέσει να αποκατασταθεί η διαφορά αυτή, δηλαδή τι κινήσεις και τι πολιτικές θα εφαρμόσετε, ώστε να μπορέσουν τα ταμεία αυτή την περιουσία να την αναπληρώσουν, με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο.

Δεύτερον, σας άκουσα να μιλάτε για το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής. Είπατε ότι η εισφοροδιαφυγή σήμερα αγγίζει τα 3,2 δισ. ευρώ. Είναι μεγαλύτερη. Ας δεχτώ, όμως, ότι είναι 3,2 δισ. ευρώ. Δεν μας είπατε, αν ως Κυβέρνηση είστε διατεθειμένοι να διακόψετε την παροχή των «ειδικών διευκολύνσεων» που κάνατε μέχρι σήμερα στους εκπρόθεσμους οφειλέτες ή, αν δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε κάτι τέτοιο, να θεσπίσετε ένα σταθερό και πάγιο πλαίσιο ρυθμίσεων και να μην το αλλάζετε κάθε φορά, κατά το δοκούν. ‘Ετσι θα ξέρουν και τα ασφαλιστικά ταμεία τι θα εισπράξουν.

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις του Κράτους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, αναλάβατε μόνο την υποχρέωση για ένα οφειλές 1,5 δισ. ευρώ έναντι του Ι.Κ.Α.. Το ποσό αυτό, το γνωρίζετε, είναι πάρα πολύ μικρό. Δεν είναι το πραγματικό ποσό που οφείλει το Κράτος στα ασφαλιστικά ταμεία.

Το σύνολο των οφειλών του κράτους στο Ι.Κ.Α. και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ. Μόνο με βάση τον φετινό Προϋπολογισμό είναι 3,35 δισ. ευρώ.

Αυτό προκύπτει από τον Προϋπολογισμό για το 2008, το Προσχέδιο του οποίου μας δώσατε για συζήτηση, αλλά δεν μας είπατε πώς αυτό το χρέος θα καλυφθεί από την Κυβέρνηση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Θυμάμαι πολύ καλά –αν και δεν ήμουν τότε βουλευτής-, όταν γίνονταν συζητήσεις για τον νόμο 3029, την άγρια κριτική που είχε υποστεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όταν θεσμοθετούσε το 1% του Α.Ε.Π. ως συμμετοχή του Κράτους στην τριμερή εισφορά για την κοινωνική ασφάλιση.

Θέλετε να δείτε στα πρακτικά της Βουλής τι λέγατε; Λέγατε ότι το 1% του Α.Ε.Π. ήταν πάρα πολύ χαμηλό, ότι, σε κάθε περίπτωση, η κοινωνική ασφάλιση δεν «βγαίνει». Οι ίδιοι αποδεχτήκατε ότι δεν πληρώνετε ούτε αυτό το 1% και δεν μας λέτε πότε και με ποιες διαδικασίες, με ποιους τρόπους, θα καλυφθεί !

Αναφέρεστε σε ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά ο νόμος 3029 προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες, οι οποίες έχουν ψηφιστεί. Έγιναν οι μελέτες που προβλέπονται για την κάλυψη του κόστους των ενοποιήσεων; Από 1/1/2008, μια σειρά από ταμεία κύριας –και όχι επικουρικής- ασφάλισης, με βάση τον νόμο 3029, πρέπει να πάρουν το δρόμο για το Ι.ΚΑ.. Έχουν γίνει αυτές οι μελέτες;

Ξεκινήσατε μια σειρά από παρεμβάσεις, αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και μάλιστα διατείνεστε ότι αυτό είναι… «πιλότος».

Ξεκινήσατε να δημιουργείτε αρνητικά δεδομένα. Σας είπα στην αρχή ότι διαμορφώνετε ένα πλαίσιο για να πείτε μετά ότι η λύση, που θα είναι σε βάρος των ασφαλισμένων, είναι μονόδρομος.

Δημιουργείτε, λοιπόν, συγκεκριμένα προηγούμενα και το πρώτο προηγούμενο το δημιουργήσατε με την Εμπορική Τράπεζα γιατί θέλατε να την πουλήσετε. Θέλατε να ελαφρύνετε, πραγματικά και λογιστικά, τις υποχρεώσεις της απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, γι’ αυτό φτιάξατε το γνωστό νόμο και βέβαια την ελαφρύνατε κατά 520 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν το κόστος της ελάφρυνσης.

Οι υπολογισμοί δεν είναι δικοί μου. Είναι του κ. Ζαμπέλη, του ίδιου αναλογιστή που χρησιμοποιείτε σήμερα, για τον υπολογισμό που κάνετε για την Αlpha Bank.

Διαφορετικά, η Credit Agricole δεν θα αγόραζε την Αγροτική Τράπεζα και, βέβαια, αυτό το κόστος καλείται να το πληρώσει το Ι.ΚΑ. και οι ασφαλισμένοι του και, κατ’ επέκταση, σε ένα βαθμό, το Δημόσιο και οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Ποιος ωφελήθηκε από αυτή τη διαδικασία; Η Εμπορική Τράπεζα.

Την ίδια διαδικασία ακoλουθήσατε και στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής, όπου εδώ παρaβήκατε το Σύνταγμα, όπως και στην περίπτωση της Εμπορικής, για ένα Ταμείο το οποίο δεν ήταν καν στη σφαίρα της κοινωνικής ασφάλισης.

Τώρα έχετε διαμορφώσει το πλαίσιο και η Αlpha Bank αυτό που κάνει είναι να το αξιοποιεί. Εσείς το φτιάξατε και της δίνετε τώρα τη δυνατότητα να το αξιοποιήσει, ώστε κι αυτή με τη σειρά της να ωφεληθεί, όπως ωφελήθηκαν οι προηγούμενοι !

Ο «δράστης» είστε εσείς, που διαμορφώσατε το πλαίσιο και ευθύνεστε για αυτήν την ιστορία. Δεν ξέρω βέβαια ποιοι είναι οι σχεδιασμοί για το μέλλον και την προοπτική της συγκεκριμένης τράπεζας.

Εκείνο, όμως, που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί, από τη στιγμή που υπάρχει νόμος, υπάρχει Εθνική Αναλογιστική Αρχή με βάση τον νόμο 3029, δεν ενεργοποιείτε την Εθνική Αναλογιστική Αρχή; Γιατί, στην προκειμένη περίπτωση, αναθέσατε, με απευθείας ανάθεση, τη μελέτη σε ένα αναλογιστικό γραφείο; Δεν κατηγορώ το αναλογιστικό γραφείο. Το γνωρίζω και δεν θέλω να υποβαθμίσω ούτε το κύρος ούτε τη σημασία του.

Όμως, γιατί να φτάνουμε σε αυτή την κατάσταση και να γίνεται όλη αυτή η ιστορία, επειδή εσείς δεν συμπεριφέρεστε ως υπεύθυνη Κυβέρνηση και δεν κάνετε σωστά τη δουλειά σας, αφού αναθέσατε με απευθείας ανάθεση τη μελέτη.

Υπάρχει και άλλη αναλογιστική μελέτη. Τις διαφορές ήδη εσείς της αναδείξατε χθες. Δικοί σας Βουλευτές ήταν αυτοί που σήκωσαν το θέμα και το έκαναν κυρίαρχο. Σήμερα, βέβαια, τα μαζεύουν και τα παίρνουν πίσω.

Εμείς φταίμε; Σε εμάς καταλογίζετε σκοπιμότητες;

Αυτή είναι η κατάσταση και γι’ αυτήν φέρετε ακέραιες τις ευθύνες.

Εγώ, βέβαια, δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν τις υποχρεώσεις μιας ιδιωτικής τράπεζας, να τις αναλαμβάνει μέσα από αυτή τη διαδικασία εξ ολοκλήρου το Ε.Τ.Α.Τ, που είναι Ν.Π.Δ.Δ. και κατ επέκταση ο Κρατικός Προϋπολογισμός, όταν το συγκεκριμένο Ταμείο ήταν ένα ταμείο εγγυημένων παροχών, όταν είχε τη δυνατότητα, δηλαδή η Τράπεζα να αξιοποιεί και τις εισφορές των εργαζομένων και τις εισφορές τις δικές της.

Σε ό,τι αφορά στην άλλη ρύθμιση που αναφέρατε, δεν είναι το ίδιο που είχε γίνει με το Τ.Α.Π.Ι.Λ.Τ. Δεν είναι καθόλου το ίδιο. Είχε ζητηθεί, υπήρξε συμφωνία όλων των μερών, έγινε με υπουργική απόφαση, υπήρξαν αντισταθμίσματα.

Εάν πιστεύατε ότι η ρύθμιση ήταν σε βάρος του Δημοσίου είχατε τη δυνατότητα, ως Κυβέρνηση, να την καταργήσετε. Γιατί η ισχύς της ρύθμισης ξεκινούσε την 1η Ιουνίου και εσείς αναλάβατε στις 7 Μαρτίου 2004. Ήταν στη διακριτική σας ευχέρεια, δεν ήθελε ούτε νόμο, μια απλή υπουργική απόφαση ήθελε, για να την καταργήσετε.

Το συμπέρασμα μου, λοιπόν, είναι πως σε αυτή τη διαδικασία δεν θέλετε, δυστυχώς, συνομιλητές. Θέλετε συνενόχους. Δημιουργείτε τετελεσμένα με τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων σας απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, με χαριστικές πράξεις που κάνετε, με την ανοχή και τη νομιμοποίηση φαινομένων εισφοροδιαφυγής, ώστε να πάτε στο τέλος σε ένα νόμο που θα αφαιρεί ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων.

Σε κάτι τέτοιο εμείς δεν μπορούμε –και δεν πρόκειται- να συναινέσουμε.