Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Παραπλανητικές ονομασίες της φέτας.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 13/11/2007
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Δημήτρης ΚΟΥΣΕΛΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Μεσσηνίας
Μητροπόλεως 1, 10557 Αθήνα.
Αρ. πρωτ. Βουλής: 1842
Ημερ. Κατάθεσης: 13-
11-07

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

- ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Παραπλανητικές ονομασίες της φέτας.

Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία (ΚΑΝ 1829/02) και την απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 25ης Οκτωβρίου 2005, η ονομασία «φέτα» αφορά τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για το τυρί που παράγεται στην Ελλάδα με παραδοσιακό τρόπο, από γάλα πρόβειο ή μείγμα πρόβειου με αίγειο (σε ποσοστό 30%).

‘Όμως ακόμη και μετά τη λήξη της 5ετούς μεταβατικής περιόδου στις 14-10-2007, μια περιήγηση στο Διαδίκτυο αποδεικνύει ότι τα κρούσματα παραπλάνησης του καταναλωτή είναι πολλά.

Μετά το βρετανικό τυρί που παράγεται στο Βόρειο Γιόρκσαϊρ και διατίθεται στην αγορά ως φέτα (αναγκάστηκαν να το μετονομάσουν σε Fettle) , τους Γερμανούς οι οποίοι επινόησαν την Fetakca, για να δελεάσουν τους ευρωπαίους καταναλωτές και οι γείτονές μας Βούλγαροι εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται την εμπορικότητα και τα κέρδη που προσφέρει η φέτα. Συγκεκριμένα διαθέτουν στην αγορά απομιμήσεις του ελληνικού τυριού με την ονομασία φέτα, σημειώνοντας στη συσκευασία ευκρινώς ότι πρόκειται για βουλγαρικό προϊόν.

Επειδή το θέμα είναι σοβαρό, με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος της χώρας μας και των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Επειδή πρέπει να περιφρουρήσουμε την κατοχύρωση, μετά από μεγάλη προσπάθεια, της φέτας ως Π.Ο.Π αποκλειστικά ελληνικής παραγωγής και προέλευσης,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    • Τι ενέργειες έχουν γίνει ή πρόκειται να γίνουν στο μέλλον, ώστε να σταματήσει η χρήση παραπλανητικών ονομασιών της φέτας και να συμμορφωθούν οι επιχειρήσεις με τους αντίστοιχους κοινοτικούς Κανονισμούς;

                                                                         Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2007

                                                                   Ο βουλευτής

                                                                        Δημήτρης Κουσελάς