Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Οικονομική βοήθεια για τον πυρόπληκτο Δήμο Αετού του Νομού Μεσσηνίας
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/11/2007
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Δημήτρης ΚΟΥΣΕΛΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Μεσσηνίας
Μητροπόλεως 1, 10557 Αθήνα.
Αρ. πρωτ. Βουλής: 1754
Ημερ. Κατάθεσης: 0
9-11-07

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό:

Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

ΘΕΜΑ: Οικονομική βοήθεια για τον πυρόπληκτο Δήμο Αετού του Νομού Μεσσηνίας

Κύριε Υπουργέ

Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Αετού κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του Αυγούστου επλήγη τέσσερις φορές από την πύρινη λαίλαπα και υπέστη σημαντικές ζημιές.

Συγκεκριμένα οι περιοχές που επλήγησαν είναι οι περιοχές Βεργωτού, Βρυσούλα και το βουνό Τσουρούπι του Δ.Δ. Αετού, καθώς και τα Δ.Δ. Πολυθέας και Μοναστηρίου.

Η πυρκαγιά απείλησε σπίτια και κατέστρεψε δασικές και αγροτικές εκτάσεις, ελιές και βοσκοτόπια.

Η κατάσβεση έγινε με τον συντονισμό των υπηρεσιών του Δήμου μετά από πολύωρες προσπάθειες με τη χρήση βυτιοφόρων, τρακτέρ και οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και εναέριων μέσων.

Όταν αποφασίστηκε η οικονομική ενίσχυση των πληγέντων δήμων και νομαρχιών της χώρας μας και ενώ για τους λοιπούς δήμους ενεκρίθη ποσό 300.000 ευρώ, για τον Δήμο Αετού, που υπέστη αντίστοιχες και σε ίδια έκταση με αυτούς ζημιές, εγκρίθηκε το ποσό των 50.000 ευρώ, ποσό δυσανάλογο με τη συντελεσθείσα καταστροφή, και μη επαρκές να τις αποκαταστήσει, ούτε κατ΄ ελάχιστο.

Επιπρόσθετα, το Δ.Δ. Αετού, που ανήκει στα μαρτυρικά χωριά της χώρας μας, παρ’ ότι κάηκε 3 φορές από τις πρόσφατες πυρκαγιές και προτάθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και ομόφωνα από την ΤΕΔΚ Μεσσηνίας, δεν έχει ακόμα ενταχθεί στις πυρόπληκτες περιοχές.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Με ποιο σκεφτικό αποφασίσθηκε η ανωτέρω άνιση κατανομή της οικονομικής βοήθειας, αφού ο εν λόγω Δήμος επλήγη με την ίδια ένταση από τις πυρκαγιές του Αυγούστου;

  • Προτίθεται να προβεί σε άμεση αποκατάσταση της ανισότητας και στην έγκριση συμπληρωματικού ποσού ώστε και ο Δήμος Αετού να λάβει το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ που είναι απολύτως αναγκαίο για την αποκατάσταση των ζημιών και την βελτίωση των υποδομών πολιτικής προστασίας;

  • Για ποιο λόγο δεν έχει ενταχθεί στις πυρόπληκτες περιοχές το Δημοτικό Διαμέρισμα Αετού του Δήμου Αετού, που κάηκε 3 φορές υπέστη ζημιές από τις πρόσφατες πυρκαγιές;

                                                                                                          Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2007

    Ο βουλευτής

                 Δημήτρης Κουσελάς