Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Αποζημιώσεις για τις σοβαρές καταστροφές από πυρκαγιά στις καλλιέργειες και στην περιουσία πολιτών της Μεσσηνίας και μέτρα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 30/7/2007
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Δημήτρης ΚΟΥΣΕΛΑΣ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Μεσσηνίας
Μητροπόλεως 1, 10557 Αθήνα.
Αρ. πρωτ. Βουλής: 857
Ημερ. Κατάθεσης:
30-07-07

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

-Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

-Οικονομίας και Οικονομικών

-Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων ‘Εργων

- Δημοσίας Τάξεως

Θέμα: Αποζημιώσεις για τις σοβαρές καταστροφές από πυρκαγιά στις καλλιέργειες και στην περιουσία πολιτών της Μεσσηνίας και μέτρα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Νομός Μεσσηνίας, όπως και άλλοι Νομοί της χώρας μας, βρέθηκε στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας. Καταστροφικές και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές έπληξαν τους Δήμους Βουφράδος, Παπαφλέσσα, Αριστομένη, Νέστορος, Κορώνης, Λεύκτρου, Αυλώνος, Δωρίου, Μεσσήνης, Αίπειας και (σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις) κατέστρεψαν κατοικίες, έκαψαν πάνω από 30.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης, περίπου 70.000 ελαιόδεντρα, πάνω από 100 στρέμματα αμπελοειδή, έκαψαν αιγοπρόβατα, βοοειδή και πάνω από 6.000 καρποφόρα δέντρα.

Πέραν των πολιτικών ευθυνών που αναμφίβολα υπάρχουν για τις σοβαρές ελλείψεις σε αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης, σε συντονισμό, μέσα και προσωπικό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, υπάρχει το σοβαρό ζήτημα της άμεσης και επείγουσας εκτίμησης και αποζημίωσης των παραγωγών για τις ζημιές στις καλλιέργειες, στο φυτικό και στο ζωϊκό κεφάλαιο, αλλά και των πληγέντων πολιτών για τις σοβαρές υλικές ζημιές και απώλειες στην κινητή και ακίνητη περιουσία τους.

Παράλληλα, τίθεται ζήτημα διαφύλαξης και άμεσης αποκατάστασης του δασικού πλούτου της Μεσσηνίας που επίσης έχει σοβαρά πληγεί και απομειωθεί.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις και να αποζημιωθούν το ταχύτερο για τις απώλειες στο φυτικό και το ζωϊκό κεφάλαιο, στην παραγωγή και την περιουσία τους οι ζημιωθέντες παραγωγοί και πολίτες στις πληγείσες από πυρκαγιά περιοχές του Νομού Μεσσηνίας;

  • Πότε και με ποιο τρόπο θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί και οι πολίτες ;

  • Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αποκατάσταση των σοβαρών καταστροφών από πυρκαγιές στις δασικές εκτάσεις του Νομού και για την επιτακτική, πλέον, ενίσχυση της αντιπυρικής και της αντιπλημμυρικής προστασίας στη Μεσσηνία;

                                                                                         Αθήνα, 30 Ιουλίου 2007

    Ο βουλευτής

                  Δημήτρης Κουσελάς