Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Η Πλήρης ασυνεννοησία των Υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανάληψη ευθύνης και αρμοδιοτήτων, καταδεικνύει το μέγεθος της αδυναμίας συντονισμού και συνεργασίας μιας κυβέρνησης που
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 26/7/2007
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 740
Ημερομηνία Κατάθεσης: 26.07.07

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς: Εξωτερικών,
Οικονομίας και Οικονομικών,
Δικαιοσύνης και
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ : Η Πλήρης ασυνεννοησία των Υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ανάληψη ευθύνης και αρμοδιοτήτων, καταδεικνύει το μέγεθος της αδυναμίας συντονισμού και συνεργασίας μιας κυβέρνησης που παραπαίει και κινείται μεταξύ ανικανότητας και ανυπαρξίας.

Κύριοι Υπουργοί,

Με την 5129/06-03-07 ερώτηση μας που καταθέσαμε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητούσαμε την Προώθηση της Νομοθετικής Ρύθμισης – Υπαγωγής της Μάνης στο άρθρο 62 του Ν. 998/1979.

Σας υπενθυμίσουμε, για την περίπτωση που κάποιος υποβληθεί αυτή την φορά στον κόπο να διαβάσει απλά και μόνο την ερώτησή μας, ότι με το άρθρο 62 του Δασικού Κώδικα (Ν. 998/79), καθιερώθηκε η ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας δασικών εκτάσεων υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για όλη τη χώρα, εκτός από τις Κυκλάδες, τα Ιόνια, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Από τη ρύθμιση αυτή είχε τεθεί εκτός εξαιρέσεως η περιοχή της Μάνης, όλως περιέργως, παρά το γεγονός ότι ήταν ιστορικά αποδεδειγμένο και πέραν κάθε αμφισβητήσεως ότι ουδέποτε αυτή υπήρξε ενσωματωμένη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Από τότε, εκατοντάδες κάτοικοι της Μάνης έχουν καταφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να αποδείξουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή «οι Μανιάτες και όχι οι Οθωμανοί είχαν κυριαρχία στη γη τους και ότι το Νεοελληνικό κράτος που προέκυψε μετά την απελευθέρωση δεν βρήκε οθωμανικά ακίνητα στη Μάνη για να θεωρηθούν συνέχεια κρατικής ιδιοκτησίας» και επομένως, θα πρέπει να υπαχθούν και αυτοί στις εξαιρέσεις του άρθρου 62 του Ν. 998/79.

Σας υπενθυμίζαμε επίσης ότι η Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών, με το 1038158/14-04-06 έγγραφό της, συμφώνησε στην υπόδειξη της αποκατάστασης της σε βάρος τους αδικίας και πρότεινε, προς τις Νομικές Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τη δημιουργία Νομικού Πλαισίου που θα καλύψει το κενό που υπάρχει και ότι οι υπηρεσίες αυτές απάντησαν με το 104391/3144/18-10-05 έγγραφό τους ότι έχουν ήδη προτείνει την υπαγωγή της Μάνης στο άρθρο 62 του Ν. 998/79 και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με το 2797/02-05-06 έγγραφό του, ενημέρωσε τους κατοίκους της Μάνης ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, μελετούσε την επίλυση του προβλήματος !!!!

Από εδώ και πέρα αρχίζει μία άνευ προηγουμένου επίδειξη ανευθυνότητας, άγνοιας, αδιαφορίας και ανικανότητας.

Στις 22-03-07 ο Υπουργός Δικαιοσύνης με το 1487 έγγραφό του απαντά ότι «το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείο Δικαιοσύνης» !!!!!

Στις 28-03-07 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το 934 έγγραφό του απαντά ότι «ζήτησε απόψεις από το Υπουργείο Εξωτερικών» !!!!!

Για την επίσπευση των διαδικασιών και αφού καμία ενημέρωσή δεν υπήρχε καταθέσαμε την παραπάνω απάντηση 934, ως αναφορά, στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Υπουργός Εξωτερικών μας απαντά στις 18-05-07 με το 22/25/ΑΣ 1169 έγγραφό της ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών και ότι «θα πρέπει να απευθυνθούμε στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο είναι και συνερωτώμενο Υπουργείο» !!!!!

Σε όλα αυτά να προστεθεί ότι υπάρχει και το 92173/1820/31-05-06 έγγραφο του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με το οποίο του γνωστοποιεί ότι «οι υπηρεσίες του έχουν ήδη τοποθετηθεί σε σχέση με τη νομοθετική ρύθμιση/υπαγωγή στο άρθρο 62 του Ν. 998/79 ιδιοκτησιακού καθεστώτος περιοχής Μάνης και έχουν προτείνει στον Υπουργό Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων την υπαγωγή της περιοχής στο εν λόγω άρθρο» !!!!!

Σε περίπτωση που όλα αυτά δεν είναι μέρος από ένα κακόγουστο αστείο θα μπορούσαμε να μιλήσουμε πλέον τεκμηριωμένα και με απόλυτη βεβαιότητα για πλήρη ανοργανωσιά, ανικανότητα, ανευθυνότητα και αδυναμία συντονισμού, ακόμα και για τα πλέον καθημερινά ζητήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάστε :

  • Τηρείτε έστω και ένα υποτυπώδες αρχείο υποθέσεων σε κάποιο από τα γραφεία των Υπουργείων σας, στα οποία συνωστίζονται πλέον κατά χιλιάδες τα «γαλάζια παιδιά» ;

  • Μπαίνει κάποιος, έστω και κλητήρας, στον κόπο να διαβάσει τις ερωτήσεις που καταθέτουμε στη Βουλή ;

  • Γνωρίζετε που αρχίζουν και που τελειώνουν τα όρια ευθύνης των Υπουργείων σας ;

  • Ποίος είναι υπεύθυνος να συντονίζει έστω και υποτυπωδώς τους Υπουργούς αυτής της κυβέρνησης ;

  •  Είστε σε θέση να αποφασίσετε επιτέλους ποίος θα απαντήσει στην ερώτησή μας και στα αγωνιώδη ερωτήματα των Μανιατών ;

  • Υπάρχει τέλος περίπτωση να είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Τουρισμού ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Πέτρος Κατσιλιέρης

Δημήτρης Κουσελάς

Γρηγόρης Νιώτης

Μιχάλης Καρχιμάκης

Γιώργος Ανωμερίτης

Λάμπρος Παπαδήμας