Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Καταβολή του Εφάπαξ στους ασφαλισμένους των Τραπεζών
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/7/2007
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 619
Ημερομηνία Κατάθεσης: 24.07.07

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
                                                              - ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Θέμα: Καταβολή του Εφάπαξ στους ασφαλισμένους των Τραπεζών

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τις εθελούσιες εξόδους και οι περίφημες «μεταρρυθμίσεις» της στο χώρο των τραπεζών έχουν δημιουργήσει τεράστια σύγχυση σχετικά με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων και την απόδοση του εφάπαξ. Μια ολόκληρη διαδικασία πρόωρων αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων έχει ξεκινήσει και αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει κλίμα απόλυτης ασφαλιστικής ανασφάλειας σε ευρύτατα στρώματα εργαζομένών. Άμεση συνέπεια, ο συνωστισμός ενδιαφερομένων για πρόωρη συνταξιοδότηση. Έτσι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης που το 2003 βρισκόταν στα 62,7 χρόνια κατατάσσοντας την Ελλάδα στη δεύτερη ανώτερη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2005 έπεσε στα 61,7 χρόνια και το 2007, όπου θα προσμετρηθούν και τα κύματα εθελουσίων εξόδων σε ΟΤΕ και Τράπεζες υπολογίζεται ότι θα φθάσει κοντά στα 60 χρόνια.

Οι εξελίξεις μετά την απόφαση 3/2007 του Αρείου Πάγου οδηγούν σε ακόμα δυσκολότερες ατραπούς το ασφαλιστικό. Με αυτή την απόφαση ο Άρειος Πάγος, μετά από αίτηση του «Ταμείου Συντάξεων και Πρόνοιας Προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας», δέχτηκε πως ο περιορισμός του ανώτατου ορίου του εφάπαξ βοηθήματος για τραπεζοϋπαλλήλους, όπως αυτός προβλέπονταν από το Άρθρο 57 παρ 3 του νόμου Ν2084/1992 αντίκειται στο άρθρο 4 παρ 1 και στο άρθρο 22παρ.25 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με την απόφαση, η εισαγωγή με νόμο ανώτατου ορίου στο παρεχόμενο από τον τραπεζικό φορέα εφάπαξ βοήθημα τελεί υπό την προϋπόθεση, ότι αυτό δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως για το συγκεκριμένο ταμείο το παρεχόμενο εφάπαξ βοήθημα έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα. Συνεπώς αποφάσισε ότι όλοι οι ασφαλισμένοι αυτού του Ταμείου δικαιούνται το βοήθημα ανεξάρτητα του χρόνου συνταξιοδότησης. Αυτό ανοίγει το δρόμο για σειρά δικαστικών προσφυγών που απειλούν να τινάξουν στον αέρα, ότι έχει απομείνει από τα αποθεματικά των ταμείων στο χώρο των τραπεζών.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

    • Θα αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα με πολιτικά μέσα και να αποφευχθεί μια βιομηχανία δικαστικών προσφυγών;

    • Υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες για την κατάσταση των ταμείων των τραπεζών και αν υπάρχουν ποια κατάσταση αποτυπώνουν;

    • Πως θα αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο θέμα

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μαρία Δαμανάκη

Αντωνακόπουλος Παναγιώτης

Βέρρας Μιλτιάδης

Γρηγοράκος Λεωνίδας

Κουσελάς Δημήτρης

Μουσιώνης Αριστείδης

Νασιώκας Έκτορας

Παπαϊωάννου Μιλτιάδης

Πρωτόπαπας Χρήστος

Περλεπέ-Σηφουνάκη Αικατερίνη

Ράπτη Συλβάνα

Ρόβλιας Κωνσταντίνος

Σκουλάκης Εμμανουήλ

Στρατάκης Εμμανουήλ

Τσίοκας Θεοχάρης

Τσούρας Αθανάσιος

Φραγκιαδουλάκης Εμμανουήλ

Χάϊδος Χρήτος

Χριστοφιλοπούλου Έυη

Χωρέμης Αναστάσιος