Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Η δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 22/5/2007
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθ. Πρωτ.: 71/32
Ημερομηνία Κατάθεσης: 22.05.07

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Η δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος»

Απελπιστική είναι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της χώρας μας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν κατάφερε να εμπνεύσει το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης στους έλληνες αγρότες, ενώ με την απαράδεκτη πολιτική της τους στερεί την ελπίδα για το αύριο.

Την απογοήτευση από την αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων διαδέχτηκε η απόγνωση λόγω της κυβερνητικής εγκατάλειψης.

Για τρεις συνεχόμενες χρονιές οι έλληνες αγρότες δέχονται ανελέητη επίθεση στο εισόδημά τους.

Ο Πρωθυπουργός όχι μόνο δεν τήρησε την προεκλογική του δέσμευση για αύξηση του αγροτικού εισοδήματος αλλά αυτό μειώθηκε πάνω από 17% στα τρία χρόνια.

Μάλιστα πρόσφατα, στην προ ημηρεσίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά, ο κ. Καραμανλής δεν έκανε καμία αναφορά στο αγροτικό εισόδημα, επιβεβαιώνοντας έτσι, την αποτυχία της κυβέρνησής του να στηρίξει και να βελτιώσει την οικονομική θέση των ελλήνων αγροτών.

Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων δέχονται σοβαρές πιέσεις, από τους μεσάζοντες και τις εναρμονισμένες πρακτικές, σαν αυτές που είδαμε στις γαλακτοβιομηχανίες με το «καρτέλ» γάλακτος και τους κουμπάρους, που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των αγορών. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά φαίνεται να έχει επιτρέψει την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη δράση τους. Έτσι ο παραγωγός ασφυκτιά, χωρίς ωστόσο να ωφελείται ο καταναλωτής.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι Έλληνες αγρότες καρπώνονται κατά μέσο όρο μόνο το 29% της μέσης οικογενειακής δαπάνης για είδη διατροφής. Το υπόλοιπο 71% της οικογενειακής δαπάνης διαχέεται σ άλλους επαγγελματίες και κοινωνικά στρώματα.

Από την ίδια έρευνα αναφέρονται ενδεικτικά για μερικά αγροτικά προϊόντα οι τιμές καταναλωτή, οι τιμές παραγωγού, και το άνοιγμα τιμών (%).

§ Ψωμί άσπρο 1,20 - 0,15 - 800

§ Ρύζι 1,50 - 0,20 - 750

§ Αλεύρι 1,20 - 0,16 - 750

§ Κρασί χύμα, εμφιαλωμένο 3,00 - 0,43 - 699

§ Ζάχαρη 1,20 - 0,23 - 533

§ Χυμοί φρούτων, ανάμικτοι 0,90 - 0,18 - 514

§ Κολοκύθια 1,20 - 0,30 - 400

§ Φρέσκο γάλα 1,20 - 0,32 - 375

§ Τυρί σκληρό (Γραβιέρα) 10,40 - 2,88 - 361

§ Ελιές Καλαμών 5,00 - 1,40 - 357

§ Φασολάκια 2,40 - 0,70 - 343

§ Μήλα 1,20 - 0,35 - 343

§ Ψάρια γ´ κατηγορίας 7,00 - 2,20 - 318

Σύμφωνα δε με την ΕΣΥΕ, ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία, το Φεβρουάριο του 2007, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Φεβρουάριο του 2006, σημείωσε πτώση 4,8%. Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η πτώση στο ελαιόλαδο, που έφτασε το 31% και στα λαχανικά και στα κηπευτικά, που η πτώση έφτασε το 6,8%.

Το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, συνεχίζει ν αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς, πάνω απ το μέσο πληθωρισμό. Το Φεβρουάριο του 2007, αυξήθηκε κατά 6%, σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2006. Τα λιπάσματα αυξήθηκαν κατά 3,5%, οι σπόροι κατά 3,4% κι οι ζωοτροφές κατά 12%. Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση.

Η ίδια αρνητική κατάσταση - σύμφωνα με την ΕΣΥΕ - συνεχίστηκε και κατά το μήνα Μάρτιο 2007, όπου μείωση 5,5% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία - κτηνοτροφία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2006, καθώς, υποχώρησαν σημαντικά οι τιμές των φρουτολαχανικών, αλλά και του ελαιολάδου, ενώ περιορίστηκαν και οι αυξήσεις στις πατάτες.

Αντίθετα, ο γενικός δείκτης τιμών εισροών στη γεωργία - κτηνοτροφία τον περασμένο Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2006, παρουσίασε αύξηση 4,6%, παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν κι άλλο οι τιμές των καυσίμων (πετρέλαιο και βενζίνη), αφού επηρεάστηκε σημαντικά από τις αυξήσεις σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες και ειδικά στις ζωοτροφές (10,1%).

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν υπερασπίστηκε το αγροτικό εισόδημα, όπως έταζε προεκλογικά, αλλά άφησε να δημιουργηθούν συνθήκες εκμετάλλευσης του παραγωγού από μηχανισμούς που λυμαίνονται τον κόπο του και πιέζουν για όλο και χαμηλότερες τιμές, ενώ αυξάνει ραγδαία το κόστος παραγωγής.

Ακόμη και το σίγουρο περιουσιακό στοιχείο, οι επιδοτήσεις της ΚΑΠ, που η απόδοσή τους στους παραγωγούς είναι αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου και των υπηρεσιών του, δεν μπόρεσε η κυβέρνηση να το διαχειριστεί με αποτέλεσμα καθυστερήσεις, αδιαφανείς διαδικασίες, συστάσεις και απειλές για αναστολή των επιδοτήσεων από την Ευρωπαική Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι αγρότες δεν γνωρίζουν τι δικαιούνται και τι εισέπραξαν, πώς μοιράζεται το εθνικό απόθεμα, αν και πότε θα πληρωθούν από το ποιοτικό παρακράτημα. Όλη αυτή η συσκότιση εξυπηρετεί τη ρουσφετολογική, μικροπολιτική τακτική της κυβέρνησης αλλά σε καμιά περίπτωση τον αγροτικό μας τομέα.

Το χειρότερο όμως είναι το υψηλό κόστος που καταβάλλουν οι αγρότες για την είσπραξη της ενιαίας ενίσχυσης, που ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση αδιαφορώντας για τη δεινή οικονομική θέση που έχουν περιέλθει οι αγρότες, την επιβαρύνει με ένα ιδιότυπο «χαράτσι», που όμως αποτελεί υποχρέωση του κράτους.

Ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής δεν υπερασπίστηκε στις Βρυξέλλες τα αγροτικά ζητήματα, όπως έταζε προεκλογικά με αποτέλεσμα να χαθούν πόροι για την αγροτική ανάπτυξη και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2008 αντί μετά το 2013. Αυτό σημαίνει ότι οι πόροι για τη γεωργία τίθενται σε κίνδυνο. Το σταθερό περιβάλλον για τους αγρότες έρχεται πιο κοντά στην ανασφάλεια κατά πέντε ολόκληρα χρόνια.

Με ευθύνη της κυβέρνησης και λόγω των κακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε, μειώθηκαν οι επιδοτήσεις στα τεύτλα χωρίς άλλη διέξοδο, οι επιδοτήσεις στον καπνό κατά 50% από το 2009, και η επιδότηση στο βαμβάκι επειδή αυξήθηκαν τα στρέμματα χωρίς ταυτόχρονη αύξηση των πόρων.

Η παραγωγή σημαντικών αγροτικών προϊόντων, όπως ο καπνός, τα τεύτλα, το βαμβάκι, αλλά και η βιομηχανική ντομάτα, η αμπελοκαλλιέργεια, που για δεκάδες χρόνια αποτέλεσαν σημαντική διέξοδο για χιλιάδες οικογένειες αγροτών, σημειώνει κάθετη πτώση, πλήττοντας έτσι τους αγρότες κι επιπρόσθετα τους εργαζομένους στη μεταποίηση και στις μεταφορές.

Μαζί τους καταστρέφεται και ο παραγωγικός εξοπλισμός που αποκτήθηκε με δάνεια και τώρα αχρηστεύεται, μένουν άνεργοι οι κάτοικοι της υπαίθρου με το κλείσιμο των εργοστασίων όπως αυτών της ζάχαρης, τα χωριά που ζούσαν παραδοσιακά από μονοκαλλιέργειες όπως του καπνού, ερημώνουν.

Επί τρία χρόνια ο κ. Μπασιάκος και ο κ. Καραμανλής, υπόσχονται τις 13 μελέτες που θα δώσουν διέξοδο στους αγρότες ώστε να μην πληγούν από την εξαφάνιση παραδοσιακών καλλιεργειών αντικαθιστώντας τες έγκαιρα με άλλες. Ούτε τις είδαμε, ούτε τις ακούμε πλέον.

Είναι φανερό, ότι όλα τα παραπάνω (μείωση επιδοτήσεων, πτώση παραγωγής και τιμών, αύξηση κόστους παραγωγής) δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στα εισοδήματα των αγροτών. Τα φαινόμενα αυτά, εκτός απ τις αρνητικές επιπτώσεις τους στους ίδιους τους αγρότες, πλήττουν στην κυριολεξία την οικονομική και κοινωνική ζωή ολόκληρης της ελληνικής περιφέρειας.

Συμπεραίνεται επομένως, ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της, τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει σε συνεχή πτώση το αγροτικό εισόδημα. Το αίσθημα της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας και του αδιεξόδου, έχει πλέον κυριεύσει τον αγροτικό κόσμο.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία δεν είχε κανένα όραμα, καμία στρατηγική για τον αγροτικό μας τομέα.

Τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έγιναν τροχοπέδη και αρνητικός παράγοντας στη σημαντική στιγμή της απαραίτητης μετεξέλιξης του αγροτικού μας τομέα. Η στροφή στον ανταγωνισμό δεν γίνεται με αγρότες που έχουν γονατίσει οικονομικά. Γίνεται με αγρότες που νοιώθουν οικονομική ασφάλεια και με αυτοπεποίθηση αγωνίζονται για την κατάκτηση των αγορών. Μαζί με την απώλεια του αγροτικού εισοδήματος χάνεται και η ελπίδα για έναν ελληνικό αγροτικό τομέα ανταγωνιστικό με ισχυρή παρουσία στο διεθνές στερέωμα.

Δυστυχώς και η νέα καλλιεργητική περίοδος, η τέταρτη με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία, αναμένεται να συνεχιστεί στους ίδιους αρνητικούς ρυθμούς. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και οι αγρότες δεν περιμένουν τίποτε από αυτήν την κυβέρνηση.

Επειδή, όποια ευθύνη ανέλαβε η κυβέρνηση, όποια πρωτοβουλία πήρε στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, δεν μπόρεσε να την βγάλει εις πέρας, με αποτέλεσμα οι αγρότες να διανύουν ίσως μια απ τις χειρότερες περιόδους, όσον αφορά την οικονομική τους κατάσταση.

Επερωτάται η κυβέρνηση:

 

o        Για τις ενέργειες και πρωτοβουλίες που προτίθεται ν αναλάβει, για ν αντιστρέψει τη συνεχή μείωση του εισοδήματος των αγροτών.

o        Για το σχεδιασμό παρέμβασης της κυβέρνησης στην αγορά διαμόρφωσης των τιμών των αγροτικών προϊόντων, ώστε ν ανακοπεί η συνεχής πτώση, λόγω της μονοπωλιακής οργάνωσης των αγορών και των εναρμονισμένων πρακτικών για να σταματήσει η συνεχής μεταφορά εισοδημάτων, απ τους αγρότες σ άλλα κοινωνικά στρώματα.

o        Για την απελπιστική καθυστέρηση στην καταβολή των δικαιούμενων ενισχύσεων στους αγρότες και για τις αδιαφανείς διαδικασίες στην κατανομή του εθνικού αποθέματος, στην αξιοποίηση των ποιοτικών παρακρατημάτων, στις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων.

o        Για την απαράδεκτη επιβολή της κάλυψης ως «κεφαλικού φόρου» του διοικητικού κόστους της ΚΑΠ από τους αγρότες όταν αυτό αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας.

o        Για τον ανύπαρκτο σχεδιασμό της όσον αφορά το μέλλον των περιοχών αλλά και των αγροτών κατοίκων τους, που οι καλλιέργειες φθίνουν και δεν είναι συμφέρουσα η συνέχειά τους για τον έλληνα παραγωγό.

o        Για την απαράδεκτη μικροκομματική της αντίληψη και τακτική, που έχει ως προφανή σκοπό την εξυπηρέτηση γαλάζιων συμφερόντων και ως τραγικό αποτέλεσμα την ανακοπή της πορείας της ελληνικής γεωργίας στον ανταγωνισμό.

Οι επερωτώντες βουλευτές

ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ

ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΒΛΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΜΙΝΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

ΕΞΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΖΗΣΗ ΡΟΔΟΥΛΑ

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΜΑΝΩΛΙΑ ΧΡΥΣΑ

ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ ΑΡΗΣ

ΜΠΟΛΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

ΟΘΩΝΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΣΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΣΙΟΚΑΣ ΧΑΡΗΣ

ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ

ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ ΦΩΤΗΣ

ΧΩΡΕΜΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ