Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου «Προϋποθέσεις διαφάνειας για την πληροφόρηση σχετικά με εκδότες, των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγο
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/4/2007
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Δημήτρη Κουσελά κατά τη συζήτηση,
στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου «Προϋποθέσεις διαφάνειας για την πληροφόρηση σχετικά με εκδότες, των οποίων οι κινητές αξίες έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε οργανωμένη αγορά "».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάθε φορά που αποκαλύπτεται ένα νέο σκάνδαλο, το σκάνδαλο δεν αποκαλύπτεται από την Κυβέρνηση γιατί η Κυβέρνηση δεν είναι ποτέ σε ρόλο αποκάλυψης, αλλά κάθε φορά σε ρόλο συγκάλυψης.

Η κυβερνώσα παράταξη λοιπόν σε κάθε τέτοια περίπτωση προσπαθεί να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα. Αντί οι δύο Υπουργοί –και αναφέρομαι στον κ. Αλογοσκούφη και στον κ. Τσιτουρίδη- να αναλάβουν επιτέλους τις πολιτικές τους ευθύνες για την λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, η ζημιά των οποίων ξεπερνάει τα 300.000.000 ευρώ, οι ίδιοι προσπαθούν να μεταθέσουν τις ευθύνες αλλού: Ο μεν κ. Αλογοσκούφης στον κ. Δούκα και στον κ. Τσιτουρίδη, ο δε κ. Τσιτουρίδης στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Και οι δύο βέβαια Υπουργοί υπογράφουν από κοινού μια τροπολογία, με στόχο να θολώσουν τα νερά, να θωρακίσουν δήθεν το θεσμικό πλαίσιο και να εμφανιστούν στην κοινή γνώμη ότι παίρνουν μέτρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί, ξέρετε τι λέει; «Φθάνει πια! Δεν θέλουμε άλλες θωρακίσεις. Διαφάνεια θέλουμε, εντιμότητα θέλουμε, πολιτική ευθιξία θέλουμε, τσίπα θέλουμε». Αυτό φωνάζει κάθε μέρα ο ελληνικός λαός και αυτό ζητάει από μας, από τους πολιτικούς.

Αυτά όμως δυστυχώς σήμερα απουσιάζουν πλήρως από κεντρικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ορισμένα από τα οποία από σημαιοφόροι της κάθαρσης έγιναν λαφυραγωγοί του δημόσιου χρήματος.

Αυτά είναι τα ζητούμενα σήμερα για τον ελληνικό λαό, μαζί με την επιστροφή των χρημάτων που έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Και όχι να τα παραπέμπετε, κύριοι της Κυβέρνησης, στα αγγλικά δικαστήρια για να διεκδικήσουν τα λεφτά τους. Όχι να επιχειρείτε ανυπόστατους συμψηφισμούς για να δείξετε ότι όλοι είναι ίδιοι.

Γιατί ο ελληνικός λαός, κύριοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δεν σας εξέλεξε εδώ για να κάνετε ανυπόστατους συμψηφισμούς. Σας εξέλεξε για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, πώς από τη μια πλευρά εσείς αναφέρεστε στο παρελθόν -γιατί εσείς γυρνάτε πίσω στο παρελθόν- και από την άλλη λέτε ότι θέλουμε εμείς δήθεν να κάνουμε συμψηφισμούς. Εσείς το κάνετε αυτό. Μη διαστρεβλώνετε, λοιπόν, την πραγματικότητα.

Αυτό, λοιπόν, που θέλει ο ελληνικός λαός δεν είναι όλα αυτά τα πράγματα. Πολύ περισσότερο δεν θέλει μια τροπολογία, η οποία πέραν των άλλων, κύριε Υπουργέ, αλλοιώνει το χαρακτήρα των ασφαλιστικών ταμείων και της κοινωνικής ασφάλισης. Γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι επενδυτικοί οργανισμοί. Δεν μπορεί, λοιπόν, σε καμία περίπτωση να αλλοιώνεται το περιεχόμενο της λειτουργίας τους.

Επίσης, δεν μπορεί να αλλοιώνεται ο τριμερής χαρακτήρας της διοίκησης των ασφαλιστικών οργανισμών, ούτε μπορεί να αναθέτετε στην Τράπεζα Ελλάδος και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κυρίαρχο, ή επικυρίαρχο αν θέλετε καλύτερα, ρόλο. Δεν είναι δυνατόν επίσης, μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία να μετατίθενται οι ευθύνες από την Κυβέρνηση στις διοικήσεις των ταμείων.

Εγώ ερωτώ ευθέως, ποιος εξέδωσε τα δομημένα ομόλογα; Τα ταμεία ή το Υπουργείο Οικονομικών; Και πρέπει να γνωρίζετε –γιατί η άγνοια εδώ δεν δικαιολογείται- τι σημαίνουν δομημένα ομόλογα. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι τράπεζες για παράδειγμα έχουν ειδικές διευθύνσεις. Υπάρχει το risk management, το οποίο αξιολογεί και τα δομημένα ομόλογα και άλλα τέτοια σύνθετα προϊόντα για το αν θα χρησιμοποιηθούν ή όχι. Εσείς δεν το ξέρατε;

Πότε το ανακαλύψατε, κύριε Υπουργέ; Στις 30 Μαρτίου μαζί με τον κ. Αλογοσκούφη αποφασίσατε να απαγορευθεί στα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύουν σε παράγωγα επί ομολόγων ή σε σύνθετα προϊόντα επί ομολόγων, γιατί εκεί υπάρχουν προβλήματα ακρίβειας τιμολόγησής τους και μια σειρά από άλλα ζητήματα. Αυτά τα λέτε εσείς στις 30 Μαρτίου. Τότε, λοιπόν, πήρατε απόφαση ότι αυτά είναι επικίνδυνα για τα ασφαλιστικά ταμεία για χι, ψι, ωμέγα λόγους. Δεν το ξέρατε πριν αυτό το πράγμα;

Ποιος διοχέτευσε στα ταμεία -οι διοικήσεις των οποίων διορίζονται από την Κυβέρνηση- αυτά τα ομόλογα,; Μόνα τους πήγαν; Έσπευσαν έτσι είκοσι τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία; Πήγαν έτσι δεκατέσσερα ταμεία μέσα σε σαράντα οκτώ ώρες; Ούτε φανταράκια να ήταν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα πήγαιναν έτσι να τα αγοράσουν.

Ποιοι έκαναν τις μυστικές συναντήσεις με τους διορισμένους διοικητές των ταμείων για να αγοράσουν τα ομόλογα; Δεν είχατε ενημέρωση, κύριοι της Κυβέρνησης, για το τι γινόταν στα ασφαλιστικά ταμεία; Ο Κυβερνητικός Επίτροπος που εσείς έχετε διορίσει για τα ταμεία αυτά δεν σας ενημέρωνε; Δεν παίρνατε στο τέλος κάθε μήνα ένα report, το οποίο σας λέει επ’ ακριβώς την κίνηση των ταμείων; Δεν γνωρίζατε τις σκοτεινές διαδρομές των ομολόγων;

Ξέρετε για τι μιλάμε, κύριοι συνάδελφοι; Ξέρετε τι σήμαιναν αυτές οι σκοτεινές διαδρομές; Είκοσι λεπτά κρατάμε στα χέρια μας ένα ομόλογο και το κέρδος είναι 23.000.000 μέσα σε είκοσι λεπτά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτές τις διαδρομές δεν τις γνωρίζατε; Είναι δυνατόν το Υπουργείο Οικονομικών να εκδίδει ομόλογα, τα οποία διατίθενται μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία και να μη γνωρίζει πού θα πάνε αυτά τα ομόλογα; Μα, ήταν υποχρεωμένο να το ξέρει. Δεν ήταν ομόλογα τα οποία τα έδινε στο κοινό με τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής. Πώς τότε, αφού εσείς δεν το ξέρατε, η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ το ήξερε τέσσερις μήνες νωρίτερα; Θα απαντήσετε επιτέλους σ’ αυτά τα ερωτήματα τα οποία είναι κρίσιμα και ουσιαστικά;

Φτιάξατε μια τροπολογία, χωρίς να έχουν κανένα λόγο ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Φέρνετε σήμερα μια τροπολογία στη Βουλή. Πείτε μου σας παρακαλώ πολύ, ποιον ρωτήσατε;

Ρωτήσατε τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας; Ρωτήσατε την ΑΔΕΔΥ; Ρωτήσατε την Ομοσπονδία στα Ασφαλιστικά Ταμεία; Με ποιον συζητήσατε επιτέλους γι’ αυτήν την τροπολογία που φέρνετε εδώ; Τι νομίζετε ότι είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, περιουσία σας και περιουσία των πατεράδων σας; Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι περιουσία του ελληνικού λαού και των ασφαλισμένων και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τα μεταχειρίζεστε μ αυτόν τον τρόπο. Δεν μπορείτε να φέρνετε τέτοιες τροπολογίες εδώ με τέτοιο περιεχόμενο χωρίς να κάνετε κουβέντα με κανέναν, λες και τα έχετε στο τσεπάκι σας.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, ο ελληνικός λαός δεν σας έχει δώσει τέτοια εξουσιοδότηση. Σας εμπιστεύθηκε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, μιας διακυβέρνησης που εσείς την ασκείτε και σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό και θα σας αφαιρέσει αυτήν την εξουσιοδότηση –να είστε σίγουροι- όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, γιατί κάνατε κατάχρηση της εμπιστοσύνης που σας έδειξε.

Ευχαριστώ πολύ.