Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Το ΠΑΡΤΥ ΣΠΑΤΑΛΗΣ, ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ και ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ των Κυβερνητικών στελεχών
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 3/11/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου :9166/359

Ημερομηνία Κατάθεσης :3.11.2008
 
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
 
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης και Εξωτερικών
 
ΘΕΜΑ: «Το ΠΑΡΤΥ ΣΠΑΤΑΛΗΣ, ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ και ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ των Κυβερνητικών στελεχών και ημετέρων, εν μέσω μάλιστα δυσμενέστατων οικονομικών συνθηκών για την πλειοψηφία των Ελλήνων, καλά κρατεί στην ΟΠΑΠ ΑΕ με ΕΤΗΣΙΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ για τον εκλεκτό του Πρωθυπουργικού περιβάλλοντος Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλου του Οργανισμού, του οποίου το  ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ, ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΠΟΣΟΥ 1.923 ΕΥΡΩ, ΔΗΛΑΔΗ 41.666 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ περίπου 500.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ! Και όλα αυτά με συμβατικούς όρους, που επέβαλλε ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΟΠΑΠ και που περιλαμβάνονται ως παραδείγματα στην επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των παγίων Ελληνικών θέσεων περί διατήρησης του μονοπωλίου!»
 
Με σειρά ερωτήσεων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή έχουν ζητηθεί διευκρινήσεις και επίσημη τοποθέτηση των αρμοδίων πολιτικών ηγεσιών της Κυβέρνησης Καραμανλή για σωρεία πράξεων κακοδιαχείρισης, αδιαφανών μεθοδεύσεων, προεκλογικών και άλλων χορηγιών κομματικού χαρακτήρα με αδικαιολόγητα υψηλά ποσά, αυθαίρετης κατάργησης νόμιμων διαδικασιών και συλλογικών οργάνων, σπατάλης, αλλά μιας συστηματικής πολιτικής υπονόμευσης πάγιων και διαχρονικών θέσεων της χώρας μας στην ΕΕ σχετικά με το δημόσιο χαρακτήρα και τη διατήρηση του μονοπωλίου της ΟΠΑΠ ΑΕ.
 
Όλες οι παραπάνω ενέργειες σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τον διορισμένο από την Κυβέρνηση Καραμανλή Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, ο οποίος με ένα κύκλο ακριβοπληρωμένων με υπέρογκες αποδοχές «εκλεκτών» συνεργατών του, εμφανίζεται να διοικεί τον Οργανισμό αυτό με μια πρωτοφανή ιδιοκτησιακή λογική και με μια πάγια άρνηση να λογοδοτήσει στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο για την δημόσια περιουσία που διαχειρίζεται. Είναι δε τέτοιο το μέγεθος της ανευθυνότητας με την οποία διαχειρίζεται ο «εκλεκτός» του Μαξίμου κ. Χατζηεμμανουήλ τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν από την Κυβέρνηση Καραμαμνλή, που δεν διστάζει να υπονομεύει ευθέως τις πάγιες θέσεις όλων των Ελληνικών Κυβερνήσεων (που εκ των πραγμάτων εμφανίζεται να ακολουθεί και η Κυβέρνηση που τον διόρισε τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων και τοποθετήσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών) προς την ΕΕ σχετικά με το δημόσιο χαρακτήρα του Οργανισμού, υποστηρίζοντας εγγράφως και επισήμως ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι μια ιδιωτική εταιρεία η οποία ενεργεί προς όφελος των Μετόχων της και στη λογική αυτή εκφεύγει του πεδίου άσκησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
 
 
Στα πλαίσια, λοιπόν, του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που έχει ασκηθεί σε σχέση με τον ΟΠΑΠ, και συγκεκριμένα με το πρωτοφανές όργιο σπατάλης υπό τον κ. Χατζηεμμανουήλ, στην υπ’ αριθμ. 6763/360/21-2-08 ερώτησή μας, για την οποία ουδέποτε λάβαμε ουσιαστικές απαντήσεις, συμπεριλάβαμε και τον εξής ενδεικτικό πίνακα αποδοχών του κ. Χατζηεμμανουήλ και των «εκλεκτών» συνεργατών του, όπως ο ίδιος ο κ. Χατζηεμμανουήλ τις προσδιόρισε μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού:
 
«ΓΑΛΑΖΙΑ» ΣΤΕΛΕΧΗ «ΓΑΛΑΖΙΕΣ» ΑΠΟΔΟΧΕΣ
 
κ. Χ. ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
 
(Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος) 500.000 ευρώ ετησίως ή
 
41.666 ευρώ μηνιαίως ή
 
1.923 ευρώ ημερησίως ή
 
240,30 ευρώ την ώρα!
 
κα. Β. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
 
(έμμισθη δικηγόρος  σύμβουλος) 182.000 + bonus έως 165.000
 
κ. Σ. ΑΛΙΦΙΕΡΑΚΗΣ
 
(Σύμβουλος  Γενικός Επιχειρησιακός Υπεύθυνος  «κουμπάρος» του Προέδρου 182.000 + bonus έως 165.000
 
κ. Γ. ΤΖΙΑΜΠΙΡΗΣ
 
(QUALITY BUSINESS SOLUTIONS)
 
(υιός καθηγήτριας Πανεπιστημίου που επέβλεψε γνωστή διδακτορική διατριβή) 432.000 ευρώ
 
κ. Δ. ΠΑΝΑΓΕΑΣ
 
(Νομικός Σύμβουλος Διοίκησης) 120.000 + ασφαλιστικές εισφορές
 
κ. Ν. ΤΟΜΑΡΑΣ
 
(παραιτηθείς !!! πρώην επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία καταργήθηκε ως  ανεπαρκής) Εφάπαξ 1.500.000 Ευρώ
 
Είναι προφανές, ότι σε καιρούς ιδιαίτερα δύσκολους για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, «το «γαλάζιο» λοιπόν νέο στελεχιακό δυναμικό της ΟΠΑΠ ΑΕ κατοικεί σε δυσθεώρητο «ρετιρέ» και το νοίκι το πληρώνουν κατά μεγάλο μέρος οι Έλληνες φορολογούμενοι».
 
Η ετήσια αμοιβή του κου Χ. ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ανέρχεται σε 220.500 ευρώ. Στις συμβάσεις που ο ίδιος, αλλά και δύο «εκλεκτοί» συνεργάτες του, έχουν υπογράψει με τον ΟΠΑΠ, υπάρχει ειδικός όρος στον οποίο ρητά περιγράφεται ότι εάν τα κέρδη της εταιρείας, ειδικά για το 2008 φθάσουν η υπερβούν το 10% σε σχέση με τα κέρδη του 2007 τότε τα ανωτέρω τρία ανώτατα στελέχη θα πάρουν ως μπόνους επιπλέον αποδοχές που αντιστοιχούν στο 90% των ετήσιων αποδοχών τους. Έτσι ο κ. Χατζηεμμανουήλ θα πάρει επιπλέον 198.450 ευρώ, η κα. Παπαθανασοπούλου και ο κ. Σοφοκλής Αλιφιεράκης επιπλέον 163.800 ευρώ ο καθένας. Εάν, λοιπόν, συνυπολογιστούν οι τακτικές αποδοχές του Προέδρου της ΟΠΑΠ ΑΕ (220.500 ευρώ), το bonus που έχει συνδεθεί ειδικά για το 2008 με την επιθετική κερδοφορία του Οργανισμούς (έως 198.450 ευρώ), καθώς και οι αμοιβές του από τις θυγατρικές εταιρείας ΟΠΑΠ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, κλπ, τότε οι συνολικές ετήσιες αποδοχές του ευχερώς υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ.
 
Έντονοι προβληματισμοί σχετικά με την σκοπιμότητα υπογραφής του συγκεκριμένου όρου στις συμβάσεις των τριών παραπάνω στελεχών, ειδικά για το 2008, είχαν διατυπωθεί σε προηγούμενη ερώτησή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπου χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως η τροποποίηση του προσδιορισμού του ύψους του μπόνους υποδηλώνει πρόθεση της Διοίκησης του Οργανισμού να εκμεταλλευθεί υπέρ των ιδίων τα παρακάτω γεγονότα:
 
• Τα κέρδη του 2007 εμφανίζονται μειωμένα κατά 50 εκ ευρώ λόγω της οικονομικής ενίσχυσης προς τους πυρόπληκτους.
 
• Το Καλοκαίρι του 2008 πραγματοποιήθηκε το EURO ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ όπου τα επιπλέον έσοδα από τον στοιχηματισμό υπερέβησαν τα 220 εκ ευρώ.
 
Και πράγματι, παρά τις προσχηματικές απαντήσεις της Διοίκησης της ΟΠΑΠ ΑΕ στη Βουλή ο κ. Χατζηεμμανούηλ και οι «εκλεκτοί συνεργάτες του» θα επωφεληθούν όπως φαίνεται των αναμενόμενων εσόδων της ΟΠΑΠ ΑΕ, με αποτέλεσμα, όπως σημειώνει και σχετικό δημοσίευμα, ο Πρόεδρος της ΟΠΑΠ ΑΕ, να λαμβάνει υπέρογκες αποδοχές που μεταφράζονται σε:
 
- Μηνιάτικο 41.666 ευρώ
 
- Μεροκάμματο 1.923 ευρώ
 
- Ωρομίσθιο 240.3 ευρώ
 
Τόσα πληρώνει «τα χρυσά παιδιά του Μαξίμου», με χρήματα και του Ελληνικού Λαού, ο ΟΠΑΠ στις θέσεις που τους διόρισε η Κυβέρνησή σας, αλλά κατά τα άλλα δεν λογοδοτούν στη Βουλή, γιατί είναι ιδιωτική εταιρεία!
 
Παράλληλα είχε τονιστεί, στη ίδια από 21/2/08 ερώτηση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ότι η σύνδεση των αποδοχών κορυφαίων στελεχών με την κερδοφορία καθόλου δεν εξυπηρετεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις αναφορικά με την επιχειρηματολογία της χώρας μας για τη διατήρηση του μονοπωλίου!!! Τότε είχαμε ζητήσει την αναπροσαρμογή του υπολογισμού των αποδοχών του Προέδρου, για να αρθεί η διακινδύνευση στην οποία θέτει τη διατήρηση του μονοπωλίου η επιλογή του να αυξήσει τις προσωπικές αποδοχές του.
 
Τότε οι αρμόδιες πολιτικές ηγεσίες αδράνησαν και δυστυχώς τις περασμένες μέρες, δημοσιεύματα εφημερίδων επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ εκλαμβάνει αυτόν τον τρόπο υπολογισμού των αποδοχών των κορυφαίων στελεχών του ΟΠΑΠ ως ένδειξη ότι ο Οργανισμός αποβλέπει στην επιθετική κερδοφορία, η οποία είναι αντίθετη με τις κοινοτικές προϋποθέσεις για τη διατήρηση του μονοπωλίου των τυχερών παιχνιδιών. Συγκεκριμένα, η ΕΕ στην δεύτερη αιτιολογημένη επιστολή της προς την Ελληνική Κυβέρνηση αναφέρει, μεταξύ των άλλων, σαν παράδειγμα της παραβίασης των όρων που έχουν τεθεί για την διατήρηση του μονοπωλίου, το γεγονός ότι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ συνέδεσε τις αμοιβές του με την αύξηση της κερδοφορίας της Εταιρείας!
 
Σήμερα, επανερχόμαστε, απαιτώντας, για μία ακόμα φορά την αναγκαία παρέμβαση της αρμόδιας πολιτικής ηγεσίας.
 
Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε:
 
1. Αληθεύει ότι το μεροκάματο του κ. Χατζηεμμανούηλ, γνωτού «εκλεκτού» του Πρωθυπουργικού περιβάλλοντος σεμνά και ταπεινά αγγίζει τα 1.923 ευρώ την ημέρα, δηλαδή 240,3 ευρώ την ώρα;
 
2. Εξακολουθείτε να ισχυρίζεστε μετά την παράθεση των παραπάνω στοιχείων για τις στενές φιλικές και κομματικές τους σχέσεις με τον «εκλεκτό» του Μαξίμου κ. Χατζηεμμανουήλ, ότι οι προσλήψεις στελεχών από την νυν διοίκηση γίνονται με αξιοκρατικά και όχι πολιτικά ή φιλικά κριτήρια;
 
3. Ως πότε τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και η Δικαιοσύνη θα κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στις αδιαφανείς και ενδεχομένως ποινικά κολάσιμες πράξεις του Προέδρου της ΟΠΑΠ ΑΕ, που έχουν σχέση με τη διασπάθιση του χρήματος των μετόχων  επενδυτών της ΟΠΑΠ ΑΕ, μεταξύ αυτών και του Ελληνικού Δημοσίου;
 
4. Με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στην δεύτερη αιτιολογημένη επιστολή της προς την Ελληνική Κυβέρνηση αναφέρει, μεταξύ των άλλων, σαν απόδειξη της παραβίασης των όρων που έχουν τεθεί για την διατήρηση του μονοπωλίου, ότι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ ΑΕ συνέδεσε τις αμοιβές του με την αύξηση της κερδοφορίας της Εταιρείας, θα διασφαλιστεί ΑΜΕΣΑ, όπως ήδη έχει ζητηθεί με προηγούμενη από 21-2-08 ερώτησή μας (αντιμετωπίζοντας την πλήρη και αδικαιολόγητη αδράνεια των αρμοδίων πολιτικών ηγεσιών!) η διόρθωση των όρων της αμοιβής του «εκλεκτού» του Μαξίμου, που ο ίδιος είχε εισηγηθεί στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΟΠΑΠ ΑΕ χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού, όπως ορίζουν οι καταστατικές διατάξεις της ΟΠΑΠ ΑΕ, αλλά έχει επεκτείνει τους συγκεκριμένους όρους και στην παρέα του.
 
5. Γιατί ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να επιτρέπει η Κυβέρνησή σας στον κ. Χατζηεμμανουήλ να υπονομεύει πάγιες θέσεις των Ελληνικών Κυβερνήσεων, διακινδυνεύοντας το μονοπώλιο του Οργανισμού, σε ένα αμόκ αποφυγής του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και προσβολής της Βουλής;
 
6. Γιατί ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να αποδέχεται ο Υπουργός Πολιτισμού τον προσβλητικό για τον θεσμό που υπηρετεί ρόλο του «διαβιβαστή» παραπλανητικών, αναληθών, υβριστικών και προσβλητικών για τους δημοκρατικούς θεσμούς απαντήσεων του διορισμένου «εκλεκτού» κ. Χατζηεμμανουήλ προς εκλεγμένους βουλευτές στη Βουλή;
 
7. Είναι τέτοια η ισχύς των «εκλεκτών» του συστήματος Καραμανλή, που, όπως και στην περίπτωση Ζαχόπουλου, σκιάζουν και υπερκεράζουν τον Υπουργικό θεσμό;
 
8. Παρακαλούμε ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ να κατατεθούν στη Βουλή όλες οι συμβάσεις όλων των παραπάνω νεοπροσληφθέντων «εκλεκτών» του Προέδρου της ΟΠΑΠ ΑΕ, αλλά και οι συμβάσεις που έχει υπογράψει ο ίδιος με την ΟΠΑΠ ΑΕ.
 
Οι ερωτώντες Βουλευτές
 
Μιχάλης Καρχιμάκης
 
Σοφία Σακοράφα
 
Δημήτρης Λιντζέρης
 
Γρηγόρης Νιώτης
 
Χρήστος Αηδόνης
 
Μάρκος Μπόλαρης
 
Αγγελική Γκερέκου
 
Χρύσα Αράπογλου
 
Δημήτρης Βαρβαρίγος
 
Σοφία Γιαννακά
 
Βασίλης Κεγκέρογλου
 
Μιχάλης Παντούλας
 
Βασίλης Τόγιας
 
Γιάννης Σκουλάς
 
Μιχάλης Τιμοσίδης
 
Σούλα Μερεντίτη
 
Θεοδώρα Τζάκρη
 
Θάνος Μωραΐτης
 
Δημήτρης Κουσελάς
 
Τάσος Σιδηρόπουλος
 
Κωνσταντίνος Βρεττός
 
Βαγγέλης Παπαχρήστος
 
Κώστας Σπηλιόπουλος
 
Γιάννης Αμοιρίδης
 
Γιώργος Πεταλωτής
 
Γιάννης Δριβελέγκας
 
Παναγιώτης Ρήγας
 
Δημήτρης Τσιρώνης
 
Μιχάλης Κατρίνης
 
Γιάννης Διαμαντίδης
 
Ελπίδα Τσουρή
 
Χρήστος Χάϊδος
 
Αικατερίνη Περλεπέ - Σηφουνάκη
 
Λεωνίδας Γρηγοράκος
 
Γιάννης Κουτσούκος
 
Στάθης Κουτμερίδης
 
Νίκος Ζωίδης