Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/1/2007
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

Αριθ. Πρωτ.:40
Ημερομηνία Κατάθεσης: 29.01.07

 ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

 ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Θέμα: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ

Από τον Ιούλιο του 2004, που εγκαινιάσΘηκε το Ολυμπιακό Χωριό, έχουν ήδη περάσει δυόμισι χρόνια. Δυόμισι χρόνια μεγαλεπήβολων δηλώσεων, πομπωδών επισκέψεων του αρμόδιου υπουργού της κυβέρνησης του κυρίου Τσιτουρίδη, καλλιέργειας προσδοκιών και ελπίδων. Δυόμισι χρόνια που η απόσταση πραγματικότητας και υποσχέσεων συνεχώς διευρύνεται. Οι κάτοικοι και οι δικαιούχοι κατοικιών βρίσκονται σε απόγνωση.

Ο υπουργός Απασχόλησης απαντώντας στις συνεχείς ερωτήσεις μας, υπεκφεύγει και μεταθέτει εν ευθέτω χρόνω τη λύση των προβλημάτων.

Σχετικά με την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων

Ο υπουργός θεωρεί ότι η παράδοση 1858 κατοικιών εκ των 2.293 από μόνη της λύνει τα προβλήματα. Ουσιαστικά όμως τα προβλήματα ξεκινούν από τη στιγμή που περίπου 10.000 κάτοικοι καλούνται να ζήσουν σε μια περιοχή με σχεδόν ανύπαρκτες υποδομές.

Διοικητική ένταξη στο δήμο Αχαρνών

Προς το παρόν το Ολυμπιακό Χωριό δεν ανήκει διοικητικά πουθενά. Είναι στην κυριολεξία «ορφανό», αφού δεν έχει αποφασιστεί η διοικητική δομή του. Καλούμε την κυβέρνηση να αποφασίσει άμεσα για τη διοικητική ένταξη στο Δήμο Αχαρνών και για τα απαραίτητα διοικητικά και οικονομικά μέσα που θα χρειασθεί ο Δήμος.

Σχολεία

Εδώ τα προβλήματα οξύνονται καθημερινά. Για τα περισσότερα από τα 1.100 παιδιά που ζουν στο χωριό, αλλά και για τα άλλα που αναμένεται να έρθουν λειτουργούν μόνο δυο δημοτικά, ένα γυμνάσιο-λύκειο και ένας βρεφονηπιακός σταθμός. Ο βρεφονηπιακός σταθμός, δυναμικότητας 60 παιδιών, δέχθηκε τελικά 30, αφού δεν έχει το ανάλογο προσωπικό και υπάρχουν ακόμα κτιριακές ελλείψεις. Έτσι, περίπου 85 παιδιά έμειναν εκτός, αφού οι αιτήσεις που είχαν κάνει οι γονείς ήταν 115. Εν τω μεταξύ αυξάνουν οι ανάγκες και οι αιτήσεις για θέσεις στον βρεφονηπιακό σταθμό. Τα παιδιά αυτά πηγαίνουν είτε σε ιδιωτικούς σταθμούς στο Μενίδι είτε οι μητέρες τους αναγκάζονται να μην εργάζονται η ακόμη να τα παίρνουν μαζί τους στις δουλειές τους.

Υπερφορτωμένα και με ελλείψεις προσωπικού είναι και τα δημοτικά σχολεία του Xωριού, αφού στο καθένα γράφτηκαν 340 παιδιά, με αποτέλεσμα στην κάθε τάξη να μπουν 33 παιδιά. Επιπλέον, επειδή δεν υπάρχουν οι αίθουσες για τα δυο νηπιαγωγεία, όπως ήταν προγραμματισμένο, τα παιδιά των νηπιαγωγείων μπήκαν και αυτά στις αίθουσες των δημοτικών.

Συγκοινωνίες

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν την απουσία στεγάστρων, αλλά και την αραιή παρουσία, των δυο λεωφορείων Χ40 και Χ41 που εξυπηρετούν το χωριό, τα οποία πηγαίνουν στην Κηφισιά ή στον σταθμό «Ειρήνης» μέσω Μενιδίου. Πρόβλημα υπάρχει επίσης και με τις εσωτερικές μετακινήσεις στο χωριό, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν με τα πόδια γιατί οι αποστάσεις είναι τεράστιες.

Σκουπίδια

Η συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται με πλημμελή και ανεπαρκή τρόπο. Την αποκομιδή των απορριμμάτων έχει αναλάβει ο Δήμος Αχαρνών και οι κάτοικοι πληρώνουν σ αυτόν δημοτικά τέλη. Όπως όμως καταγγέλλουν οι κάτοικοι είναι ζήτημα αν περνάει μια φορά την ημέρα έστω ένα απορριμματοφόρο.

Καταστήματα

Λειτουργούν 15 καταστήματα από τα 21 που υπήρχαν στον αρχικό σχεδιασμό. Το ένα από το άλλο είναι πολύ μακριά, εσωτερικό λεωφορείο δεν υπάρχει, οπότε οι κάτοικοι προτιμούν να πάνε στο Μενίδι για να κάνουν τα ψώνια τους. Λειτουργεί μόνο μία καφετέρια, με αποτέλεσμα η νεολαία να κάνει βόλτες στους δρόμους και να κάθεται στα δένδρα.

Ταχυδρομείο, τράπεζα, καθαριστήριο, αίθουσα χορού, αίθουσα εκδηλώσεων, καφενείο, ΚΑΠΗ, βιβλιοθήκη, αναψυκτήρια, κινηματογράφος, που υπήρχαν στα σχέδια του χωριού τώρα μάλλον υποκαθίστανται με έναν προσδοκώμενο πλειοδοτικό Διαγωνισμό για την εκμίσθωση δυο καταστημάτων του Ολυμπιακού Χωριού που θα λειτουργήσουν - ως υποκαταστήματα Τραπεζών - και τριών μηχανημάτων τραπεζικών συναλλαγών. Όλα τα άλλα παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες

Άτομα με ειδικές ανάγκες.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα για τις οικογένειες που κατοικούν μέσα στο χωριό και οι οποίες έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αρκετές οικογένειες αναβάλουν την εγκατάσταση τους γι’ αυτό το λόγο. Η δημιουργία ενός κέντρου Υγείας, κρίνεται αναγκαία.

Υγεία

Λειτουργεί μια πολυκλινική, ιδιωτικού δικαίου, η οποία όμως δεν έχει σύμβαση με το ΙΚΑ, ενώ το 90% των κατοίκων του χωριού είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ. Ο υπουργός απαντά πως το θέμα της κλινικής εξέτασης των ασφαλισμένων του ΙΚΑ «εξετάζεται περαιτέρω». Ο κυνισμός σε όλο του το μεγαλείο. Καμία αναφορά στις προοπτικές υπογραφής σύμβασης της Πολυκλινικής με το ΙΚΑ. Ούτε λόγος φυσικά για λειτουργία κτιρίου ιατρείων ΙΚΑ για τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού.

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις δείχνουν τον παραλογισμό και τη σύγχυση που επικρατεί στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και πρακτικές. Η πισίνα είναι κλειστή. Τα δυο γήπεδα μπάσκετ έρημα. Το ένα χρησιμεύει για γραφεία της διοίκησης και ταυτόχρονα για πρόχειρο ταχυδρομείο. Κλειστό και το γήπεδο τένις. Όλες οι εγκαταστάσεις παραμένουν κλειδωμένες μέχρι να εκδικασθούν τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει ο Δήμος Αχαρνών στον ΟΕΚ.

Διοίκηση του “Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.” (ΟΧ Α.Ε)

Η θυγατρική του ΟΕΚ “Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.” διοικείται χωρίς εκπρόσωπο των εργαζομένων (ΓΣΕΕ), κάτι που λειτουργεί σε βάρος της διαφάνειας.

Να μη μιλήσουμε για τις ελλείψεις του ΟΧ. Α.Ε σε «υψηλά εξειδικευμένο» επιστημονικό δυναμικό -όπως και, γενικότερα, σε προσωπικό με πολύχρονη εμπειρία- που θα μπορούσε να συμβάλλει στην καταγραφή των δημογραφικών και λοιπών κοινωνικο-πολιτιστικών γνωρισμάτων του πληθυσμού, με στόχο την εφαρμογή κατάλληλων κοινωνικών παρεμβάσεων για τη διασφάλιση της ποιότητας της κοινωνικής ζωής και του περιβάλλοντος.

Επερωτάσθε:

    • Για το γεγονός ότι καθυστερείτε απαράδεκτα τη διοικητική ένταξη του Ολυμπιακού Χωριού. Γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση; Μήπως προτίθεται ο υπουργός να θέσει θέμα δημιουργίας ξεχωριστού Δήμου;

    • Για την καθυστέρηση υπογραφής της σύμβασης ΙΚΑ και Πολυκλινικής. Σκέφτεται η κυβέρνηση να δημιουργήσει τοπικό υποκατάστημα ΙΚΑ;

    • Για τη μη λειτουργία των αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων για τους πολίτες.

    • Για την έλλειψη στελέχωσης των διοικητικών υπηρεσιών του Ο.Χ. με εξειδικευμένο προσωπικό.

    • Γενικότερα για την κυβερνητική ολιγωρία στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ποιότητας ζωής (συγκοινωνίες, σχολεία, καθαριότητα) που ταλαιπωρούν τους κατοίκους. Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι εγκαταστάσεις;

Οι Επερωτώντες Βουλευτές

ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΠΕΡΛΕΠΕ-ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ

ΤΣΙΟΚΑΣ ΧΑΡΗΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΖΗΣΗ ΡΟΔΟΥΛΑ

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ ΗΛΙΑΣ

ΝΙΩΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΜΟΥΣΙΩΝΗΣ ΑΡΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΧΩΡΕΜΗΣ ΤΑΣΟΣ

ΛΩΤΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΒΡΕΤΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΒΕΡΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ

ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΝΑΣΙΩΚΑΣ ΕΚΤΟΡΑΣ

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ

ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΤΣΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΚΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ