Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επί τρία χρόνια αντιμετωπίζει με το χειρότερο τρόπο το οξύτατο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τόσο στο σύνολο της Επικράτειας, όσο και, ειδικότερα, στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/1/2007
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

Αριθ. Πρωτ.:39/22
Ημερομηνία Κατάθεσης: 18.01.07

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών , Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης 
και
Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επί τρία χρόνια αντιμετωπίζει με το χειρότερο τρόπο το οξύτατο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τόσο στο σύνολο της Επικράτειας, όσο και, ειδικότερα, στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων αποτελεί πράγματι ακανθώδες θέμα, με πτυχές που αφορούν τη Δημόσια Υγεία, το περιβάλλον, την οικονομία και έχει έμμεσες, αλλά σοβαρότατες, συνέπειες σχεδόν σε όλους τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Είναι, λοιπόν, δεδομένο, ότι κάθε κυβέρνηση συγκρίνεται όχι, βέβαια, με την εξάλειψη του προβλήματος, αλλά με το βαθμό του περιορισμού των επικίνδυνων πλευρών του, καθώς και με τη σταδιακή άντληση οφέλους από τις δυνατότητες αξιοποίησης μεγάλου μέρους των απορριμμάτων. Επίσης, η κάθε κυβέρνηση κρίνεται από τη δυνατότητα προσαρμογής της πολιτικής της στη μόνιμη ανάγκη εκσυγχρονισμού των μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο απολογισμός της τριετούς διακυβέρνησης του τόπου από τη Ν.Δ., ως προς το ανωτέρω ζήτημα και βάσει των κριτηρίων που προαναφέρθηκαν, είναι όχι απλώς μηδενικός, αλλά αρνητικός. Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ειδικά στο Λεκανοπέδιο, επιδεινώθηκε ως προς όλες τις πλευρές του. Από το κλείσιμο των παράνομων χωματερών (πορεία που σχεδόν ανακόπηκε το 2004), την κατασκευή των ΧΥΤΑ, την εφαρμογή του προγράμματος για την κατασκευή σταθμών μεταφόρτωσης, το σχεδιασμό των νέων πολιτικών διαχείρισης των απορριμμάτων, την εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης, έως και την πληροφόρηση των πολιτών. Αυτές τις ημέρες μάλιστα διαπιστώθηκε η έλλειψη όχι μόνο πολιτικής, αλλά και ενημέρωσης της κυβέρνησης για το οξύτατο και αμεσότατο ζήτημα των προσωρινών λύσεων σε ό,τι αφορά την αποκομιδή και εναπόθεση των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο, που οδηγεί αφενός στην αδυναμία πλήρους αποκομιδής των απορριμμάτων προς το παρόν, καθώς και στη διακοπή της αποκομιδής λόγω κορεσμού έως το τέλος Μαρτίου. Αποτελεί πράγματι απόδειξη πολιτικής αναλγησίας - αλλά και πρωτοφανή παραδοξότητα - το γεγονός της κυβερνητικής αδιαφορίας για ένα πρόβλημα που σε δύο μήνες φτάνει σε οριστικό αδιέξοδο (αφού, αν δεν βρεθεί τώρα νέα προσωρινή λύση, η αποκομιδή των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο στο τέλος Μαρτίου θα διακοπεί οριστικά) και για το οποίο οι προειδοποιήσεις προς πάντα αρμόδιο προκύπτουν από την αρνητική εξέλιξη που εμφανίζει το ίδιο το πρόβλημα (δύο διακοπές της λειτουργίας της «χωματερής» Α.Λιοσίων, περιορισμένη αποκομιδή σήμερα και σε όλο το Λεκανοπέδιο λόγω της δυσχερούς προσβασιμότητας των απορριμματοφόρων στο νέο προσωρινό ενδιάμεσο κύτταρο κ.λπ.)!!! Ως εκ περισσού η επισήμανση, ότι στο ζήτημα των απορριμμάτων η κυβερνητική αποτυχία αφορά στο σύνολο της χώρας και δεν περιορίζεται μόνο στο Λεκανοπέδιο. Οι πρόσφατες επικίνδυνες εξελίξεις στη Θεσσαλονίκη, σε σχέση με τη λυματολάσπη, αποδεικνύουν του λόγου αυτού το αληθές.

Τέλος, απόλυτα συνδεδεμένη με την κατά τα ανωτέρω κοινωνικώς ανάλγητη και πολιτικώς πλήρως αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική, αποτελεί η επιθετική αδιαφορία της κυβέρνησης για την επίλυση των βασικών προβλημάτων των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Βάσει όλων αυτών των απολύτως αρνητικών δεδομένων και της επικίνδυνης κατάστασης που, εξ αυτών, δημιουργείται,

ΕΠΕΡΩΤΑΣΘΕ

    • Για την αδυναμία αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων,

    • Για την αβελτηρία που επέδειξε η κυβέρνηση σε σχέση με το σχεδιασμό και την εφαρμογή προσωρινών λύσεων, σε ό,τι αφορά το Λεκανοπέδιο, που οδηγούν στη δημιουργία ανυπέρβλητων εμποδίων και αδιεξόδων,

    • Για την αδιαφορία της κυβέρνησης ως προς τις δυσμενείς συνέπειες της αδράνειάς της στη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον.

Οι επερωτώντες Βουλευτές

Λοβέρδος Ανδρέας

Σπηλιόπουλος Κώστας

Παπανδρέου Βάσω

Γείτονας Κωνσταντίνος

Τσακλίδης Γιάννης

Γεωργακόπουλος Δημήτρης

Μακρυπίδης Ανδρέας

Κουσελάς Δημήτρης

Βλατής Γιάννης

Ματζαπετάκης Στέλιος

Αηδόνης Χρήστος

Αλευράς Αθανάσιος

Ανδρουλάκης Μίμης

Ανωμερίτης Γεώργιος

Αράπογλου Χρύσα

Αργύρης Ευάγγελος

Βερελής Χρήστος

Διαμαντίδης Ιωάννης

Ευθυμίου Πέτρος

Κατσιλιέρης Πέτρος

Κολιοπάνος Θεόδωρος

Κουλούρης Κίμωνας

Μαγκριώτης Ιωάννης

Μπένος Σταύρος

Παπαγεωργίου Γεώργιος

Πιπεργιάς Δημήτριος

Πρωτόπαπας Χρήστος

Σγουρίδης Παναγιώτης

Φλωρίδης Γεώργιος

Χριστοδουλάκης Νίκος

Βενιζέλος Ευάγγελος