Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης Συκοπαραγωγών.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/12/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου :11762/19-12-2008
Ημερομηνία Κατάθεσης :.19.12.2008

 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
 

ΘΕΜΑ: Δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης Συκοπαραγωγών. 

Σύμφωνα με τον Κοινοτικό Κανονισμό 1782/03 τα εσπεριδοειδή, τα ξηρά σύκα και η σταφίδα εντάχθηκαν στην Ενιαία Ενίσχυση για πρώτη φορά φέτος.
 
Κατόπιν αυτού, οι συκοπαραγωγοί του Νομού Μεσσηνίας ενεργοποίησαν τον Μάιο του 2008, μαζί με τα δικαιώματα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια (ελιές, κτηνοτροφία, σιτηρά) και τα προσωρινά δικαιώματα σύκων και σταφίδας.
 
Όμως το ύψος των δικαιωμάτων που καλούνταν να ενεργοποιήσουν (σύμφωνα με την προεκτυπωμένη αίτηση- δήλωση του ΟΠΕΚΕΠΕ) για τα ξηρά σύκα ανερχόταν στο 1 ευρώ ανα κιλό.
 
Μάλιστα, επειδή πράγματι αυτό το ποσό ήταν ικανοποιητικό, μαζί με τα δικαιώματα των υπόλοιπων προϊόντων, το συνολικό ποσό της Ενιαίας Ενίσχυσης ήταν υψηλό. Παράλληλα, όμως, αυξήθηκε το κόστος ενεργοποίησης των συνολικών δικαιωμάτων, καθώς και τα απαιτούμενα εκτάρια.
 
Προς μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση των συκοπαραγωγών και ενώ πλήρωσαν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων βάσει τιμής για τα σύκα 1 ευρώ το κιλό, στις 15-12-2008 που άρχισε να καταβάλλεται η Ενίσχυση, διαπίστωσαν ότι αυτή υπολογίσθηκε με πολύ χαμηλότερη τιμή, 0,69 ευρώ το κιλό και σε πολλούς παραγωγούς δεν υπολογίσθηκε καθόλου!
 
Επειδή το θέμα αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη Μεσσηνία,
 
Επειδή οι συκοπαραγωγοί εύλογα αισθάνονται οργή και αγανάκτηση και θεωρούν κοροϊδία την όλη διαδικασία,
 
Επειδή ήδη το αγροτικό εισόδημα στη Μεσσηνία έχει κατρακυλήσει σε χαμηλά επίπεδα, με την τιμή του κύριου προϊόντος του Νομού, του λαδιού, να ανέρχεται σε μόλις 2,20 ευρώ το κιλό,
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
- Ποια είναι η πραγματική τελική τιμή για τα δικαιώματα των συκοπαραγωγών;
 
- Γιατί η καταβαλλόμενη αξία των ενισχύσεων είναι κατά 80% χαμηλότερη της αρχικής τιμής ενεργοποίησης;
 
 - Πότε προβλέπεται να γίνει η εξόφληση των δικαιωμάτων ενίσχυσης;
 
- Γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους οι βιοκαλλιεργητές συκοπαραγωγοί (οι οποίοι αναγκάστηκαν να διαθέσουν τα προϊόντα τους, εκτός της ομάδας παραγωγών «ΣΥΚΙΚΗ», γιατί δεν διέθεται βιολογικό τρόπο απεντόμωσης);