Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Εφαρμοζόμενη πολιτική επιτοκίων χορηγήσεων πιστωτικών καρτών των Τραπεζών
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 24/10/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου :8823
Ημερομηνία Κατάθεσης :24.10.2008

ΕΡΩΤΗΣΗ
 
Θέμα: «Εφαρμοζόμενη πολιτική επιτοκίων χορηγήσεων πιστωτικών καρτών των Τραπεζών»

Κύριε Υπουργέ,

Στη χώρα μας χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται σε τραγική κατάσταση λόγω του υπέρμετρου δανεισμού τους από τις Ελληνικές Τράπεζες. Σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών των δύο μεγάλων πόλεων, αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό ο αριθμός πλειστηριασμών, όχι μόνο στις πόλεις αυτές αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.
 
Oι πιστωτικές κάρτες και τα καταναλωτικά δάνεια δίδονται από τις τράπεζες με πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική ανευθυνότητα και κατά τρόπο που εκθέτει σε απαράδεκτα υψηλό κίνδυνο τους ανυποψίαστους πελάτες. Εφαρμόζεται η τραπεζικά παράδοξη μέθοδος της έγκρισης δανείων κύρια με βάση εγγυήσεις τρίτων που αποτελεί απαράδεκτο τρόπο μη ανάληψης πιστωτικών κινδύνων και μετακύλησής των στις πλάτες των εγγυητών. Παράλληλα, οι δανειακές συμβάσεις περιλαμβάνουν πλήθος καταχρηστικών όρων.
 
Αποτέλεσμα είναι ο ήδη μεγάλος και ραγδαία αυξανόμενος αριθμός των εμπλοκών που καταλήγουν σε κατασχέσεις κινητών, σε πλειστηριασμούς ακινήτων και στον ευτελισμό της αξιοπρέπειας των πολιτών. Το πρόβλημα αυτό έχει πάρει διαστάσεις κοινωνικής επιδημίας. Εξάλλου, είναι προφανές ότι, με τα υψηλά επιτόκια και τις δήθεν αυξημένες επισφάλειες που υποκριτικά επικαλούνται, οι τράπεζες επιρρίπτουν ανεπίτρεπτα στους συνεπείς πελάτες τους και το κόστος των τυχόν επισφαλειών από τις αποτυχημένες αποφάσεις χορηγήσεως που παίρνουν οι ίδιες.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα περίπου οι μισοί κάτοικοι έχουν από μια πιστωτική κάρτα .Μάλιστα, αν κοιτάξει κανείς το ύψος των οφειλών από πιστωτικές κάρτες, η χώρα μας έρχεται δεύτερη πανευρωπαϊκά μετά τη Μεγάλη Βρετανία. Το τοπίο στην οικονομία διαγράφεται ακόμη πιο δυσοίωνο δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες αυξάνουν συστηματικά, με μια σειρά από τρόπους, το κόστος του χρήματος εις βάρος των πελατών τους, καθώς βλέπουν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται. Επιπλέον δραστηριοποιούνται εισπρακτικές εταιρίες στα όρια της νομιμότητας, που με τη δράση τους συμπεριφέρονται απαξιωτικά απέναντι στον πολίτη.
 
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με τα επιτόκια των ελληνικών χορηγήσεων να είναι τα υψηλότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό το παραδέχτηκαν οι ίδιοι οι τραπεζίτες ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της βουλής. Επιπλέον, μελέτη αναφέρει ότι η διαφορά ελληνικών και τραπεζικών επιτοκίων είναι μεγαλύτερη στα πιστωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες. Η ίδια μελέτη δείχνει ότι στο 1,6% των δανειοληπτών το ύψος των μηνιαίων δόσεων ξεπερνά ολόκληρο το εισόδημα που δηλώνουν. Αναλυτικότερα οι πελάτες των ελληνικών τραπεζών πληρώνουν κατά 1,26% ακριβότερα στην καταναλωτική πίστη απ’ ό,τι οι πελάτες άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.
 
Μάλιστα παρά το σχέδιο στήριξης του ελληνικού τραπεζικού κλάδου που ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή και εξήγγειλε διά μέσου του Υπουργού των Οικονομικών για την ενίσχυση της ρευστότητας, ύψους 28 δις. ευρώ, η τακτική των ελληνικών τραπεζών εξακολουθεί να κινείται στα πλαίσια του ανεξέλεγκτου κέρδους.
 
Επειδή, λοιπόν, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον υπερδανεισμό των Ελλήνων πολιτών από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με επιτόκια υπερδιπλάσια αυτών που ισχύουν στις άλλες χώρες της Ε.Ε.
 
Επειδή ακόμη το φαινόμενο των πλειστηριασμών αποκτά τραγικές διαστάσεις.
 
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
1. Ποιά είναι η θέση του για την μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική επιτοκίων χορηγήσεων πιστωτικών καρτών των Τραπεζών και ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να προωθήσουν, για να προστατεύσουν τους κατόχους των καρτών αυτών;
 
2.Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να περιοριστούν οι καταχρηστικές συμπεριφορές των Τραπεζών;
 
Αθήνα,24.10.2008
 
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
 
1.ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
 
2.ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 
3.ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ
 
4.ΒΕΡΕΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 
5.ΒΡΕΤΤΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
 
6.ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
 
7.ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ    
 
8.ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ    
 
9.ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 
10.ΖΗΣΗ ΡΟΔΟΥΛΑ
 
11.ΚΑΤΣΕΛΗ ΛΟΥΚΑ
 
12.ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
 
13.ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
 
14.ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 
15.ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
 
16.ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 
17.ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
 
18.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ  
 
19.ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
 
20.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
 
21.ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
 
22.ΣΓΌΥΡΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
 
23.ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
 
24.ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
 
25.ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ   ΚΩΝ/ΝΟΣ
 
26.ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
 
27.ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ
 
28.ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΊΔΑ
 
29.ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
 
30.ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΗ