Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ " Σκάνδαλο στο υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας με την εταιρεία ΜΟBICOR COMMERRCIAL LTD "
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 4/9/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου :4133
Ημερομηνία Κατάθεσης :04.09.2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας διατηρεί και άλλη εταιρεία ακινήτων την ΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΠΕ, που σήμερα ανήκει σε αυτόν και τη σύζυγό του, το 2000 όμως που ιδρύθηκε ανήκε στην ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ (OFFSHORE) ΕΤΑΙΡΕΙΑ υπό την επωνυμία LENTMAR HOLDINGS LTD (LIMITED) και την οποία εκπροσωπούσε τότε ο σημερινός Υπουργός... Παράλληλα νέα ακόμα πιο αδυσώπητα ερωτήματα γεννά η δήλωση του Υπουργού ότι με μετοχικό κεφάλαιο μόνο 18.000 ευρώ, νεοσύστατη ΕΠΕ ακινήτων (ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΕ), δική του και της συζύγου του, χωρίς καμία άλλη οικονομική δραστηριότητα, κατάφερε όχι μόνο να εξασφαλίσει δάνειο από Τράπεζα για να προχωρήσει στην αγορά ακριβού ακινήτου, αλλά και να αποπληρώνει τις δόσεις αυτού του δανείου, βρίσκοντας ενοικιαστή διατεθειμένο να δίνει στην ΕΠΕ του Υπουργού Ναυτιλίας τα χρήματα, που αν τα έδινε ο ίδιος ο ενοικιαστής στην Τράπεζα θα είχε στην κυριότητά του το ακίνητο και δεν θα ήταν απλώς νοικάρης. Aκόμα αναμένουμε να μάθουμε το όνομα του επιχειρηματία, με τον οποίο ισχυρίστηκε ότι συναλλάχθηκε ο κ. Υπουργός κατά την πώληση της ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΕ μαζί με το ακίνητό της στην MOBICOR COMMERCIAL LTD»

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας μετά την αποκάλυψη για την ίδρυση εκ μέρους του και της συζύγου του εταιρείας ακινήτων, την οποία μετέπειτα μεταπώλησε σε αγνώστων λοιπών στοιχείων Κυπριακή εταιρεία MOBICOR COMMERCIAL LTD, δήλωσε:

«Κατ� αρχήν η εταιρεία ως μοναδική δραστηριότητα είχε την αγορά ενός ΜΟΝΟ ακινήτου, γραφεία στην συγκεκριμένη περίπτωση... Η αγορά του ακινήτου αυτού έγινε εξ ολοκλήρου με δάνειο... και η δόση του δανείου εξυπηρετείτο απολύτως από τη δόση του ενοικίου»

Επειδή σύμφωνα με το υπ� αριθμ. 1443/7-3-05 ΦΕΚ ΤΑΕ ΕΠΕ η εταιρεία ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΕ, που ιδρύθηκε από τον Υπουργό Ναυτιλίας και τη σύζυγό του το 2005, έχει μετοχικό κεφάλαιο ΜΟΝΟ 18.000 ευρώ και, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού, καμία άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επειδή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού, μια τέτοια νεοσύστατη ΕΠΕ με 18.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο και χωρίς άλλη περιουσία ή οικονομική δραστηριότητα, μπορεί στην Ελλάδα να κατορθώσει όχι μόνο να πάρει δάνειο για την αγορά ακριβού ακινήτου, αλλά και να το αποπληρώνει.

Επειδή, κινείται εκτός κάθε λογικής της αγοράς, ένας ενοικιαστής που έχει αρκετά χρήματα ώστε να καλύπτει τις δόσεις δανείου της εταιρείας του Υπουργού μηνιαίως, να επιλέγει να ξοδεύει τα χρήματά του για νοίκια σε γραφεία που ανήκουν στην εταιρεία του Υπουργού και να μην τα χρησιμοποιεί για να αποκτήσει ο ίδιος δικά του ιδιόκτητα γραφεία.

Επειδή σύμφωνα με το ΦΕΚ ΤΑΕ ΕΠΕ 2278/3-4-07 την εταιρεία του Υπουργού και της συζύγου του με την επωνυμία ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΕ, αγόρασε η MOBICOR COMMERCIAL LTD αγνώστων λοιπών στοιχείων.

Επειδή ο Υπουργός, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ισχυρίζεται, ότι πετυχημένος επιχειρηματίας βρίσκεται πίσω από την MOBICOR COMMERCIAL LTD, αρνούμενος όμως πεισματικά να αποκαλύψει την ταυτότητά του.

Επειδή ο Υπουργός επιμένει ότι κατάφερε να βρει πετυχημένο επιχειρηματία διατεθειμένο να αγοράσει την ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΕ που ήταν – κατά τον Υπουργό - ζημιογόνα, αλλά και ουσιαστικά «καταδικασμένη» να μην μπορεί να πληρώνει εφεξής τις δόσεις του δανείου του μοναδικού ακινήτου της, αφού οι δόσεις του προκαθορισμένου ενοικίου που εισπράττει από το ίδιο ακίνητο, δεν επαρκούν πια για την αποπληρωμή του δανείου λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Επειδή, σύμφωνα με τα ΦΕΚ ΤΑΕ ΕΠΕ 6127/2-7-08 κaι 8526/18-9-00, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας διατηρεί και άλλη εταιρεία ακινήτων την «ΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΠΕ», που σήμερα ανήκει σε αυτόν και τη σύζυγό του, το 2000 όμως που ιδρύθηκε ανήκε στην ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ (OFFSHORE) ΕΤΑΙΡΕΙΑ υπό την επωνυμία «LENTMAR HOLDINGS LTD» και την οποία εκπροσωπούσε τότε ο σημερινός Υπουργός...

Ερωτάσθε:

Πόσες συνολικά υπεράκτιες (offshore) εταιρείες βρίσκονται πίσω από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Υπουργού Ναυτιλίας και της συζύγου στο τομέα των ακινήτων; Ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους;

Γιατί ο Υπουργός έσπευσε να διαψεύσει σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι υπάρχει καταστατικό που τον εμπλέκει με Υπεράκτια Εταιρεία, την στιγμή που το ίδιο το ΦΕΚ 8526/18-9-00 αναφέρει ρητά πως η «ΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΠΕ», που σήμερα ανήκει στον Υπουργό και τη σύζυγό του, το 2000 ανήκε στην υπεράκτια εταιρεία «LENTMAR HOLDINGS LTD» και την ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣΕ ο σημερινός Υπουργός Ναυτιλίας;

Έχει κάποια σχέση η διασύνδεση Υπουργών της Κυβέρνησης Καραμανλή με ΥΠΕΡΑΚΤΙΕΣ εταιρείες με την καθυστέρηση της Κυβέρνησης να αποκαλύψει τις μαύρες λίστες φορολογικών παραδείσων, παρά το γεγονός ότι εδώ και σχεδόν ένα χρόνο έχει δεσμευθεί ότι θα το πράξει;

Σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας για τις δραστηριότητες της άλλης εταιρείας του, της ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΕ, υπάρχει τράπεζα στην Ελλάδα που δανείζει σε νεοσύστατη ΕΠΕ με μόνο 18.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο ικανό ποσό για να αγοράσει ακίνητο και μάλιστα γραφεία; Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τη Βουλή και τον Ελληνικό λαό ποια είναι αυτή η Τράπεζα για να επωφεληθούν οι ευρισκόμενοι σε οικονομική στενότητα λόγω της ανεπιτυχούς Κυβερνητικής οικονομικής διαχείρισης πολίτες.

Πόσο είναι το ύψος του δανείου και ποιος ο ενοικιαστής που δέχθηκε να πληρώνει στη εταιρεία του Υπουργού ενοίκια ίσα με τις δόσεις του δανείου, ενώ με τα ίδια ποσά θα μπορούσε ο ενοικιαστής να εξυπηρετεί ο ίδιος αντίστοιχο δάνειο και να είναι ... ιδιοκτήτης;

Ποιες οι αγοραπωλησίες, με ποιους πωλητές και αγοραστές, και ποιες οι συνολικές επιχειρηματικές δραστηριότητες της δεύτερης εταιρείας ακινήτων του Υπουργού Ναυτιλίας με την επωνυμία «ΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΕΠΕ», που όπως αποκαλύφθηκε, αρχικά ανήκε σε υπεράκτια Κυπριακή εταιρεία;

Παρακαλούμε να ενημερωθεί η Βουλή για τους πωλητές και αγοραστές των ακινήτων, που διαχειρίστηκαν οι δύο εταιρείες real estate του Υπουργού και της συζύγου του, καθώς και για τις τράπεζες που δανειοδότησαν τις όποιες επενδύσεις, καθώς ρητά το τότε ισχύον αρ. 57 του Συντάγματος απαγορεύει σε εταιρείες με μετόχους Βουλευτές να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή με το δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα, άλλα και επιχειρήσεις εποπτευόμενες από το δημόσιο, όπως λ.χ. η Εθνική Τράπεζα;

Γιατί αρνείται ο Υπουργός να αποκαλύψει τον ή τους ιδιοκτήτες της Κυπριακής MOBICOR COMMERCIAL LTD; Σχετίζεται η άρνησή του αυτή με την τελευταία αποκάλυψη ότι τα φιλέτα του Ολυμπιακού χωριού, που δόθηκαν από την Κυβέρνηση Καραμανλή χαριστικά στη Μονή Βατοπεδίου με συμβόλαια της συζύγου του ίδιου Υπουργού, τελικά αγοράστηκαν από την NOLIDED LTD, ίδιας μορφής Κυπριακή εταιρεία; Παρακαλούμε να κατατεθεί στη Βουλή η μετοχική σύνθεση της MOBICOR COMMERCIAL LTD που αγόρασε την εταιρεία του Υπουργού μαζί με το ακίνητό της.

Γίνεται αντιληπτό ότι τίθενται μείζονα ηθικά και πολιτικά ζητήματα για τον Υπουργό, αλλά και ζητήματα διαχείρισης και φορολογικής μεταχείρισης της περιουσίας του. Πέρα από την αναγκαία παρέμβαση όλων των αρμοδίων αρχών, στοιχειώδες πολιτική αξιοπρέπεια επιβάλλει και την παρέμβαση της Κυβέρνησης Καραμανλή, που υποτίθεται πως κόπτεται για τη διαφάνεια, προκειμένου να ενημερωθεί ο Ελληνικός λαός για το βάθος της υπόθεσής αυτής, τις συναλλαγές που έγιναν και τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες και εταιρείες που συναλλάχθηκαν με τις ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΥπουργόΥ.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης

Μάρκος Μπόλαρης

Χρήστος Αηδόνης

Μιχάλης Τιμοσίδης

Γιώργος Πεταλωτής

θάνος Μωραΐτης

Θεοδώρα Τζάκρη

Χρύσα Αράπογλου

Γιάννης Δριβελέγκας

Γιώργος Ντόλιος

Παναγιώτης Ρήγας

Τάσος Σιδηρόπουλος

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Δημήτρης Τσιρώνης

Μιχάλης Παντούλας

Χρήστος Χάϊδος

Μιχάλης Κατρίνης

Δημήτρης Κουσελάς

Λεωνίδας Γρηγοράκος

Γιάννης Αμοιρίδης

Γιώργος Νικητιάδης

Νίκος Ζωΐδης

Μανώλης Στρατάκης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Δημήτρης Βαρβαρίγος

Γιάννης Κουτσούκος