Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά για την Τροπολογία κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων στις ΔΕΚΟ, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σ.ν. «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/7/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

Ομιλία του Βουλευτή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρη Κουσελά για την Τροπολογία κατάργησης εργασιακών δικαιωμάτων στις ΔΕΚΟ, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του σ.ν. «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» (29-7-2008).

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος έχω τοποθετηθεί στην Επιτροπή. ‘Αλλωστε, με κάλυψε ο Εισηγητής μας, ο κ. Βρεττός. Απλώς, θέλω να καταθέσω στα Πρακτικά τις τεκμηριωμένες παρατηρήσεις και προτάσεις του ΣΜΕΧΑ, που πιστεύω ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να λάβει υπ’ όψιν.

Η Κυβέρνηση, αφού με την πολιτική της μέχρι τώρα κατέστησε προβληματικές τις Δ.Ε.Κ.Ο., αφού χρέωσε υπέρμετρα τους φορολογούμενους με τα τιμολόγια τα οποία πυροδότησαν τον πληθωρισμό και με τις ανατιμήσεις πολύ πάνω από τον πληθωρισμό, έρχεται τώρα να στείλει το λογαριασμό στους εργαζόμενους των Δ.Ε.Κ.Ο. Θα καταθέσω στα Πρακτικά έναν εκτενή πίνακα από τον οποίο αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι η προβληματικότητα των Δ.Ε.Κ.Ο. δεν είναι «έργο» των δικών μας κυβερνήσεων, αλλά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Τα στοιχεία είναι επίσημα. Είναι από τους επίσημους ισολογισμούς του κράτους.

Με την τροπολογία που κατέθεσε, με τον τρόπο που περιέγραψε και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος και οι άλλοι ομιλητές από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Κυβέρνηση έρχεται στην ουσία να καταργήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να καταργήσει τους κανονισμούς εργασίας στο χώρο των επιχορηγούμενων ΔΕΚΟ.

Με βάση την τροπολογία, οι αυξήσεις των μισθών στις ΔΕΚΟ θα καθορίζονται πλέον με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ενω για τους νέους εργαζόμενους θεσπίζεται άλλο και υποβαθμισμένο καθεστώς, όπως λέει η τροπολογία του κ. Αλογοσκούφη. Ο κ. Αλογοσκούφης βέβαια συμπλήρωσε –και πολύ σωστά- στην τοποθέτησή του ότι «δεν μπορεί να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των εργαζόμενων». Και γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό...

Δεύτερον, με την τροπολογία αυτή η Κυβέρνηση έρχεται να διευρύνει το χάσμα μεταξύ των παλαιών και των νέων εργαζόμενων, με τους νέους να χάνουν κάθε ίχνος προστασίας. Δημιουργεί δηλαδή στην ουσία, μία δεύτερη νέα γενιά των 700 ευρώ και μάλιστα στο χώρο των ΔΕΚΟ. Επεκτείνει αυτόματα σε όλες τις ζημιογόνες και τις επιχορηγούμενες ΔΕΚΟ -ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ- το καθεστώς που τέθηκε σε ισχύ στον Ο.Τ.Ε. για να ξεπουληθούν και αυτές, όπως πολύ γρήγορα, με ταχύρρυθμες διαδικασίες, ξεπουλήθηκε ο ίδιος ο Ο.Τ.Ε.

Τέλος, καταργεί για όλους τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους προσφυγής στην εκούσια διαιτησία του ΟΜΕΔ, καθώς θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον γι’ αυτό και οι εργοδότες, αλλά και η Διϋπουργική επιτροπή, δηλαδή ο κ. Αλογοσκούφης. Ειδικά αυτή η τελευταία διάταξη και τα όσα γράφονται στην Εισηγητική ‘Εκθεση είναι μνημείο αντισυνταγματικότητας, μνημείο διαστρέβλωσης της αλήθειας και παραπλάνησης του Εθνικού μας Κοινοβουλίου.

Η Κυβέρνηση επικαλείται συστάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για δήθεν υποχρεωτική διαδικασία του ν. 1876/90 και πάει να μας πουλήσει από πάνω και εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου, ενώ, όπως τόνισε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, υπάρχει μεταγενέστερη των όσων επικαλείται και σαφέστατη απόφαση 25/2004 της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι διατάξεις του άρθρου 16 παράγραφος 1 του ν. 1876/90, όχι μόνο δεν αντίκεινται στο άρθρο 6 της 154 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας, αλλά εναρμονίζονται πλήρως μ’ αυτό.

Όσον αφορά στη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 98, στην οποία έκανε μνεία ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, και η υποχρεωτική διαιτησία του απεργοκτόνου νόμου 3229/55 είχε κριθεί συμβατή μ’ αυτή! Δεν θέλω να πω βέβαια τα όσα επικαλείται διαστρεβλώνοντας το περιεχόμενο της σύστασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Έχω εδώ και το αγγλικό κείμενο και τη μετάφρασή του για να δείτε πως ούτε αυτά που λέει η Σύσταση 668 της ΔΟΕ εφαρμόζονται σ’ αυτή την τροπολογία.

Επικαλείσθε τη ΔΟΕ, όταν γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας άλλες συστάσεις που σας έχει κάνει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, όπως τις συστάσεις για την απροκάλυπτη και ωμή επέμβαση που κάνατε στα ασφαλιστικά ταμεία της Εμπορικής Τράπεζας, όπου και εδώ παραβιάσατε συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις οποίες βέβαια δεν τις λαμβάνετε υπόψη.

Λαμβάνετε όμως σοβαρά υπόψη όσα σας «σφυρίζουν» οι επίδοξοι αγοραστές των ΔΕΚΟ, αλλά και οι φίλοι σας τραπεζίτες και εργοδότες που εξοργίζονται και φρίττουν στην ιδέα της παραμικρής νομοθετικής συλλογικής δέσμευσης και της μεσολάβησης και διαιτησίας του ΟΜΕΔ, με επιχειρήματα και με συγκεκριμένους κανόνες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση μέσω του κ. Αλογοσκούφη και της τροπολογίας του, στέλνουν στον ανεξάρτητο θεσμό της Διαιτησίας και μεσολάβησης -και στους μεσολαβητές διαιτητές- ένα σαφές μήνυμα: «Κάντε μας τα γούστα, γιατί θα σας εξαφανίσουμε εν μία νυκτί με μια τροπολογία, όπως την ενοχλητική Αρχή του κ. Ζορμπά».

Η Αρχή αυτή, βέβαια, έγινε ενοχλητική, όταν αποκάλυψε τις διαδρομές του μαύρου χρήματος και την κατεύθυνσή τους στα ταμεία της Νέας Δημοκρατίας και όταν επιχείρησε να ανοίξει τους λογαριασμούς του κυρίου Χριστοφοράκου και του κυρίου Μαυρίδη.

Με αυτήν την τροπολογία έχουμε «με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια». Υποσχέσεις στους λίγους και τους ισχυρούς και μύριες απαγορεύσεις στους μισθούς, τους οποίους θέτετε κυριολεκτικά σε διατίμηση, ενώ ο πληθωρισμός και η κερδοσκοπία οργιάζουν.

Αυτό που θέλω να πω στην Κυβέρνηση είναι ότι με αυτήν την τροπολογία ρίχνει λάδι στην φωτιά των εργασιακών συγκρούσεων στις Δ.Ε.Κ.Ο. Επιχειρεί να φορτώσει στους εργαζόμενους τα δικά της αδιέξοδα και τις δικές της πελατειακές επιλογές, αλλά και το πλήρες οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει και τον κρατικό Προϋπολογισμό και συνολικότερα την οικονομική και την κοινωνική πορεία της χώρας.

Ανοίγετε, κύριοι, τον ασκό του Αιόλου. Είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για ό,τι επακολουθήσει. Είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για ό,τι ακολουθήσει με αυτήν την εμπρηστική παρέμβασή σας στις εργασιακές σχέσεις. Διότι συνεχίζετε στον ολισθηρό κατήφορο μιας αντιδημοκρατικής πλειοψηφίας, που νέμεται την εξουσία χωρίς να λογοδοτεί. Θα έλεγα ότι ξεπληρώνετε εργασιακά γραμμάτια στους επιδόξους αγοραστές των Δ.Ε.Κ.Ο. Παραβιάζετε κατ’ εξακολούθηση το Σύνταγμα, τα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς κανόνες, συκοφαντώντας, σπιλώνοντας και καταργώντας πραξικοπηματικά όσους θεσμούς δεν ελέγχετε.

Σας καλούμε, λοιπόν, να αποσύρετε αυτή την απαράδεκτη, αντισυνταγματική και πραξικοπηματική τροπολογία. Θα ήταν η μεγαλύτερη προσφορά που θα μπορούσατε να κάνετε για να διασώσετε την τιμή της Πολιτείας, την αξιοπιστία της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών.