Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ «Αναθεώρηση του ΕΤΑΚ στον ξενοδοχειακό κλάδο»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 9/7/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου :56
Ημερομηνία Κατάθεσης :09.07.2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Αναθεώρηση του ΕΤΑΚ στον ξενοδοχειακό κλάδο»

Στις 22/01/2008 ψηφίστηκε από τη Βουλή στο σύνολό του το νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται μεταξύ άλλων το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (Νόμος 3634/2008)

Ο τρόπος και η μέθοδος υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) δημιουργεί μεγάλη δυσαρέσκεια στους εκπροσώπους του Συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου, διότι, όπως διατείνονται, είναι εντελώς άδικος και βλάπτει την ανταγωνιστικότητα του ξενοδοχειακού κλάδου σε περιόδους που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Το Δ.Σ. του συγκεκριμένου Συλλόγου κατέθεσε υπόμνημα, στο οποίο υπογραμμίζεται η απειλή της βιωσιμότητας ορισμένων τουριστικών μονάδων, αφού το ΕΤΑΚ είναι δυσβάστακτο, ικανό να οδηγήσει αρκετούς ξενοδόχους στην εκποίηση της περιουσίας τους και επιπλέον δρα «ισοπεδωτικά», καθώς δεν λαμβάνει υπόψη ιδιαιτερότητες, λ.χ. ότι το ΕΤΑΚ υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο τόσο στις μονάδες 12μηνης λειτουργίας, όσο και στις εποχιακές.

Εξίσου έντονη δυσαρέσκεια εκφράζουν και οι ξενοδοχειακοί φορείς του Νομού Μεσσηνίας, διότι η επιβολή του ΕΤΑΚ θίγει το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του Νομού.

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι η επιβολή του νέου φόρου θα αντικαταστήσει ουσιαστικά μόνο το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), χωρίς να θίξει την εφαρμογή των λοιπών φόρων που σχετίζονται με την κατοχή και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, οι φορολογικές συνέπειες του νέου καθεστώτος για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι σημαντικές και προκύπτουν από μια απλή αντιπαραβολή με το ΦΜΑΠ, ο οποίος ουσιαστικά καταργήθηκε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης του Ρεθύμνου, το οποίο πέρυσι πλήρωσε ΦΜΑΚ 8.633 € ενώ φέτος πληρώνει ΕΤΑΚ 61.372 € , με αποτέλεσμα η φορολογική του επιβάρυνση να έχει αυξηθεί πάνω από 700% !

Σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων έχουν ήδη υποβάλει τα έντυπα στις αρμόδιες ΔΟΥ, με επιφύλαξη όμως, καθώς αμέσως μετά προσέφυγαν στα δικαστήρια αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην υπέρμετρη φορολογική τους επιβάρυνση, που προκαλείται από την εφαρμογή των διατάξεων του σχετικού νόμου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Είναι διατεθειμένη η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΟΙΚ. να επανεξετάσει το φορολογικό σύστημα που αφορά στα ξενοδοχεία αναθεωρώντας το ΕΤΑΚ, με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πολλές φορές αναφέρει ότι σε κάθε επιβολή νέου μέτρου στις επιχειρήσεις θα μελετάται και θα λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους;

2) Ποια θα είναι η θέση του ΥΠ.ΟΙΚ. στην περίπτωση που δικαιωθούν οι υπόχρεοι του ΕΤΑΚ οι οποίοι έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη?

3) Πως θα αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο να μετακυλιστεί η πρόσθετη αυτή φορολογική επιβάρυνση, στους καταναλωτές, την ίδια στιγμή που αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας, διογκώνουν την ήδη μεγάλη δυσαρέσκειά τους ?

09-7-2008

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηλίας Λαμπίρης

Δημήτρης Κουσελάς