Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Άμεσες και έμμεσες παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης. Αρχειοθέτηση όλων των υποθέσεων που αγγίζουν πολιτικά την κυβέρνηση.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 1/7/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου :03
Ημερομηνία Κατάθεσης :01.07.2008

                                                                             ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Άμεσες και έμμεσες παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης. Αρχειοθέτηση όλων των υποθέσεων που αγγίζουν πολιτικά την κυβέρνηση.

Τον τελευταίο καιρό πολλαπλασιάζονται οι άμεσες και έμμεσες παρεμβάσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. στο έργο της δικαιοσύνης. Παρεμβάσεις που αποδεικνύουν έλλειψη σεβασμού στη δικαστική εξουσία και στους λειτουργούς της.

Παράλληλα, αρχειοθετούνται η μια μετά την άλλη όλες οι σοβαρές υποθέσεις - σκάνδαλα που αγγίζουν πολιτικά τη κυβέρνηση.

Ειδικότερα και ενδεικτικά:

1. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης αρνήθηκε να ενεργοποιήσει την διάταξη του άρθρου 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για την υπόθεση Ζαχόπουλου, παρότι το ζήτησε το ΠΑΣΟΚ. Αρνήθηκε δηλαδή να χαρακτηρίσει την υπόθεση ως «εξαιρετικής φύσης», ώστε να διεξαχθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα η ανάκριση επί όλων των πτυχών της. Εξ αιτίας της άρνησης του αυτής προέκυψαν καθυστερήσεις και λοιπές παρενέργειες, κρίσιμες για την εξέλιξη της διερεύνησης της όλης υπόθεσης. Η κυβέρνηση θέλησε εξ αρχής να συσκοτίσει την υπόθεση και να την περιορίσει σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

2. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων την 30-1-2008 φρόντισε να δώσει «συγχωροχάρτι» σε κυβερνητικά και υπουργικά στελέχη που ενδεχομένως εμπλέκονται στην υπόθεση Ζαχόπουλου, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν ευθύνες αυτών, παρότι η δικαστική διερεύνηση ήταν σε πλήρη εξέλιξη. 3. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετούμενος στη Βουλή την 7-2-2008 απεφάνθη ότι η υπόθεση δΙΕΜΕΝδ αφορά κυρίως το ΠΑΣΟΚ και δεν αφορά τη Ν.Δ., παρότι η δικαστική διερεύνηση ήταν και πάλι σε πλήρη εξέλιξη.

4. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης με δηλώσεις του, ομιλίες του, αρθρογραφία του και τοποθετήσεις του στη Βουλή από τις αρχές του έτους συνεχώς, στρέφεται κατά του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθυβρίζει την Ολομέλεια του Δικαστηρίου και απειλεί τους δικαστές του, επειδή έκριναν ως αντισυνταγματικές τις προτάσεις του για δήθεν επιτάχυνση των δικών, οι οποίες στην πραγματικότητα αποβλέπουν στην ποδηγέτηση και στον έλεγχο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Παράλληλα προς τις ως άνω παρεμβάσεις και επιθέσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κατά της ελληνικής δικαιοσύνης, συμβαίνουν και αναδεικνύονται τα επόμενα:

1. Τίθεται στο αρχείο η υπόθεση των υποκλοπών.

2. Τίθεται, προ μηνών, στο αρχείο η υπόθεση των απαγωγών των Πακιστανών.

3. Τίθενται στο αρχείο τα δύο Πορίσματα Ζορμπά για την λεηλασία του Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων και του Ταμείου των Δημοσιογράφων.

4. Τίθεται στο αρχείο η υπόθεση Κλαδά - Κουκοδήμου (πρόταση Εισαγγελέως).

5. Ύστερα από δύο απαλλακτικές αποφάσεις του αρμόδιου Εφετείου (2005,2007) επιχειρείται να δικαστούν, για τρίτη φορά, τα επί ΠΑΣΟΚ μέλη της διοίκησης της ΔΕΚΑ, μετά από σχετική πρόταση Εισαγγελικού λειτουργού προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Όλες αυτές οι «συμπτώσεις», καταγράφονται στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, που η κυβέρνηση βαρύνεται με αλλεπάλληλα σκάνδαλα, τα οποία αγγίζουν μάλιστα το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Η κυβέρνηση δεν σέβεται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, δεν σέβεται τους θεσμούς, δεν σέβεται το Σύνταγμα. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει αυτοακυρωθεί, με την απροκάλυπτη προσπάθεια του να ελέγξει τη Δικαιοσύνη, για λογαριασμό της Κυβέρνησης και του κόμματος της Ν.Δ.. Προσπάθεια, που επιχειρείται και εξελίσσεται άλλοτε με επιθέσεις κατά των δικαστών και με προσπάθειες εκφοβισμού τους, άλλοτε με άμεσες ή έμμεσες υποδείξεις για εκκρεμείς υποθέσεις και άλλοτε με τη συνεργασία ολίγων, συγκεκριμένων και πρόθυμων δικαστικών λειτουργών, που λειτουργούν ως «βραχίονες» της κυβέρνησης και μετριούνται στα δάχτυλα της μιας χειρός.

Το ΠΑΣΟΚ τιμά, σέβεται και στηρίζει την ελληνική δικαιοσύνη και την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι εργάζονται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, τιμούν το λειτούργημα τους, επιβεβαιώνουν την ανεξαρτησία τους, επιδεικνύουν αντικειμενικότητα προς κάθε κατεύθυνση και αντιστέκονται στις πιέσεις της κυβέρνησης και των ανθρώπων της.

Επειδή οι συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη δικαιοσύνη, καθώς και οι θλιβερές «συμπτώσεις», που ενδεικτικά αναφέραμε, παραπέμπουν σε άλλες εποχές, πολιτικά μη ομαλές

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

- Για έλλειψη σεβασμού προς την δικαιοσύνη και τους δικαστές.

- Για τις συνεχείς, άμεσες ή έμμεσες, παρεμβάσεις του στη δικαιοσύνη.

- Για τις προσπάθειες εκφοβισμού και επηρεασμού των δικαστών.

Αθήνα, 1-7-08

Οι επερωτώντες Βουλευτές