Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ " Τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών ."
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 19/6/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Επερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου :85
Ημερομηνία Κατάθεσης :19.06.2008

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ10/13624/725/27.3.1991 (ΦΕΚ 259Β/25.4.1991) θεσμοθετήθηκε και χωροθετήθηκε η ζώνη προστασίας του αρχαιολογικού χώρου Δελφών (Δελφικό Τοπίο) και καθορίστηκαν οι περιορισμοί ως προς τις χρήσεις της γης και των κτισμάτων. Εδώ και έξι μήνες περίπου αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του τοπικού και αθηναϊκού τύπου καταγγέλλουν την ανέγερση οικοδομικού συγκροτήματος εντός του Δελφικού Τοπίου, κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων και καταστρατηγώντας προκλητικά κάθε έννοια νομιμότητας.

Συγκεκριμένα, στη θέση Τουμπανάρα ή Αλαφόκαστρο, η οποία βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών κατασκευάζεται οικισμός με μεγάλες κτιριακές εγκαταστάσεις σε έκταση δεκάδων στρεμμάτων εν γνώσει των δημοσίων αρχών. Οι καταγγελίες έγιναν από τον Αντιπρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας και της Επιτροπής Πολεοδομίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Στ. Ελλάδας στις 26.11.2007 και στις 13.12.2007 προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Νομαρχίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Εισαγγελιών Πρωτοδικών και Εφετών και τέλος στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στις αναφορές υποστηρίζεται ότι ύστερα από επιτόπιο έλεγχο του Επιμελητηρίου στην περιοχή Αλαφόκαστρο διαπιστώθηκε ότι «εξ ολοκλήρου μέσα στο Δελφικό Τοπίο και σε απόσταση 80 έως 150 μέτρα εντός της οριογραμμής αυτού, κατασκευάζονται πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις, η έκταση των οποίων είναι πολύ δύσκολο να δικαιολογηθεί ακόμη και αν κτίζονταν εκτός του Δελφικού Τοπίου, με τους όρους δόμησης των εκτός σχεδίων ευρισκομένων οικοπέδων».

Σύμφωνα με τις προαναφερόμενες καταγγελίες η παραπάνω έκταση, η οποία βρίσκεται εντός της οριοθετημένης Ζώνης Β´ του Δελφικού Τοπίου, κατανεμήθηκε σε πέντε μη άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα των 4.000 τ.μ. περίπου το καθένα, τα οποία στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν ως άρτια, οικοδομήσιμα και ευρισκόμενα εκτός του θεσμοθετημένου Δελφικού Τοπίου, ώστε να συνταχθούν τα σχετικά συμβόλαια και να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στην καταγγελία του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου κ. Σχοινά ότι με βάση τις συντεταγμένες, τους χάρτες της γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και τα δεδομένα της Διεύθυνσης Τοπογραφήσεως και Φωτογραμμετρίας του ΥΠΠΟ, οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται ολόκληρες εντός του προστατευόμενου Δελφικού Τοπίου, δεν δίνεται καμία απάντηση, ενώ η Δασική και η Αρχαιολογική Υπηρεσία δηλώνουν ότι έχουν δώσει εγκρίσεις σύμφωνες με τις συντεταγμένες και τα τοπογραφικά διαγράμματα που είχαν στη διάθεσή τους. Το τοπογραφικό διάγραμμα που είχε υποβληθεί στην αγοραπωλησία του κτήματος το 2003 ήταν εντελώς ανακριβές, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Το διάγραμμα υπέγραφε ο μηχανικός Ν. Φουσέκης, νυν νομάρχης Φωκίδας και πρώην δήμαρχος Άμφισσας. Οι συμβολαιογραφικές πράξεις είχαν γίνει στο γραφείο του νυν δημάρχου Ιτέας Α. Παπαλαϊου και το δηλωθέν τίμημα για την επίμαχη έκταση συνολικού εμβαδού 16.000 τ.μ. ήταν γύρω στις 9.000 ευρώ, δηλαδή υπολογίστηκε με αντικειμενική αξία κάτι παραπάνω από μισό ευρώ το τετραγωνικό.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από την έκθεση του ΥΠΠΟ και τα συνημμένα υπομνήματα που υπογράφει ο διευθυντής Τοπογραφήσεων Φωτομετρίας και Κτηματολογίου, οι καταγγελίες του κ. Σχοινά είναι τεκμηριωμένες και η επίδικη ιδιοκτησία βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου Δελφών. Από τη σύγκριση δε των συντεταγμένων που καταχωρούνται επισήμως ως όρια της θεσμοθετημένης ζώνης Β´ του Δελφικού Τοπίου και των όσων περιλαμβάνει το τοπογραφικό διάγραμμα του μηχανικού Ν. Φουσέκη προκύπτει ότι για να επιτευχθεί η «έξοδος» της περιοχής από τον προστατευόμενο χώρο, «μετακινήθηκε» πάνω από 200 μέτρα η οριογραμμή της αρχαιολογικής ζώνης!

Δυστυχώς όμως η επίσημη πιστοποίηση της παρανομίας έρχεται κατόπιν εορτής, αφού ο οικισμός είναι σχεδόν έτοιμος. Η ζημιά στο Δελφικό Τοπίο έγινε και δεν είναι εύκολα αναστρέψιμη.

Να σημειωθεί επίσης ότι στα όρια του Δελφικού Τοπίου και κατά περιγραφή της νομιμότητας χτίζονται τα τελευταία χρόνια πλήθος κτιρίων και γίνονται οικοδομικές παρεμβάσεις που αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του τοπίου που αποτελεί ελληνική αλλά και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Από το προαναφερόμενο ιστορικό προκύπτει ότι η παραπάνω παράνομη και εγκληματική για τον ιερό χώρο των Δελφών παρέμβαση, έχει γίνει χάρη των συμφερόντων και υπό την υψηλή προστασία μιας ομάδας τοπικών αρχόντων με προσήλωση στα κυβερνητικά ιδεώδη!

Επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Για την αδράνεια και την ολιγωρία τους να προστατέψουν το Δελφικό Τοπίο, μέρος μοναδικό της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς, παρά τις συνεχείς καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στον περιφερειακό και τον αθηναϊκό τύπο.

2. Για την αδράνεια και την ολιγωρία τους να ελέγξουν πρόσωπα και μηχανισμούς που τελούν υπό την εποπτεία τους και είναι φορείς προκλητικής παραβίασης της νομιμότητας.

3. Για την αδράνεια και την ολιγωρία τους να επέμβουν έγκαιρα, δίνοντας εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να κατεδαφισθούν τα παράνομα οικήματα, ώστε να μην συντελεσθεί το έγκλημα, κάτι που ασφαλώς οφείλουν να κάνουν ακόμη και τώρα.

Οι επερωτώντες βουλευτές

Καστανίδης Χάρης

Κουβέλης Σπύρος

Δαμανάκη Μαρία

Μανιάτης Γιάννης

Ντόλιος Γιώργος

Αμοιρίδης Γιάννης

Βερελής Χρίστος

Γείτονας Κωνσταντίνος

Ζήση Ροδούλα

Καρτάλης Κωνσταντίνος

Κουσελάς Δημήτρης

Λιάνης Γεώργιος

Μπόλαρης Μάρκος

Παντούλας Μιχάλης

Παπαδημητρίου Γιώργος

Πεταλωτής Γιώργος

Ράπτη Συλβάνα

Ρήγας Παναγιώτης

Ρόβλιας Κωνσταντίνος

Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος

Τόγιας Βασίλης

Χυτήρης Τηλέμαχος