Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 18-06-2008 ΓΙΑ «ΚΥΡΩΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ DEUTSCHE TELEKOM AG»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 18/6/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ 18-06-2008 ΓΙΑ «ΚΥΡΩΣΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΜΕΤΟΧΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ DEUTSCHE TELEKOM AG»

18-06-2008

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

ένα είναι το ερώτημα, στο οποίο δεν έχει απαντήσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ένα μήνα τώρα που διεξάγεται αυτή η συζήτηση: Γιατί, κύριε Υπουργέ, πουλάτε τον Ο.Τ.Ε.; Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να δικαιολογεί αυτό το ξεπούλημα. Γι’ αυτό και η Κυβέρνηση καταφεύγει σε μία σωρεία από ασύστολα ψέματα, προκειμένου να θολώσει τα νερά και να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ψέμα πρώτο: Μιλάει η Κυβέρνηση για στρατηγικό σύμμαχο, ενώ επιλέγει στρατηγικό επενδυτή. Ο κ. Σουφλιάς, στις 3/2/2004, περιέγραφε ποιος είναι ο στρατηγικός σύμμαχος, λέγοντας ότι είναι εκείνος που θα αγοράσει το 5% έως 7% χωρίς την εκχώρηση του μάνατζμεντ. Η ακριβής έκφρασή του ήταν «δεν λέμε ότι θα πάμε σε στρατηγικό επενδυτή και σε μάνατζμεντ εκτός ελέγχου του δημοσίου». Με τη σύμβαση την οποία υπογράφετε, εκχωρείτε το 25% των μετοχών, αλλά εκχωρείτε και το μάνατζμεντ στη DEUTCHE TELECOM.

Ψέμα δεύτερο: Ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι η πώληση του Ο.Τ.Ε. ήδη είχε γίνει από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πριν από το 2004. Σκόπιμα βέβαια η Κυβέρνηση συγχέει τη μετοχοποίηση με την ιδιωτικοποίηση, αποσιωπώντας ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. άντλησε κεφάλαια προκειμένου ο Ο.Τ.Ε. να επεκταθεί και να κάνει τις τεράστιες επενδύσεις που έκανε στα Βαλκάνια από το Χρηματιστήριο. Όμως, με δύο νόμους τους οποίους έκανε, θωράκισε τον έλεγχο του δημοσίου στον Ο.Τ.Ε., με το ν. 2843/2000 και με το ν. 2257/1994.

Μέχρι που τους κατήργησε η Κυβέρνηση το 2006, κανένας δεν σκέφθηκε ή δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα έκανε επιθετική εξαγορά του Ο.Τ.Ε. Όταν καταργήθηκαν αυτοί οι νόμοι, τότε άνοιξε η όρεξη στη MIG και στον κ. Βγενόπουλο, προκειμένου να ξεκινήσουν να αγοράζουν μετοχές.

Ψέμα τρίτο. Kύριε Υπουργέ, μιλάτε για εισροή 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη σύμβαση, ενώ οι πάντες γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα αυτού του ποσού το εισέπραξε η MIG. Το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε ως υπερτίμημα μόνο 140 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2007, ενώ κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εκτιμήσει την ανεκτίμητη, την τεράστια περιουσία με τις κρυφές υπεραξίες που έχει ο Ο.Τ.Ε.

Τέταρτο ψέμα. Ακούσαμε κατά κόρον τα υποτιθέμενα οφέλη για τους πολίτες. Οι πολίτες, αγαπητοί συνάδελφοι, όχι μόνο δεν θα έχουν οφέλη, αλλά θα ζημιωθούν και μάλιστα πάρα πολύ, από τι στιγμή που ο έλεγχος των αποφάσεων σε ό,τι αφορά την άσκηση της τιμολογιακής πολιτικής δεν θα ανήκει πλέον στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά στην Deutsche Telecom. Και είναι ψέμα και αποδείχθηκε στην ακροαματική διαδικασία ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Η μόνη αρμοδιότητα που έχει είναι να εποπτεύει για μονοπωλιακές πρακτικές και τίποτα άλλο.

Ψέμα πέμπτο. Λέτε ότι θα ωφεληθούν, δήθεν, οι εργαζόμενοι. Μα, αν οι εργαζόμενοι ωφελούνταν, δεν θα ήταν σήμερα μαζικά στο δρόμο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το άρθρο 15 της Σύμβασης ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου και για την απασχόληση, αλλά και για το σύνολο των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Ψέμα έκτο. Λέτε ότι πρόκειται δήθεν για μια διμερή συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Deutsche Telecom. Όμως, η συμφωνία είναι τριμερής. Είναι μεταξύ της Deutsche Telecom, της MIG και του Ελληνικού Δημοσίου.

Στη σελίδα 12 γίνεται λόγος για συμφωνία αγοράς ποσοστού πάνω από το 20% και όχι για το 3% που πουλάει το Δημόσιο.

Στο άρθρο 4 τίθεται ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας να έχει αποκτήσει η Deutsche Telecom τις πρόσθετες μετοχές από την MIG. Μάλιστα, αναφέρεται πως αν δεν τις αποκτήσει έως τις 30 Μαΐου, η σύμβαση λήγει αυτοδικαίως. Αυτό είναι ένα πραγματικά αμαρτωλό και αδιαφανές «τρίγωνο» και δεν υπάρχει καμία μα καμία διμερής συμφωνία.

Ψέμα έβδομο. Λέτε ότι η συμφωνία προστατεύει τα συμφέροντα των μετόχων και του Ελληνικού Δημοσίου. Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι μια αδιαφανής και ετεροβαρής συμφωνία σε βάρος και των μετόχων και του Ελληνικού Δημοσίου. Οι χιλιάδες μικρομέτοχοι αδικούνται και αδικούνται κατάφωρα, από τη στιγμή που στα πλαίσια της συμφωνίας χάνουν το δικαίωμά τους να πουλήσουν στην τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή.

Ταυτόχρονα, δεν χάνουν μόνο οι μικρομέτοχοι κάτι που είναι μια πρόκληση αυτής της συμφωνίας σε βάρος τους, αλλά χάνει, και μάλιστα πάρα πολλά, η ίδια η χώρα μας. Διότι χάνει μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, η οποία ήταν μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, αλλά θα έλεγα και οικονομικής διπλωματίας σε ολόκληρο τον ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο των Βαλκανίων. Την εκχωρείτε στην Deutsche Telecom και στους Γερμανούς. Χάνει ένα βασικό πόλο, ένα βασικό πόλο έρευνας, καινοτομίας, αλλά και τεχνογνωσίας που είχε αποκτήσει εξαιτίας μιας σωστής στρατηγικής, αλλά και των θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός.

Δεν πουλάτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια οποιαδήποτε επιχείρηση! Δεν πουλάτε το περίπτερο της γειτονιάς, για να μιλήσω έτσι! Πουλάτε μια τεράστια κοινωνική και δημόσια περιουσία. Και την πουλάτε έναντι πινακίου φακής! Και το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: Ποιος σας έδωσε αυτό το δικαίωμα; Ποιος σας δίνει το δικαίωμα να προχωρήσετε σε μια τέτοια εκποίηση; Σε κανένα, μα σε κανένα άρθρο της συμφωνίας δεν προβλέπεται επιχειρησιακό επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη στο επόμενο χρονικό διάστημα του Ο.Τ.Ε. Και δεν προβλέπεται και καμία, μα καμία ασφαλιστική δικλείδα ! Για ποια επένδυση, λοιπόν, μας μιλάτε ότι θα κάνουν οι Γερμανοί; Ποια επένδυση; Είναι επένδυση η πώληση, η εκποίηση, το ξεπούλημα, όταν δεν υπάρχει ούτε καν επενδυτικό σχέδιο;

Αντίθετα, η συμφωνία αποδέχεται τη διάλυση –και σας το είπαν πολλοί συνάδελφοι- των δικών μας θυγατρικών κινητής τηλεφωνίας και στα Σκόπια και στο Μαυροβούνιο, γιατί εκεί θα επεκταθεί η Deutsche Telecom, η οποία έχει τα δικά της συμφέροντα.

Με τη συμφωνία αυτή, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, αγαπητοί συνάδελφοι Βουλευτές, αναλαμβάνετε τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό. Και η Βουλή, κύριε Υπουργέ, δεν πρόκειται να παράσχει κανενός είδους νομική προστασία, όσους νόμους και αν κάνετε.

Σκεφθείτε ιδιαίτερα, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας –και μιλάω ιδιαίτερα για όσους προέρχονται από το χώρο του Ο.Τ.Ε., όπως για τον αγαπητό φίλο Γιάννη Μανώλη- ότι αυτοί που σας εξέλεξαν και σας έστειλαν εδώ, δεν είναι οι μέτοχοι της Deutsche Telecom, αλλά ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι που στήριξαν ορισμένους από εσάς.

Εάν αυτά δεν τα λάβετε υπ όψιν, θα είστε ανεπανόρθωτα, θα έλεγα, εκτεθειμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό, τον οποίο εξαπατήσατε και υφαρπάξατε την ψήφο του ! Πουθενά δεν είπατε ότι θα προχωρήσετε σε τέτοιου είδους ξεπούλημα και τώρα αυτό το κάνατε πράξη !

Να είστε σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός δεν θα το ξεχάσει και δεν θα σας το συγχωρήσει ποτέ!