Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Σε πελατειακό μηχανισμό εκμετάλλευσης νέων και εμπόριο ελπίδας για μια θέση στο Δημόσιο έχει εξελιχθεί το πρόγραμμα stage από την κυβέρνηση της ΝΔ!
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 5/6/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου : 13681/ 687
Ημερομηνία Κατάθεσης :05.06.2008

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Θέμα: Σε πελατειακό μηχανισμό εκμετάλλευσης νέων και εμπόριο ελπίδας για μια θέση στο Δημόσιο έχει εξελιχθεί το πρόγραμμα stage από την κυβέρνηση της ΝΔ!

Κυρία Υπουργέ,

Επανερχόμαστε για πολλοστή φορά στα προγράμματα STAGE καθώς επί τέσσερα και πλέον χρόνια διαδραματίζεται στην αγορά εργασίας ένα παιχνίδι εις βάρος των ανέργων νέων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, εκμεταλλευόμενη το θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος STAGE, που σχεδιάστηκε για να προσφέρει σύντομη εργασιακή εμπειρία σε νέους που πρωτοξεκινούν στην αγορά εργασίας, το αλλοιώνει μετατρέποντάς το σε ισχυρό μηχανισμό εκμετάλλευσης ανέργων. Με σκοτεινές, μυστικές και αμιγώς πελατειακές διαδικασίες επιλογής ανέργων και παράτυπες παρατάσεις που φτάνουν και τα 4 χρόνια(!), η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει ένα σώμα δεκάδων χιλιάδων «επίλεκτων ομήρων». Μάλιστα, χάρη στους ανασφάλιστους αυτούς εργαζόμενους δεν καταρρέει μεγάλο μέρος των υποστελεχωμένων δημοσίων υπηρεσιών αιχμής, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, οι υπηρεσίες υγείας, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, κ.ο.κ.

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι πολλαπλές και αποτελούν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης. Καταρχήν, οι ίδιοι οι νέοι άνεργοι, εγκλωβίζονται για χρόνια σε ένα περιθώριο υποαπασχόλησης και χαμηλών αμοιβών (462-555€/μήνα), χωρίς ασφάλιση και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, ελπίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί η υπόσχεση που συστηματικά, διαρρέεται από την κυβέρνηση για μονιμοποίησή τους στο Δημόσιο. Σύνηθες είναι, βέβαια, μετά από 2 και 3 χρόνια παροχής υπηρεσιών στα όρια της εκμετάλλευσης, οι νέοι να εγκαταλείπονται έχοντας ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο στο περιθώριο της αγοράς εργασίας.

Δεύτερον, πολλαπλάσιοι νέοι που μαστίζονται από την ανεργία επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα STAGE για να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, αλλά ο ΟΑΕΔ τους στερεί την ευκαιρία με τις αδιαφανείς διαδικασίες και τις διαρκείς ανανεώσεις των συμφωνητικών των «επίλεκτων ομήρων».

Τρίτον, η προσωρινή ανακούφιση που δίνουν οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι με STAGE σε δημόσιες υπηρεσίες εντάσεως εργασίας, δεν μπορεί να κρύψει την έντονη έλλειψη μόνιμου προσωπικού, την πρόσληψη του οποίου αποφεύγει συστηματικά η κυβέρνηση με συνέπεια τη συνεχιζόμενη κακή εξυπηρέτηση και ταλαιπωρία των πολιτών. Ας σημειωθεί μάλιστα, ότι στο ΙΚΑ π.χ., όπου υπηρετούν ήδη 1500 άτομα σε πρόγραμμα STAGE για 30 μήνες, είναι τέτοιες οι ελλείψεις που οι συμμετέχοντες στο STAGE πολλές φορές χειρίζονται κωδικούς των μονίμων υπαλλήλων, με την ανοχή των τελευταίων και την πίεση της διοίκησης, προκειμένου να εκτελέσουν εργασίες για τις οποίες δεν θα φέρουν ευθύνη οι ίδιοι αλλά οι υπόλογοι του κωδικού δημόσιοι υπάλληλοι!!!

Τέταρτον, ανυπολόγιστα είναι τα διαφυγόντα έσοδα των αντίστοιχων Ασφαλιστικών Ταμείων που χάνουν εισφορές πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Πέμπτον, η εμφανής αυτή προτίμηση της κυβέρνησης σε χαμηλόμισθο και ανασφάλιστο προσωπικό για την κάλυψη παγίων αναγκών του κράτους, στερεί τόσο από τους ανέργους την ευκαιρία να αποκτήσουν εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα, όσο και από τις επιχειρήσεις να ανοίξουν τις πόρτες τους σε νέους που, στη συνέχεια, ενδεχομένως να προσελάμβαναν.

Έκτον, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πρόγραμμα STAGE ως εργαλείο αλλοίωσης του δείκτη ανεργίας, διαγράφοντας από τις λίστες δεκάδες χιλιάδες άτομα που η ίδια τοποθετεί και κρατά σε θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας που δεν πληρούν ούτε τους στοιχειώδεις όρους για να θεωρηθούν «απασχόληση».

Επιπλέον, η κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά να καταθέσει ουσιαστικά στοιχεία για τα προγράμματα όποτε της έχουν ζητηθεί από το Κοινοβούλιο, διατηρώντας επιμελώς τη θολή ατμόσφαιρα γύρω από αυτά.

Επειδή τα παραπάνω αποκαλύπτουν ένα σύστημα εξαπάτησης όχι μόνο των ανέργων αλλά του συνόλου των πολιτών,

ΕΡΩΤΑΣΤΕ, ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΓΓΡΑΦΑ:

- Πόσα και ποια προγράμματα stage έχουν προκηρυχθεί από το Μάρτιο του 2004, έως σήμερα;

- Πόσα και ποια από αυτά αφορούν φορείς του δημοσίου; πόσα και ποια αφορούν ιδιωτικούς φορείς;

- Πόσες θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας έχουν προκηρυχθεί συνολικά, ανά νομό και ανά κατηγορία φορέα (π.χ. ΙΚΑ, Ο.Τ.Α., ιδιώτες κλπ)

- Ποιος είναι ο αριθμός των μεμονωμένων ανέργων που έχουν απασχοληθεί ή απασχολούνται σε αυτά;

- Σε πόσα και ποια προγράμματα STAGE έχουν γίνει ανανεώσεις των συμφωνητικών και για πόσους συνολικά μήνες δέσμευσης κάθε ανέργου;

- Ποια είναι η πηγή αντίστοιχης χρηματοδότησης (ΛΑΕΚ, προϋπολογισμός ΟΑΕΔ, προϋπολογισμοί άλλων φορέων, επιχειρησιακό Απασχόληση, ΠΕΠ κ.α.) ανά πρόγραμμα stage και ανά κατηγορία των προαναφερθεισών δημοσίων υπηρεσιών;

- Υπάρχουν προγράμματα stage που χρηματοδοτούνται από άλλους φορείς;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Χριστοφιλοπούλου Εύη

Χαϊδος Χρήστος

Αμοιρίδης Ιωάννης

Αντωνίου Τόνια

Βέρρας Μιλτιάδης

Γρηγοράκος Λεωνίδας

Δαμανάκη Μαρία

Ευθυμίου Πέτρος

Καρανίκας Ηλίας

Κατρίνης Μιχάλης

Κεγκέρογλου Βασίλης

Κουσελάς Δημήτριος

Κουτσούκος Ιωάννης

Λαμπίρης Ηλίας

Μάντατζη Τσετίν

Μπεγλίτης Παναγιώτης

Νασιώκας Εκτωρας

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπακωνσταντίνου Γεώργιος

Παπαχρήστος Ευάγγελος

Περλεπέ – Σηφουνάκη Αικατερίνη

Ραπτη Συλβάνα

Σακοράφα Σοφία

Σαχινίδης Φίλιππος

Σκουλάκης Εμμανουήλ

Σκουλάς Ιωάννης

Στρατάκης Εμμανουήλ

Τιμοσίδης Μιχάλης

Τσιόκας Θεοχάρης

Τσουρή Ελπίδα

Παπουτσής Χρήστος