Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑ του Δημήτρη Κουσελά Βουλευτή του Ν. Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα "Την πρόταση Δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ ".
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 28/3/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Ομιλία

« Η  πρόταση μομφής στην  Κυβέρνηση έρχεται να εκφράσει  με τον καλύτερο τρόπο τη λαϊκή δυσφορία και την αγανάκτηση για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική που στρέφει εναντίον της Κυβέρνησης ακόμη και πολίτες που την ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.

Στους έξη μήνες που πέρασαν, η Κυβέρνηση κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες τους.

Αντί για καλύτερους μισθούς, προσφέρει μεγαλύτερα κέρδη στους οικονομικά ισχυρούς. Τα καρτέλ και οι κερδοσκόποι αλωνίζουν ασύδοτοι. Ο επίσημος πληθωρισμός έφτασε στο 4,4 %  και χιλιάδες νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν συνεχώς και οι μόνες βιοτεχνίες που θα μείνουν τελικά ανοιχτές, είναι αυτές που κατασκευάζουν… λουκέτα !

Η κατανάλωση κινείται με δανεικά. Χιλιάδες νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα στις τράπεζες που θησαυρίζουν. Ο «μπάρμπας στην Κορώνη» έγινε ιδεολογία για τα νέα παιδιά που ψάχνουν για δουλειά. Αυτή είναι η τύχη που τους επιφυλάσσετε ;

Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ονομάστηκε «επένδυση» και η αφαίρεση κοινωνικών δικαιωμάτων «μεταρρύθμιση». Τη θέση του σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους, που είναι και το ζητούμενο, την παίρνει το μη κράτος ή το γαλάζιο κράτος.

Σήμερα, κύριοι της Κυβέρνησης, δεν υπάρχει κράτος, ιδιαίτερα όταν το χρειάζεται ο πολίτης. Στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, όπως ο Ο.Τ.Ε., η Δ.Ε.Η., τα λιμάνια, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, πωλούνται όσο-όσο, για να κλείσετε τις μαύρες τρύπες της οικονομίας που -κατά τα άλλα- «εξυγιάνατε» ! Δεν σας ενδιαφέρει αν η χώρα μας αφοπλίζεται, χάνοντας όλα τα απαραίτητα εργαλεία επιβίωσής της σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Τα νοσοκομεία στενάζουν χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Ελάτε στη Μεσσηνία, να δείτε τι γίνεται…

Ο πολίτης καθημερινά αισθάνεται γενικευμένη ανασφάλεια. Ανασφάλεια για τη ζωή τη δουλειά, την υγεία, τη σύνταξή του. Η ανασφάλεια είναι το «σήμα κατατεθέν» αυτής της Κυβέρνησης !

Το σ/ν που έφερε η Κυβέρνηση είναι πρόχειρο και ανεφάρμοστο. Είναι μια τρύπα στο νερό!

Δεν στηρίζει την κοινωνική ασφάλιση, γιατί:

-                      όταν αυξάνεις τα όρια ηλικίας μέχρι και 9 χρόνια ( καταθέτω στα Πρακτικά τα στοιχεία μητέρας με ανήλικο παιδί, στην Εθνική Τράπεζα, που είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση)

-                      όταν μειώνεις τις επικουρικές συντάξεις μέχρι και 69%

-                      όταν, αντί να προσθέσεις νέους πόρους στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, του αφαιρείς πόρους 

-                      όταν καταργείς υγιέστατα ταμεία και δημιουργείς άλλα, κυριολεκτικά στο «γόνατο», χωρίς καμιά μελέτη,

τότε απαξιώνεις και συρρικνώνεις την κοινωνική ασφάλιση. Τότε οδηγείς τους πολίτες στην ιδιωτική κερδοσκοπική ασφάλιση. Το ίδιο κάνετε στην Υγεία, το ίδιο κάνετε στην Παιδεία !

Αυτό το δικαίωμα δεν σας το έδωσε κανένας, κύριοι της Κυβέρνησης. Δεν σας εξουσιοδότησαν οι Έλληνες πολίτες. Αφήστε λοιπόν κατά μέρος τα κροκοδείλια δάκρυα για  «το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που –δήθεν- γίνεται ουρά του Συνασπισμού» και απαντήστε στην κοινωνία, απαντήστε στους πολίτες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού, απλά για να αποπροσανατολίζετε τη συζήτηση.

Τι θα πείτε στους αγρότες που τους μειώνετε το εισόδημα, τι θα πείτε στον πατέρα που αγωνιά να σπουδάσει το παιδί του, τι θα πείτε στους ηλικιωμένους της Περιφέρειας, που ζουν με την καθημερινή ανασφάλεια μην αρρωστήσουν και χρειαστούν υπηρεσίες Υγείας;

Όσο για τους φίλους μου του ΣΥΝ, θα ήθελα  να τους πω ότι ορισμένοι της ηγεσίας τους είδαν πολύ γρήγορα τον ίσκιο τους για μπόϊ τους.

Εμείς είμαστε ένα μεγάλο λαϊκό, δημοκρατικό & σοσιαλιστικό κίνημα. Είμαστε εκείνοι που το 1981 φέραμε τους μη προνομιούχους στην εξουσία, εκείνοι που το 1993, όταν άλλοι εμβάπτιζαν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ με την συγκυβέρνηση  την πιο ανάλγητη Κυβέρνηση, εμείς με τη δύναμη του Ελληνικού λαού την ανατρέψαμε

Δάσκαλο, λοιπόν, για μαθήματα Αντιπολίτευσης άλλοι θα πρέπει να αναζητούν !

Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα επιμείνουμε για δημοκρατική συνεργασία και στη Βουλή και έξω από αυτήν, χωρίς ηγεμονισμούς και αλαζονεία. Πιστεύουμε πως όσο μεγαλύτερα και συνθετότερα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας, τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση και συντονισμό δυνάμεων χρειαζόμαστε.

Θα επιμείνουμε και θα νικήσουμε! »