Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Tο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 21/3/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Ημερομην. 21-03-2008
Αριθμ. πρωτ. Επερωτήσεων  63

                                                                                     ΕΡΩΤΗΣΗ

 Tο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»

Tο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένας χώρος μοναδικής οικολογικής αξίας συνολικής έκτασης 1.150 στρεμμάτων και αυτή τη στιγμή μετά και την καταστροφή στην Πάρνηθα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες του Λεκανοπεδίου.

Οι ενέργειες για τη δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου ξεκίνησαν το 1987. Το υγρό στοιχείο των γλυκών νερών, σπάνιο στην Αττική, αναδείχθηκε σε κυρίαρχο χαρακτηριστικό του τοπίου με τη δημιουργία σειράς τεχνητών λιμνών. Έτσι, η οικολογική αξία του κτήματος έγινε ακόμη μεγαλύτερη προσελκύοντας νέα είδη άγριων ζώων.

Σήμερα, το Πάρκο –το οποίο είναι έξι φορές μεγαλύτερο από τον Εθνικό Κήπο- αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας. Η χλωρίδα και η πανίδα του αποτελούν ένα σπάνιο φαινόμενο φυσικού κάλλους που διατηρείται μέσα στον οικιστικό ιστό, φιλοξενώντας 168 διαφορετικά είδη πουλιών.

Το 1993 το Πάρκο παραχωρήθηκε από την ΚΕΔ στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), ενώ από το 2001 η χρήση του παραχωρήθηκε στον ΑΣΔΑ και από τα τέλη του 2002 δημιουργήθηκε φορέας διαχείρισης του Πάρκου με τη συμβολή του ΑΣΔΑ και των Δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού.

Το Πάρκο αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας, οικολογικού εγκλήματος και διασπάθισης κοινοτικών και εθνικών πόρων τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχουν διατεθεί από το 1993 έως σήμερα για τη δημιουργία τεχνητών λιμνών, τη διαμόρφωση χώρων πρασίνου και την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου περιήγησης επισκεπτών, το οποίο ουδέποτε λειτούργησε.

Σήμερα η πλήρης εγκατάλειψη δεν μπορεί να αποτυπωθεί με λόγια για το «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης», όπως είναι ο διακριτικός του τίτλος, ενώ η κατάσταση στην οποία βρίσκεται δεν συνάδει με τις προσδοκίες που γεννά ο τίτλος του.

Ενδεικτικά αναφέρεται η εναπόθεση μπαζών (σε διάφορα σημεία του Πάρκου, αλλά ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους στάθμευσης οχημάτων επισκεπτών), η εναπόθεση οικοδομικού υλικού και απορριμμάτων σε αρκετά μη περιφραγμένα σημεία, η ύπαρξη πλήρως εγκαταλελειμμένων και κατεστραμμένων κτιριακών εγκαταστάσεων (π.χ. περίπτερα πάρκου με σπασμένα τζάμια και θύρες, καθώς και πλημμυρισμένους εσωτερικούς χώρους), γέφυρες που είτε είχαν καταστραφεί τελείως, είτε είχαν οπές στο δάπεδό τους και παραμένουν αφύλακτες και επομένως άκρως επικίνδυνες για το κοινό, η ρύπανση των υδάτων στις τεχνητές λίμνες και τα ρυάκια που έχουν διαμορφωθεί, με απορρίμματα και άλλα φερτά υλικά. Η εγκατάλειψη και μη συντήρηση εμφαίνεται και από το γεγονός ότι μέσα σε αυτά έχουν αναπτυχθεί πυκνοί καλαμιώνες.

Επειδή η ως άνω περιγραφείσα αρνητική κατάσταση του «Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης» είναι απολύτως απογοητευτική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Επειδή τα τελευταία χρόνια μεγάλα τμήματα του Πάρκου παραμένουν αναξιοποίητα.

Επειδή η συντήρησή του είναι ανύπαρκτη εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης των αναγκαίων έργων διατήρησης του Πάρκου.

Επειδή εξαιτίας αυτής της κατάστασης το Πάρκο βρίσκεται σήμερα στη ´´μαύρη λίστα´´ των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Επειδή ο Οργανισμός Διοίκησης και Διαχείρισης που συστάθηκε με τη φροντίδα του Πάρκου αποδείχθηκε ένα πολυδαίδαλο σχήμα που στην πράξη δεν μπορεί να ασκήσει διοίκηση.

Επειδή τμήμα του Πάρκου έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι πρόκειται να παραχωρηθεί σημαντικό επιπλέον τμήμα του σε ιδιώτη για κατασκευή χώρου με νεροτσουλήθρες.

Επειδή αυτός ο σπάνιος χώρος θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, αλλά και όλου του Λεκανοπεδίου.

Επερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

1. Για τη γενικότερη κατάσταση του Πάρκου, η οποία απέχει πολύ από το σκοπό του.

2. Για τη μη απόδοση στον ΑΣΔΑ του υπολοίπου ποσού που έχει συμφωνηθεί με το ΥΠΕΧΩΔΕ από τις 19/02/2004.

3. Για την ικανοποίηση ή μη του αιτήματος των τριών Δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού στους οποίους ανήκει γεωγραφικά το Πάρκο, οι οποίοι ζητούν η διοίκηση να περάσει στους τρεις Δήμους και στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο.

4. Για την παραχώρηση του Πάρκου σε ιδιωτικές δραστηριότητες που δε συνάδουν με τη φυσιογνωμία του .

5. Για την ανάληψη των απαιτούμενων εκ μέρους σας δράσεων προκειμένου το Πάρκο να αναδειχθεί σε υπερτοπικό πόλο πρασίνου και αναψυχής και να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε αυτό κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Λεκανοπεδίου.

Οι επερωτώντες Βουλευτές

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΡΓΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΒΕΡΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΖΗΣΗ ΡΟΔΟΥΛΑ

ΖΩΪΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΗΛΙΑΣ

ΚΑΡΤΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΑΤΣΕΛΗ ΛΟΥΚΑ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ