Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ « Αποστολή πορίσματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για την υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής ΓΕΡΜΑΝΟΣ, η οποία αγοράστηκε από την COSMOTE, στον αρμόδιο εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση »
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 29/2/2008
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αρ. πρωτ. Ερωτήσεων  . :7627/383
Ημ. Κατάθεσης: 29-02-2008

Ερωτηση   ΚΑΙ ΑΚΕ

ΘΕΜΑ: « Αποστολή πορίσματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για την υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής ΓΕΡΜΑΝΟΣ, η οποία αγοράστηκε από την COSMOTE, στον αρμόδιο εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση »

Όπως είναι γνωστό το 2006 η εισηγμένη εταιρεία ΓΕΡΜΑΝΟΣ εξαγοράστηκε από την επίσης εισηγμένη COSMOTE έναντι τιμήματος που θεωρήθηκε άκρως υπερβολικό.

Κατόπιν αναφοράς βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που υποβλήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 2007, το θέμα εξετάζεται από τις εισαγγελικές αρχές.

Από δημοσιεύματα του Τύπου τις τελευταίες δέκα ημέρες έγινε γνωστό ότι οι υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν καταλήξει σε 25σέλιδο πόρισμα σύμφωνα με το οποίο υπήρξε χειραγώγηση της μετοχής της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, στο διάστημα που προηγήθηκε της εξαγοράς της, από συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία αναφέρονται στο πόρισμα.

Στη συνεδρίαση του, της 22ας Φεβρουαρίου 2008 , το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς συζήτησε το πόρισμα χωρίς να καταλήξει σε συγκεκριμένη απόφαση και εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για τη χειραγώγηση των μετοχών ( Ν. 3340/ 2005). Μάλιστα, σε δημοσιεύματα του τύπου, που σημειωτέον δεν διαψεύστηκαν, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ζήτησε από τα μέλη του ΔΣ να του επιστρέψουν το κείμενο του πορίσματος.

Σύμφωνα με νεότερα δημοσιεύματα, που επίσης δεν διαψεύστηκαν, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει, για αδιευκρίνιστους λόγους, γνωμοδότηση από το εξωτερικό για το συγκεκριμένο θέμα, άγνωστο με ποιο ερώτημα και γιατί.

Επειδή, όπως αναφέρθηκε στην αναφορά στον Άρειο Πάγο, το τίμημα της εξαγοράς της ΓΕΡΜΑΝΟΣ, λόγω της χειραγώγησης διαμορφώθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Επειδή η υπόθεση αφορά το δημόσιο συμφέρον.

Επειδή η υπόθεση αφορά οικονομική βλάβη των συμφερόντων των επενδυτών που διέπραξαν συναλλαγές στις μετοχές της συγκεκριμένης εταιρίας στις φουσκωμένες τιμές.

Επειδή η υπόθεση αφορά την καλή φήμη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και την εμπιστοσύνη σε αυτό του επενδυτικού κοινού

Επειδή ο χειρισμός από την πλευρά του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά αφού οδηγεί σε καθυστέρηση τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Καλούνται οι κ.κ. Υπουργοί :

· Να προκαλέσουν την άμεση αποστολή του πορίσματος στο οποίο κατέληξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στον αρμόδιο Εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση προκειμένου το πόρισμα να ενσωματωθεί στη δικογραφία.

· Να καταθέσουν το πόρισμα των υπηρεσιών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στη Βουλή μαζί με όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της εξέτασης της υπόθεσης.

Οι Βουλευτές

ΚΑΤΣΕΛΗ ΛΟΥΚΑ

ΡΟΒΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΒΕΡΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΤΟΝΙΑ

ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΑ

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΒΡΕΤΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΕΙΤΟΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΕΡΑΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΕΞΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΝΙΑΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΝΤΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΒΑΣΩ

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΡΕΠΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ

ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ ΑΧΜΕΤ