Δημήτρης Κουσελάς Δημήτρης Κουσελάς

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η Βουλή

ΘΕΜΑ Δράσεις δολιοφθοράς κατά της χώρας – δηλώσεις Μεσούτ Γιλμαζ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 27/12/2011
ΤΥΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ Κοινή Ερώτηση

Αριθμ. Πρωτοκόλλου :3510

Ημερομηνία Κατάθεσης :27.12.2011

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

 

ΘΕΜΑ: Δράσεις δολιοφθοράς κατά της χώρας – δηλώσεις Μεσούτ Γιλμαζ.

 

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι υπήρξαν δράσεις δολιοφθοράς από Τούρκους κατά της χώρας μας, την περίοδο της πρωθυπουργίας της Τανσού Τσιλέρ (1995-1997), ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας προϋπάρχουσες πληροφορίες για εμπρησμούς σε ελληνικά νησιά, όπως στη Σάμο και την Ικαρία αλλά και δάση στην ηπειρωτική χώρα από Τούρκους πράκτορες, ενέργειες οι οποίες χρηματοδοτούντο από ειδικά μυστικά κονδύλια.

Επειδή οι εν λόγω πληροφορίες κρίνονται ως ιδιαίτερα σοβαρές και πρέπει άμεσα να διερευνηθούν, με επίσημη ενημέρωση και παροχή εξηγήσεων από τις αρμόδιες αρχές της Τουρκίας για τα όσα αναφέρει ο κ. Γιλμάζ, αλλά και με σαφή διαβεβαίωση ότι η γειτονική χώρα δεν έχει εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο και σε μεταγενέστερες φυσικές καταστροφές στη χώρα μας, όπως αυτές του 2007, που έπληξαν ιδιαίτερα και την Πελοπόννησο.

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για κινήσεις δολιοφθοράς από τουρκικά παρακρατικά κυκλώματα με στόχο τα ελληνικά δάση, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες για ζωές, περιουσίες, υποδομές και για μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου της χώρας, η αποκατάσταση των οποίων κόστισε και εξακολουθεί να κοστίζει σημαντικά στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σε τι ενέργειες θα προβεί προκειμένου να δοθούν άμεσα εξηγήσεις στη χώρα μας και να διερευνηθεί περαιτέρω το ζήτημα, τόσο κατά την περίοδο στην οποία αναφέρεται ο κ. Γιλμαζ, όσο και μεταγενέστερα;

-Προτίθεται η χώρα μας να προσφύγει στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε και επιπλέον να θέσει θέμα αποζημιώσεων από την Τουρκία για τις καταστροφές εάν δειχθεί ότι αυτές συνδέονται με τις εν λόγω δολιοφθορές;

Ο βουλευτής

 

Δημήτρης  Κουσελάς

 

και άλλοι βουλευτές